Pressmeddelande – 7 februari 2023

VESTRE PRESENTERAR
DANIEL RYBAKKENS BÄNK YPSILON

Hållbara och väldesignade möbler för urbana miljöer är Vestres absoluta paradgren. Vårens stora nyhet är den arkitektoniskt fulländade bänken Ypsilon, ritad av den hyllade formgivaren Daniel Rybakken.

Daniel Rybakken är en av Europas mest hyllade och prisbelönta samtida formgivare. Från sin studio i Göteborg skapar han design och interiörer, installationer och prototyper åt uppdragsgivare från hela världen. Listan över prestigefyllda utmärkelser och priser är lång. Sin nationalitet till trots hade han aldrig tidigare samarbetat med en norsk producent. Att det första norska samarbetet blev med Vestre var ingen tillfällighet.

– Jag skapade den här bänkdesignen redan 2005 och har ofta tänkt på den genom åren. Strax innan sommaren kontaktade jag Vestre som direkt tyckte om konceptet. Sedan gick det snabbt att ta den till produktion, berättar Daniel Rybakken och tillägger att bänkens form inte har ändrats sedan den allra första modellen han tog fram.

Daniel Rybakken hade redan från början Ypsilons form och koncept klart för sig. En bänk med en enkel, men mycket stabil, form, och som inte känns visuellt stor, samtidigt som den erbjuder en hög nivå av komfort. Ypsilon är diskret avskalad, men är samtidigt omedelbart igenkännbar med sina vinklade, linjära massiva limträbalkar, som vilar på laserskurna och böjda plåtar av galvaniserat stål. De vinklade balkarna har flera funktionella fördelar. De ger dels en mycket komfortabel sits samtidigt som lutningen gör att vatten snabbt rinner av bänken, i stället för att ansamlas på den.

– Det är också intressant med materialkontrasterna, både mellan stålet och limträet och i mellanrummet mellan sitsens balkar. Bänken är också ett bevis på hur mycket man kan göra med stål. Ingenting i basens huvudelement är svetsat, istället blir stålet som ett vikt papper. Det framhäver kvaliteten hos både stål och trä. Jag tycker om formmässig innovation där man med traditionella material kan jobba enkelt och ändå skapa något nytt, säger Daniel Rybakken.

Samtidigt kräver det enkla och tydliga konceptet också ett annat förhållningssätt i produktionsprocessen. Daniel Rybakken menar att det snarare liknat produktionen av en inomhusmöbel, där inga detaljer lämnats åt slumpen. Precisionen i tillverkningen gör också att Ypsilon passar precis lika bra på ett vackert sten- eller marmorgolv inomhus som i parker, torg och andra utomhusmiljöer.

Ypsilon går att få i både en rak och en rund version, och kan utrustas med både arm- och ryggstöd, samt en smidig bordsplatta i metall. Sitsen går att få i antingen impregnerad furu eller ask. Alla Vestres produkter tillverkas i varmgalvaniserat svenskt stål, nordiska träslag från hållbara skogsbruk och går att få i 200 RAL-färger och har livstidsgaranti mot rost.

Produktinformation Ypsilon Bänk/Soffa
Design: Daniel Rybakken
Färg: Grön
Material: Varmförzinkat stål och skandinavisk linolje impregnerad furu eller ask.
Dimensioner: H:47/71 cm B:30/44 cm L:244 cm
Pris: Från 10 400 SEK

Produktinformation Ypsilon Bänk Cirkel
Design: Daniel Rybakken
Färg: Grön
Material: Varmförzinkat stål och skandinavisk linolje impregnerad furu eller ask.
Dimensioner: Inre cirkel: 280 cm, Yttre cirkel: 350 cm
Pris: På förfrågan

För fler och högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank
För intervjuförfrågningar eller mer information, vänligen kontakta Tove Regnander, Partner & Senior PR Advisor, Grand Relations | tove@grandrelations.com I +46 76 785 58 01

Om Daniel Rybakken
Daniel Rybakken föddes 1984 och är uppväxt i Oslo. Han studerade design vid Oslo Arkitekturhögskola och Konsthantverksskolan i Göteborg. Efter sin examen med en Master of Fine Arts 2008 öppnade han sin egen designstudio i både Oslo och Göteborg. Daniel Rybakken har mottagit många utmärkelser, däribland Bo Bedre Design Award: Furniture of the Year, 2021, Bo Bedre Design Award: Innovation of the Year, 2019, Archiproducts Design Award, 2018. NYC x DESIGN Award, 2018, Wallpaper* Design Award for 124° Mirror, 2018, och The Torsten and Wanja Söderberg Prize 2017.

Läs mer på danielrybakken.com

Om Vestre
Vestre är en av Nordens ledande producenter av stadsmöbler och har i över 70 år skapat sociala, hållbara mötesplatser för miljontals människor. Hållbarhet, närproducerade material och minsta möjliga miljöbelastning är centralt i möbelproduktionen. Vestre är ett norskt familjeföretag som nu leds av den tredje generationen Vestre. Produkterna tillverkas i Norge och Sverige, och levereras i nästan 200 olika färger med livstidsgaranti mot rost.

Fabriken i Torsby i Värmland är designad av arkitektkontoret Snøhetta, som står bakom internationella prestigeprojekt som biblioteket i Alexandria, 9/11 Memorial Center i New York, San Fransisco Museum of Modern Art och Operahuset i Oslo. De ritade även Fredsbänken som Vestre och Hydro skapade under 2019 på uppdrag av Nobel Peace Center. Vestre har utnämnts till ”Årets merkevarebygger” av Norsk Industri och omtalas som ”Best for outdoor furniture” av det prestigetyngda design- och livsstilsmagasinet Monocle. 2019 tilldelades bolaget ”Entrepreneur of the Year” på norska Ernst & Young- galan. Januari 2020 tilldelades Vestre sitt 16:e Doga-märke för god design. Bland annat har de utnämnts som vinnare för sitt samarbete med Front kring skapandet av Folk samt Munchserien skapad av Andreas Engesvik och Jonas Stokke för Munchmuseet i Oslo. I februari 2020 tilldelades Vestre ”Best Stand” på Stockholm Furniture & Light Fair i Stockholm för sin hållbara monter, utvecklad tillsammans med Note Design Studio.

I juni 2022 öppnade Vestre den nya fabriken The Plus Colour and Wood Factory i Magnor i Norge. Fabriken, som är ritad av ledande arkitektkontoret Bjarke Ingels Group, är den mest miljövänliga möbelfabriken i världen och är även Norges största investering inom möbelindustrin på årtionden.

Hållbarhet genomsyrar allt som Vestre gör – oavsett om det handlar om materialval, miljöcertifieringar, teknologiska innovationer, nya fabriker eller socialt engagemang. Man har också bestämt sig för att uppfylla FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030. År 2019 nådde Vestre det nionde målet och man fortsätter oförtrutet arbeta mot de återstående målen.
Vestre investerar även i globala projekt som samlar in plastavfall och finansierar mikrolån till lokala företag i utsatta ekonomier. Dessutom investerar Vestre 10 procent av sin årliga vinst i utbildning, jordbruk, solceller och andra områden i utvecklingsländer.

Läs mer på vestre.com och theplus.no