Fotograf: Mattias Lindbäck
HOL – Traditionell folkdräktsskomakare
Under namnet HOL skapar Younès Othman och Matilda Sandström såväl traditionella folkdräktsskor som premiumsandaler mot en internationell hantverksmodescen. Verksamheten har sin bas på Holgården, som gått i arv i Sandströms släkt i generationer. Othman har i sin tur nomadrötter i Tunisien, och i det gemensamma hantverket möts kulturtraditionerna. HOL arbetar konsekvent med lokala, hållbara material i små volymer. Deras handtillverkade skor används framför allt vid högtidstillfällen, spelmansstämmor och konserter. Häromåret tog paret dessutom över den legendariska sandalmakaren Roberta Settels maskinpark och mönsterskatt, och kommer att driva vidare hennes ekologiskt hållbara verksamhet i eget namn.
Fotograf: Mattias Lindbäck
Julia Kalthoff och Kalthoff Axes – Yxmakare
Yxan är ett av mänsklighetens äldsta redskap. Den kan användas till allt från att fälla träd till att slöjda vardagligare redskap som skålar och slevar. I sin verkstad på Tomtebogatan i Stockholm tillverkar Julia Kalthoff yxor av det senare slaget. I välbesökta workshops lär hon sina kunder att tillverka vardagsobjekt med hjälp av sina bara händer, en yxa och en bit trä. På så vis blir hon en ambassadör som för vidare kunskaper och känslan av att arbeta med sina händer. För henne bidrar hantverket till ett enklare, mer harmoniskt liv i samklang med naturen – även mitt i den brusande innerstaden.
Fotograf: Mattias Lindbäck
Ronny Hill och Sofie Needles – Tatuerare
Tatueringar har funnits i snart sagt alla jordens kulturer. De har fyllt många olika funktioner, från medicinska behandlingar till religiösa ritualer och rent dekorativa syften. I utställningen möter du två tatuerare som båda bidrar till att bevara och utveckla det urgamla hantverket utifrån dagens krav på hygien och social hållbarhet. Ronny Hill arbetar på Kungsholmen, och är känd för att skapa realistiska motiv i ett kontrastrikt, måleriskt och detaljrikt bildspråk. Sofie Needles har sin studio på Gärdet, och dras i sina motiv till såväl japansk skräck-manga som nordisk folklore och prerafaeliternas konst.
Fotograf: Mattias Lindbäck
HOL – Traditionell folkdräktsskomakare
Under namnet HOL skapar Younès Othman och Matilda Sandström såväl traditionella folkdräktsskor som premiumsandaler mot en internationell hantverksmodescen. Verksamheten har sin bas på Holgården, som gått i arv i Sandströms släkt i generationer. Othman har i sin tur nomadrötter i Tunisien, och i det gemensamma hantverket möts kulturtraditionerna. HOL arbetar konsekvent med lokala, hållbara material i små volymer. Deras handtillverkade skor används framför allt vid högtidstillfällen, spelmansstämmor och konserter. Häromåret tog paret dessutom över den legendariska sandalmakaren Roberta Settels maskinpark och mönsterskatt, och kommer att driva vidare hennes ekologiskt hållbara verksamhet i eget namn.
Sofia Björkman, Åsa Pärson, Calle Forsberg, Bea Szenfeld, Studio Brieditis och Evans, Gunilla Kihlgren och Sebastian Schildt.
WebSebastian Schildt
Guld- och silversmeden Sebastian Schildt arbetar både med smycken och större silvercorpus – alltid präglat av en stilren design och ett kvalitetstänk utöver det vanliga. I utställningen får vi ta del av hans karaktäristiska kannor i silver. Dessa kannor är från utställningen ”Morden på Arsenalsgatan” och handlar om två starka kontraster som möts; silversmide som ofta förknippas med finkultur, och det destruktiva i vårt samhälle, våld och övergrepp. Ett tema som känns högaktuellt när kriminalitet och segregation dominerar samhällsdebatten. Kannorna är smidda ur en silverplåt och tar cirka 80 timmar att tillverka. Kannorna genomborras därefter med en kula från ett finkalibrigt vapen och har därmed blivit mördade och obrukbara. Sebastian Schildt har många strängar på sin lyra. Förutom att driva välkända Galleri Sebastian Schildt på Strandvägen och Sveriges största silversmedja, Sebastian Schildt Verkstäder på Storgatan, är han formgivare åt bland andra Svenskt Tenn. Numera är han även krögare på hyllade Restaurang Oxenstiernan som ligger i anslutning till smedjan.
