Tidigare i år offentliggjordes att den norska stadsmöbeltillverkaren Vestre blir det första möbelföretaget i världen att använda SSAB:s revolutionerande 100 % fossilfria stål. Nu presenterar Vestre resultatet av samarbetet: bänken Tellus, designad av den flerfaldigt prisbelönta och hyllade svenska designern Emma Olbers, som länge drivit frågan om hållbarhet i designbranschen.

 

”För mig är det viktigt att form och design följer planetens gränser och syftar till att vara en del av lösningen i den gröna omställningen. Därför känns det väldigt bra att få samarbeta med företag som också vill ligga i framkant och som faktiskt har insett att vi håller på att såga av grenen vi själva sitter på. Det här är företag som sätter upp Science Based Targets (SBTi) för att bidra till att uppfylla Parisavtalet”, säger Emma Olbers.

Emma Olbers har arbetat som designer, inredningsdesigner och kreativ chef de senaste 20 åren. Hållbarhet och produktlivscykler är nyckelfrågor för henne och hon strävar efter att införliva det i allt sitt arbete. Olbers vill designa produkter som är bra i alla aspekter – inklusive att vara bra för vår planet. Därför försöker hon alltid designa produkter med så låga koldioxidutsläpp som möjligt, helst tillverkade av förnybara eller återvunna material och noggrant framtagna för att hålla länge.

 

I likhet med Olbers strävar Vestre också efter att ligga i framkant av det gröna skiftet och har alltid varit snabba med att testa nya teknologier och lösningar för att hela tiden minska sin totala klimatpåverkan. Traditionell stålproduktion är baserad på kolförbränning, vilket gör att processen medför mycket stora utsläpp av växthusgaser – globalt sett står stålindustrin för sju procent av alla CO2-utsläpp, och bara för Vestre utgör stål över 60% av företagets totala koldioxidavtryck.

 

– Därför är stålet en av våra främsta måltavlor för att minska vår klimatpåverkan. Vi strävar efter att bli erkända som världens mest hållbara möbelföretag och driva på utvecklingen och omställningen till mer hållbara material och produktionsmetoder. För att nå dit måste vi gå i fronten för ny teknik. Tidiga uppskattningar visar att en fullständig övergång till fossilfritt stål kan minska vårt totala klimatfotavtryck med cirka 60 procent, säger Øyvind Bjørnstad, CSO (Sustainability Officer) på Vestre.

– Vestres mål med att använda SSAB:s fossilfria stål är att inspirera fler att göra detsamma. På Vestre lever vi efter mottot ’Alla kan rädda världen. Lite’. Detta stämmer väl överens med både Emma Olbers och SSAB:s visioner. Ett naturligt samarbete mellan starka parter som alla jobbar mot samma mål, säger Bjørn Fjellstad, VD på Vestre.

 

Tellus är en tidlös och inbjudande bänk som uppmuntrar människor att sitta ner och ta en paus, njuta av en kopp kaffe eller delta i ett bra samtal. Designen gör den lika lämplig för både parker och mer urbana miljöer. Bänken har fått sitt namn eftersom den designades ”med Tellus i åtanke”, i enlighet med våra planetära gränser.

– Huvudmålet var att skapa en bänk med så lite utsläpp som möjligt. En utomhusbänk för offentlig miljö ska också tåla mycket slitage. Därför är det viktigt med en stark konstruktion. Vi har strävat efter att använda så lite material som möjligt men ändå behålla den starka konstruktionen. Jag tycker att den ska utstråla både en metallkänsla och en taktil känsla, men också se välkomnande ut, därav de breda armstöden som visuellt är inbjudande och funktionellt ger plats åt kaffekoppen, förklarar Emma Olbers.

– Tellus är ett utmärkt exempel på vad stål kan användas till. Det finns få saker som är mer sociala, framträdande och tillgängliga för människor än en parkbänk i en offentlig miljö. Det är en plats där folk kan sitta ner, prata med varandra och lära känna varandra, tillägger Bjørn Fjellstad.

Genom att nu bli den första möbeltillverkaren i världen som använder svenska stålföretaget SSAB:s revolutionerande fossilfria stål går Vestre ännu en gång i fronten och visar att det gröna skiftet är möjligt.

 

Produktinformation Tellus Bench
Design: Emma Olbers
Material: Fossilfritt stål
Mått: 1814 x 885 x 700 cm
Färg: Tillgänglig i alla RAL standardfärger.

 

 

För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank

För intervjuförfrågningar eller mer information, vänligen kontakta Tove Regnander, Partner & Senior PR Advisor, Grand Relations | tove@grandrelations.com,  +46 76 785 58 01

 

Om Emma Olbers
Emma Olbers är en svensk designer med stort fokus på hållbarhet. Hon är grundare av den Stockholmsbaserade designstudion Emma Olbers Design. Bland hennes kunder återfinns varumärken som Asplund, Vestre, Skultuna och Eldvarm.

