Under Stockholm Design Week får vi för första gången stifta bekantskap med det sydkoreanska design- och livsstilsvarumärket Wekino som visar upp den nya kollektionen ”With”, som är kuraterad av svenska Note Design Studio. ”With” är en hyllning till inhemsk talang och består av åtta nya produkter från sex av de mest dynamiska namnen inom dagens koreanska design.

Sydkorea är ett land som genomgått snabba kulturella förändringar och är nu internationellt erkänt som en framstående röst inom såväl mode som film och musik – och nu är det dags att världen får ta del av det bästa inom koreansk produktdesign. Formgivarna bakom verken i kollektionen som visas på Stockholm Furniture Fair förenas av sin nyfikenhet på världen i stort, den roll som designobjekt spelar i våra liv och i sin önskan att tänja på gränserna för vad design kan vara och göra.

Produkterna i kollektionen har valts ut av Note Design Studio och återspeglar både det rika hantverksarvet i Korea och landets hypermoderna livskraft. I kollektionen återfinns allt från loungestolar och bord till bokhyllor, mattor, speglar och klädhängare. Välbekanta möbler men med nya kreativa uttryck och ett utsökt möte mellan den höga energin i urbana upplevelser och den lugna kontemplationen hos det traditionella.

Alla produkterna i kollektionen är skapade med ett stort fokus på material, texturer, linjer och form – men ger samtidigt aldrig avkall på att skänka våra interiörer både funktionalitet och komfort. Oavsett avsedd användning omfamnar varje produkt de vackra motsägelserna i dagens koreanska design och återspeglar den pionjäranda som Wekino står för.

”With” markerar ett spännande nästa kapitel för Wekino, som har ambitionen att skapa ett kraftcentrum för koreansk design och att vara en global plattform för att dela med sig av landets mångfacetterade skapande.

Stockholm Furniture Fair. Hall A, monter A07:14

I With-kollektionen hittar vi produkter från följande sydkoreanska designers:

Billow Lounge Chair av WEKINO
Billow Lounge Chair har inspirerats av tunga moln som vilar över bergen och blandar en harmoniskt tät, böjd klädsel med en linjär, arkitektonisk bas tillverkad av massiv ek. Loungestolens överdådiga komfort och generösa mått gör den till ett givande sittalternativ för alla interiörer, från offentliga utrymmen till hem och andra privata miljöer.

Kwangho Lee
Kwangho Lee studerade metallkonst och design vid Hongik University och bor och arbetar idag i Seoul. Att tillverka saker för hand var en stor glädje för honom som barn och påminde honom om hans farfar, en bonde, som regelbundet tillverkade hushållsartiklar av naturmaterial som han hittade i närheten. Lee uppskattade detta sätt att se på vardagliga föremål och började arbeta på ett liknande sätt med att ge nya betydelser och funktioner till vanliga saker. Idag fortsätter Lee att konstant presentera nya verk och utveckla sin praktik
genom att upptäcka nya material att kombinera.

Pirouette av Kwangho Lee
Pirouette är baserad på en prototyp som togs fram av Kwangho Lee i samarbete med Phaidon Press 2015 och har nu omarbetats till en hyllkollektion som återspeglar Wekinos distinkta kreativa filosofi. I det nya samarbetet har objektets roll maximerats för att erbjuda olika kompositioner, inklusive två- och treplansalternativ. Precis som sitt nya namn är Pirouette ett flexibelt, multifunktionellt hyllsystem
som passar alla typer av utrymmen.

Studio PESI
PESI, som står för Possibility, Essential, Standpoint, Interpretation, är en Seoul-baserad industridesignstudio som grundades av Byounghwi Jeon 2015. Studio PESI fokuserar på enkelhet, funktionalitet och rationalitet och strävar efter att leverera känsliga och känslomässiga upplevelser i vardagen genom att utforska form, funktion och potentialen i den industriella tillverkningsprocessen.

Stout av Studio PESI
Stout-kollektionen är designad av Studio PESI och består av en matstol och en fåtölj tillverkade av pulverlackerat stålrör. Med sina böjda komponenter och höga hantverksmässiga nivå erbjuder Stout en balans mellan robust materialitet och elegant form. Som namnet antyder ger detta robusta sittalternativ hållbarhet och komfort till en mängd olika kommersiella utrymmen, från kaféer och restauranger till matplatsen i hemmet.

Studio Word
Studio Word grundades av Kyuhyung Cho och Jungyou Choi 2018. Studion delar sin bas mellan Seoul och Europa och är verksam inom grafisk design, produktdesign, möbeldesign och rymddesign. Deras mål är att skapa ett kreativt och användbart designspråk baserat på noggrann observation och upptäckt av omgivningen och objekten i den, deras omfattande förståelse av tradition och modernitet samt deras arbetsetik för att upprätthålla nya perspektiv och äkthet.

Oddly av Studio Word
Den djärva designen i den taktila mattan Oddly inspirerades av en målning från Joseon-eran med märkliga, amorfa bergsformer. Med en tredimensionell komposition och ett oförutsägbart, oregelbundet mönster av både taggiga linjer och svepande kurvor, dyker de inbjudande färgkombinationerna upp när de möts över
mattans olika nivåer.