Instagram: @sebastian_schildt
sebastianschildt.se
Åsa Pärson
Handvävaren Åsa Pärson har beskrivits som en textil virtuos av den lågmälda sorten. Hon är formgivare, lärare och konstnär och hennes arbeten ställs regelbundet ut i både i Sverige och utomlands. Hon är utbildad vid Väfskolan, Textilhögskolan i Borås samt vid Konstfack, Stockholm, och innehar ett mästarbrev i handvävningsyrket. Det avskalade och det basala i produkter, material och mönster är hennes signum, men hennes arbete är inte enkelt på något sätt. Åsa Pärson är skicklig i konsten att hitta en balans i det enkla och det uttrycksfulla. Hon använder sin vävning som ett sätt att skissa fram produkter och mönster, och hämtar gärna influenser från bland annat Japan och dess estetik och filosofi kring färgning, hantverk och textil. Hennes utforskande förhållningssätt till textil har inneburit en rad samarbeten utomlands, vävningen har tagit henne till Japan, Myanmar, Nepal, Laos och Kambodja. Åsa Pärson har i sin praktik en plats på den samtida vävscenen och är även en aktiv medskapare av den. Hon är initiativtagare och grundare av Svenska Vävakademin och innehar ett femårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Hon värnar den konstnärliga researchen inom sitt fält och i sin egen praktik, men har också ägnat sig åt utforskandet av materialens egenskaper och teknikens möjligheter som medformgivare i sin undervisning vid flera skolor i Sverige. Åsa Pärson är representerad på Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd och flertalet landsting. Fabricate, Konsten att väva samt Yoroke är tre bokverk av Åsa Pärson.
Instagram: @asaparsontextilestudio
Studio Brieditis och Evans
Katarina Brieditis och Katarina Evans har arbetat ihop i 20 år. De driver en textilateljé där de formger och tillverkar unik textil på hög konstnärlig och hantverksmässig nivå. De arbetar på uppdrag av kyrkor, hotell, muséer och utställningsplattformar. Deras ateljé fungerar också som en kreativ plattform för gemensamma, undersökande projekt där mycket fokus ligger på textilt återbruk i kombination med en stor bredd av hantverkstekniker.
Två omtalade projekt är Do Redo – konsten att slakta en tröja (2003 – 2010) och Re Rag Rug (2012 – 2016).
De har skrivit böcker, gjort utställningar och föreläser ofta kring sina inspirerande projekt om textilt återbruk. Studio Brieditis och Evans är representerade på Galerie Maria Wettergren i Paris och MAD, Musée des Arts décoratifs i Paris har nyligen förvärvat en av deras mattor till sina samlingar. Även utanför den gemensamma ateljén är de båda verksamma med textilt hantverk. Katarina Brieditis är formgivare, konsthantverkare och konstnär, utbildad på Konstfack MFA och frilans sedan 1996. Katarina Evans är konsthantverkare med gesäll- och mästarbrev i konstsömnadsyrket. Hon undervisar och är utbildningsansvarig för sömnadsutbildningen på Handarbetets Vänners skola.
Instagram: @studiobrieditisandevans
brieditis-evans.se
Sofia Björkman
Sofia Björkman är yrkesverksam konsthantverkare från Stockholm och arbetar främst med smyckekonst. Efter masterexamen från Konstfack, driver hon sedan 1999 PLATI[1]NA galleri och studio för samtida smyckeskonst. Under åren har hon arbetat som konstnär och kurator, vidareutbildat sig vid högskolor och genomfört flera projekt. Hon anlitas flitigt som internationell föreläsare och gästlärare och ställer ut i solo och grupputställningar på gallerier och i museer över hela världen. Med sina egna arbeten undersöker hon samtida arbetsmetoder och uttryck, hur smyckens egenskaper som bärbara konstobjekt kan vidga perspektiv.
