Innan sommaren presenterade den norska möbeltillverkaren Vestre bänken Tellus – världens första möbel som tillverkas helt i SSAB:s nya och revolutionerande 100 procent fossilfria stål. Under hösten kommer värmlänningarna att bli de första som kan slå sig ner på Tellus, när Värmland skänker sin befolkning en bänk som minnesgåva i samband med att Kung Carl XVI Gustaf besöker Karlstad och firar 50 år på tronen. Bänken kommer att placeras vid entréytan intill Residensparken i centrala Karlstad.
Traditionell stålproduktion har i många århundranden baserats på förbränning av kol i masugnar. Dessvärre medför denna process ett mycket stort utsläpp av växthusgaser – globalt står stålproduktionen för sju procent av alla CO2-utsläpp, och bara för Vestre utgör stål cirka 69% av företagets totala koldioxidavtryck.
Vestre är ett företag som alltid strävar efter att ligga i framkant och har därför alltid varit snabba med att testa nya teknologier och lösningar för att ständigt öka hållbarheten och minska sin totala klimatpåverkan. Genom att nu bli den första möbelproducenten i världen att använda det svenska stålföretaget SSAB:s revolutionerande fossilfria stål går Vestre återigen i fronten och visar att det gröna skiftet är möjligt.
Världens första möbel tillverkad i 100 procent fossilfritt stål är en bänk designad av den prisbelönta svenska formgivaren Emma Olbers, som länge arbetat med hållbarhetsfrågor i designbranschen. Bänken har fått namnet Tellus eftersom den designades och tillverkades ”med Tellus i åtanke”, i enlighet med våra planetära gränser.
Tellus är en tidlös och inbjudande bänk som uppmuntrar människor att sitta ner och ta en paus, njuta av en kopp kaffe eller delta i ett bra samtal. Designen gör den lika lämplig för både parker och mer urbana miljöer.
säger Vestres VD Bjørn Fjellstad.
I fabriken i Torsby – som är ritad av det internationellt hyllade arkitektkontoret Snøhetta – sker Vestres produktion av stålkomponenter. Precis på andra sidan norska gränsen, i Magnor, ligger The Plus – Vestres nya fabrik som togs i drift under förra året och som högst troligt är världens mest hållbara möbelfabrik. Tillsammans utgör de två anläggningarna ett produktions- och logistiknav för en hållbar, lokal och innovativ möbeltillverkning. I Torsby-fabriken arbetar i dagsläget 43 anställda.
När Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia besöker Karlstad den 7 september 2023 kommer bänken att presenteras som en minnesgåva och därefter kommer den att få en framhävd placering vid entréytan intill den nyligen iordningställda Residensparken i centrala Karlstad. Det är här Karlstad har sin historiska kärna och i närheten finns såväl statyn med Karlstads grundare och Residenset. Det är en mycket vacker och flitigt fotograferad plats som är välbesökt av både Karlstadsbor och besökare.
– Det känns bra att ge Kungen en minnesgåva som signalerar både framtid, innovationskraft och hållbarhet. Dessutom något som både invånare och besökare kan njuta av då de besöker det vackra och historiska området vid Residensparken i Karlstad, säger Linda Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun.
–
För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank
För intervjuförfrågningar eller mer information, vänligen kontakta Tove Regnander, Partner & Senior PR Advisor,
Grand Relations | tove@grandrelations.com, +46 76 785 58 01
Om Vestre
Vestre är en av Nordens ledande producenter av stadsmöbler och har i över 70 år skapat sociala, hållbara mötesplatser för miljontals människor. Hållbarhet, närproducerade material och minsta möjliga miljöbelastning är centralt i möbelproduktionen. Vestre är ett norskt familjeföretag som nu leds av den tredje generationen Vestre. Produkterna tillverkas i Norge och Sverige, och levereras i nästan 200 olika färger med livstidsgaranti mot rost.