Studio-Chacha
Studio-Chacha’s mål är att presentera en ny känsla av skönhet genom ovanliga kombinationer av välbekanta material i tillverkningen av möbler och föremål. Studion utforskar för närvarande nya materialegenskaper genom att lägga till gradientfärger till transparent glas och ändra formen på kantiga föremål till amorfa former.

Chroma av Studio-Chacha
Chroma är både ett konstobjekt och en spegel som inspirerats av en lapptäckesduk – ett levande exempel på traditionellt koreanskt hantverk som skapas genom att färgglada tygrester vävs samman. Förutom att linda in eller transportera föremål hängdes dessa användbara dukar ibland upp på väggar och användes som kalejdoskopiska inredningsdekorationer. Chroma är en modern tolkning av ett objekt som kombinerar det funktionella (en spegel) med det njutbara (konst).

Studio Kunsik
Kunsik Choi är verksam inom områdena möbel-, produkt- och interiördesign och bor och arbetar idag i Stockholm. Fokus ligger på att utforska hantverkarnas arbetsmetoder, den positivitet som kommer från genomtänkta idéer, kraften i handgjorda föremål och intimiteten i design. Utifrån nya perspektiv och tolkningar av denna intimitet skapar han verk inom ramen för konst och design.

Salong Table av Studio Kunsik
Bordet är utformat med motiv från ”Sculptor’s Atelier” och är avsett för olika uppgifter samtidigt som det ger skaparen möjlighet att njuta av måltider och te i det dagliga livet. Syftet med designarbetet var att hitta en form som passar bra i både bostäder och offentliga utrymmen. I jämförelse med bordets övergripande proportioner ger de åttkantiga träbenen en känsla av volym, vilket gör dem robusta och strukturellt stabila. Bordsskivan är tillverkad av praktiska material som lämpar sig för olika ändamål.

KUO DUO
KUO DUO är en kreativ studio för tredimensionell design baserad i Sydkorea, ledd av Hwachan Lee och Yoomin Maeng som har studerat industriell design vid Hongik University i Seoul. Studion skapar möbler, produkter för hemmet och installationer som utforskar designens gränser – från experimentella engångsprojekt till massproducerade produkter. Designprocessen åtföljs av praktiska experiment och undersökningar av material och tillverkning, vilket hjälper studion att utvidga sina äventyr inom uttryck och fantasi.

Reel Hanger av KUO DUO
Reel Hanger är en klädhängare designad av KUO DUO som bygger på de dynamiska, flödande egenskaperna hos den kreativa studions tidigare produkt, Reel Basket. Aluminiumkroppen ger krokarna precis rätt vikt och styrka, medan strukturen på den sandgjutna ytan efterliknar den taktila känslan av handgjord keramik. Denna praktiska accessoar finns i två storlekar och sex färger.

Book Worm av KUO DUO
För Book Worm föreställde sig KUO DUO en flytande, organisk linje. Produkten kan förvara och visa upp böcker eller andra favoritobjekt, eller fungera som ett konstobjekt i sig själv. Precis som Reel Hanger är Book Worm tillverkad i sandgjuten aluminium. Materialets struktur och vikt gör att produkten står stadigt på en hylla eller ett bord, samtidigt som det är enkelt att visa upp allt från smala LP-skivor till tunga publikationer.

För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank.

För intervjuförfrågningar eller mer information, vänligen kontakta Maria Claesson, PR-konsult, Grand Relations, maria@grandrelations.com | +46 76 947 19 00

 

Om Wekino
Wekino representerar det utrymme som utgör livet och den tid det innehåller. Ett livsstilsvarumärke som lyfter fram element som utgör livet, såsom böcker, kaffe, tomma ytor och färg, med fokus på möbler. Varumärkets ambition är att etablera ett kraftcentrum för koreansk design och en global plattform för att dela med sig av den mångfacetterade design som återspeglar både det rika hantverksarvet i regionen och den moderna nationens livskraft.

För att kunna leverera mångsidigt och nytt innehåll har Wekino aktivt samarbetat med olika designers i lanseringen av ”With”-kollektionen. För närvarande driver Wekino flaggskeppsbutiker och en onlinebutik i de tre städerna Seoul, Busan och Daegu i Sydkorea.

wekino.co.kr
instagram.com/wekino/
instagram.com/wekinowith/

Om Note design studio
Note grundades 2008 av Johannes Karlström och Cristiano Pigazzini och är en Stockholmsbaserad designstudio som arbetar inom fälten arkitektur, inredning, produkter, grafisk design och designstrategi. Note består idag av ett stort och varierat team av designers och har vuxit till att bli ett av de mest internationellt hyllade namnen inom skandinavisk design, och arbetar med ett brett utbud av internationella designvarumärken och har vunnit åtskilliga designpriser.

notedesignstudio.se
twitter.com/Noteds
facebook.com/notedesignstudio
instagram.com/notedesignstudio