För sin design av Gamla Biblioteket på Nationalmuseum nominerades hon i kategorin ”Civic and Cultural interior” i 2019 års Dezeen Awards och samma år utsågs Olbers till Årets inredare av Architectural Digest i Tyskland, för sitt arbete med Gamla biblioteket, där hon gjorde en total översyn för att inkludera en mängd möbler gjorda av hållbara material.

I februari 2020 utsågs Olbers till Årets designer av svenska Elle Decoration. Hon utsågs även till Årets designer 2018 av den svenska tidningen Rum. 2018 utsågs Olbers även till föregångare för hållbarhet av den svenska tidningen Residence. Ett av hennes senaste projekt är utställningen Now or Never, 1kg CO2e.

Läs mer på emmaolbers.com

 

Om Vestre
Vestre är en av Nordens ledande producenter av stadsmöbler och har i över 70 år skapat sociala, hållbara mötesplatser för miljontals människor. Hållbarhet, närproducerade material och minsta möjliga miljöbelastning är centralt i möbelproduktionen. Vestre är ett norskt familjeföretag som nu leds av den tredje generationen Vestre. Produkterna tillverkas i Norge och Sverige, och levereras i nästan 200 olika färger med livstidsgaranti mot rost.

Fabriken i Torsby i Värmland är designad av arkitektkontoret Snøhetta, som står bakom internationella prestigeprojekt som biblioteket i Alexandria, 9/11 Memorial Center i New York, San Fransisco Museum of Modern Art och Operahuset i Oslo. De ritade även Fredsbänken som Vestre och Hydro skapade under 2019 på uppdrag av Nobel Peace Center. Vestre har utnämnts till ”Årets merkevarebygger” av Norsk Industri och omtalas som ”Best for outdoor furniture” av det prestigetyngda design- och livsstilsmagasinet Monocle. 2019 tilldelades bolaget ”Entrepreneur of the Year” på norska Ernst & Young- galan. Januari 2020 tilldelades Vestre sitt 16:e Doga-märke för god design. Bland annat har de utnämnts som vinnare för sitt samarbete med Front kring skapandet av Folk samt Munchserien skapad av Andreas Engesvik och Jonas Stokke för Munchmuseet i Oslo. I februari 2020 tilldelades Vestre ”Best Stand” på Stockholm Furniture & Light Fair i Stockholm för sin hållbara monter, utvecklad tillsammans med Note Design Studio.

I juni 2022 öppnade Vestre den nya fabriken The Plus Colour and Wood Factory i Magnor i Norge. Fabriken, som är ritad av ledande arkitektkontoret Bjarke Ingels Group, är den mest miljövänliga möbelfabriken i världen och är även Norges största investering inom möbelindustrin på årtionden.

Hållbarhet genomsyrar allt som Vestre gör – oavsett om det handlar om materialval, miljöcertifieringar, teknologiska innovationer, nya fabriker eller socialt engagemang. Man har också bestämt sig för att uppfylla FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030. Vestre arbetar aktivt för att minska koldioxidutsläppen i värdekedjan, samtidigt som man försöker öka spårbarheten och transparensen genom hela värdekedjan. Förutom att arbeta med sin egen värdekedja stödjer Vestre även externa initiativ som svarar mot hållbarhetsmålen med 10 procent av sin årliga vinst.

Läs mer på vestre.com och theplus.no

 

Om SSAB:s fossilfria stål
Det svenska stålföretaget SSAB är redan en av världens mest koldioxideffektiva stålproducenter, men samtidigt vet de att branschen som helhet fortfarande har en lång väg kvar att gå. Därför siktar SSAB på att göra verklig skillnad så snart som möjligt och leda stålindustrin mot en koldioxidfri framtid. Tekniken för fossilfri ståltillverkning som SSAB tagit fram bygger på HYBRIT-satsningen (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology), som SSAB startade 2016 tillsammans med gruvbolaget LKAB och energibolaget Vattenfall.

Fossilfritt stål framställs genom en process som kallas direkt reduktion och som ersätter den masugnsprocess som används idag. Tekniken bygger enkelt förklarat på att kol och koks ersätts med vätgas (som även den produceras med fossilfri el, främst i form av vind- och vattenkraft). Restprodukten blir till vatten, som i sin tur kan återvinnas för produktion av ytterligare väte. Resultatet är ett rent och högkvalitativt stål framställt helt och hållet utan fossila källor och därmed utan koldioxidutsläpp. Beräkningar visar att en fullskalig implementering av fossilfri ståltillverkning kan sänka koldioxidutsläppen i Sverige med hela 10 procent.

Läs mer på ssab.com/sv-se/fossilfri