Fabriken i Torsby i Värmland är designad av arkitektkontoret Snøhetta, som står bakom internationella prestigeprojekt som biblioteket i Alexandria, 9/11 Memorial Center i New York, San Fransisco Museum of Modern Art och Operahuset i Oslo. De ritade även Fredsbänken som Vestre och Hydro skapade under 2019 på uppdrag av Nobel Peace Center. Vestre har utnämnts till ”Årets merkevarebygger” av Norsk Industri och omtalas som ”Best for outdoor furniture” av det prestigetyngda design- och livsstilsmagasinet Monocle. 2019 tilldelades bolaget ”Entrepreneur of the Year” på norska Ernst & Young- galan. Januari 2020 tilldelades Vestre sitt 16:e Doga-märke för god design. Bland annat har de utnämnts som vinnare för sitt samarbete med Front kring skapandet av Folk samt Munchserien skapad av Andreas Engesvik och Jonas Stokke för Munchmuseet i Oslo. I februari 2020 tilldelades Vestre ”Best Stand” på Stockholm Furniture & Light Fair i Stockholm för sin hållbara monter, utvecklad tillsammans med Note Design Studio.
I juni 2022 öppnade Vestre den nya fabriken The Plus Colour and Wood Factory i Magnor i Norge. Fabriken, som är ritad av ledande arkitektkontoret Bjarke Ingels Group, är den mest miljövänliga möbelfabriken i världen och är även Norges största investering inom möbelindustrin på årtionden.
Hållbarhet genomsyrar allt som Vestre gör – oavsett om det handlar om materialval, miljöcertifieringar, teknologiska innovationer, nya fabriker eller socialt engagemang. Man har också bestämt sig för att uppfylla FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030. År 2019 nådde Vestre det nionde målet och man fortsätter oförtrutet arbeta mot de återstående målen.
Vestre investerar även i globala projekt som samlar in plastavfall och finansierar mikrolån till lokala företag i utsatta ekonomier. Dessutom investerar Vestre 10 procent av sin årliga vinst i utbildning, jordbruk, solceller och andra områden i utvecklingsländer.
Läs mer på vestre.com och theplus.no
Om SSAB:s fossilfria stål
Det svenska stålföretaget SSAB är redan en av världens mest koldioxideffektiva stålproducenter, men samtidigt vet de att branschen som helhet fortfarande har en lång väg kvar att gå. Därför siktar SSAB på att göra verklig skillnad så snart som möjligt och leda stålindustrin mot en koldioxidfri framtid.
Tekniken för fossilfri ståltillverkning som SSAB tagit fram bygger på HYBRIT-satsningen (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology), som SSAB startade 2016 tillsammans med gruvbolaget LKAB och energibolaget Vattenfall.
Fossilfritt stål framställs genom en process som kallas direkt reduktion och som ersätter den masugnsprocess som används idag. Tekniken bygger enkelt förklarat på att kol och koks ersätts med vätgas (som även den produceras med fossilfri el, främst i form av vind- och vattenkraft). Restprodukten blir till vatten, som i sin tur kan återvinnas för produktion av ytterligare väte. Resultatet är ett rent och högkvalitativt stål framställt helt och hållet utan fossila källor och därmed utan koldioxidutsläpp. Beräkningar visar att en fullskalig implementering av fossilfri ståltillverkning kan sänka koldioxidutsläppen i Sverige med hela 10 procent.
Läs mer på ssab.com/sv-se/fossilfri
Om Emma Olbers
Emma Olbers är en svensk designer med stort fokus på hållbarhet. Hon är grundare av den Stockholmsbaserade designstudion Emma Olbers Design. Bland hennes kunder återfinns varumärken som Asplund, Vestre, Skultuna och Eldvarm.
För sin design av Gamla Biblioteket på Statens konst- och designmuseum nominerades hon i kategorin ”Civic and Cultural interior” i 2019 års Dezeen Awards och samma år utsågs Olbers till Årets inredare av Architectural Digest i Tyskland, för sitt arbete med Gamla biblioteket, där hon gjorde en total översyn för att inkludera en mängd möbler gjorda av hållbara material.
I februari 2020 utsågs Olbers till Årets designer av svenska Elle Deco. Hon utsågs även till Årets designer 2018 av den svenska tidningen Rum. 2018 utsågs Olbers även till föregångare för hållbarhet av den svenska tidningen Residence. Ett av hennes senaste projekt är utställningen Now or Never, 1kg CO2e.
Läs mer på emmaolbers.com