Instagram: @sofia_platina
Gunilla Kihlgren
Gunilla Kihlgren tog examen från Konstfack 1990 och har arbetat med glas i över 40 år. Under årens lopp har hon arbetat i olika hyttor på Murano, Venedig och Tjeckien där hon tillverkat större konstobjekt. Hon har ställt ut regelbundet på gallerier främst i Sverige, men finns representerad på museer både i Norden och utomlands. Sedan år 2000 driver hon en egen glashytta i Hägersten i Stockholm. Bland annat producerar hon en bruksserie med främst ett champagneglas och glasfrukter som säljs i Nationalmuseums butik. Gunilla har undervisat i Helsingfors på Aalto-universitetet i Finland och på Konstfack. Numera bedriver hon även undervisning i sin hytta.
Instagram: @kihlgrens_glashytta
kihlgren.se
Calle Forsberg
Vägen framåt går bakåt. Orden är krukmakaren Calle Forsbergs. 2016 blev han utsedd till årets konsthantverkare av tidningen Residence, 2017 fick han mästarbrev i krukmakeri och 2022 tilldelades han Kungliga Patriotiska sällskapets medalj för hantverksskicklighet. Han fortsätter ständigt att lära sig ur traditionen för att skapa nytt. Hans passion är drejade bruksvaror, det som vi ställer på bordet. Det vi serverar ur, det vi äter och dricker från. Stilen är enkel och självklar. Calle Forsberg är i stort sett självlärd. Han har gjort praktik och arbetat hos Hertha Hillfon och fortsatt att utvecklas genom kurser för keramiker som Clive Bowen, Takeshi Yasuda och David och Margaret Frith. Många framstående kockar och Michelin- krogar, både i Sverige och utomlands, väljer att duka sina bord med Calle Forsbergs keramik.
Instagram: @forsbergcalle
Bea Szenfeld
Bea Szenfeld är en formgivare som av papper skapar delikata bärbara skulpturer och känsliga installationer som laborerar på gränsen mellan konst och mode. Hennes verk kan ses i musikvideos, konsthallar och kulturhistoriska museer. Med mode som språk sätter hon ett egensinnigt finger i ögat på vår samtid och har skapat handgjorda kreationer som bland annat burits av artister som Lady Gaga, Björk, Laleh och många fler. Att använda sopor som material är ett av hennes hjärteprojekt när det gäller miljöhantverk. Och ingen har väl missat de gigantiska containrarna på återvinningen, med tonvis med böcker som slängs för att sen brännas upp. Under ett kvartal kan Stockholm Vatten och Avfall få in över 250 ton böcker. I projektet som visas under Craft Week har hon som grund använt sig av enkla glasvaser – även de en dussinvara på loppisar – för att sedan klä dem med utskurna former av böcker. Varje vas är unik och gjord helt för hand. Höjden på vasen anpassas efter höjden på glasvasen och utformningen bestäms av storleken på de böcker som hon har samlat ihop. Varje vas väger mellan 1-5 kg, beroende på storlek. Vasglasen går lätt att ta loss från själva pappersvasen för att diska av.
Instagram: @beaszenfeld
szenfeld.com
Fotograf: Sara Borg
Atelier Fleur – Florist
I en liten butikslokal på Södermalm skapar floristerna Jill Windahl och Johanna Larsson konstfulla botaniska uppsättningar till fester, bröllop och begravningar. Arbetet i Atelier Fleur vägleds av en kreativ nyfikenhet, som bland annat tar sig uttryck i skulpturala installationer, prunkande blomsterfester och dignande middagsbord. De arbetar också med styling till fotograferingar, scenografi och kreativa koncept – som att skapa färgkartor med utgångspunkt i färgen på olika blommor.