Iittala firar Alvar Aaltos 125-årsdag med en begränsad upplaga av 1000 numrerade exemplar av den ikoniska Aalto-glasvasen i en häpnadsväckande ny färg som aldrig tidigare setts: gradientgrå. Varje vas är munblåst för hand i en träform på Iittala glasbruk i Finland. Varje exemplar i serien är unik både när det gäller formdetaljer, färgsättning och, som Iittalas mästerglasblåsare säger, en verklig konstskapelse.

I år firar Iittala den finska designlegenden Alvar Aaltos 125-årsdag med en ny begränsad upplaga av den ikoniska Aalto-vasen. Den handtillverkade, munblåsta vasen markerar en första i glasobjektets historia med sin unika gradientgrå färgsättning. Den nya versionen av Aalto-vasen är också unik genom att den har munblåsts för hand med en handskuren träform på Iittala glasbruk i Finland.

Den begränsade upplagan av vasen har också den mer ovanliga storleken 140 mm, som var en del av den ursprungliga Aalto-vasserien som visades första gången på Paris World Fair 1937 och var i produktion från 1930-talet till 1960-talet och därefter i vissa specialutgåvor. Den nya versionen tillverkas endast i tusen numrerade exemplar.

Hängivet hantverk
De erfarna hantverkarna vid Iittala glasbruk i Finland håller traditionen vid liv genom att än idag handtillverka och munblåsa varje enskild Aalto-glasvas. Det krävs sju hantverkare och totalt trettio arbetstimmar för att producera en vas. Den intensiva produktionsprocessen sker i flera steg och startar med att varje vas munblåses och sedan skärs för hand innan den genomgår flera poleringar. Slutresultatet är ett äkta konstverk, lika unikt som glasblåsaren som skapade det.

Nyanser av grått
Iittala är kända för sin expertis inom glas och glasfärger. För första gången har Iittala använt sin kunskap om glasfärger för att introducera en gradientfärg till Aalto-vasen. Mörkare nyanser av grått linjerar vasens botten och blir gradvis klarare mot toppen.

För uppnå den gradientgrå effekten krävs flera steg, där hantverkarna och deras unika färdigheter spelar en nyckelroll för slutresultatet. Färgad glasmassa förs in i den klara glasmassan i toppen av blåsröret som sedan upphettas till 1250 grader, då massorna smälter samman och gränsen mellan de färgade och klara glasmassorna suddas ut.

En av de mest intressanta aspekterna av processen är att kontrollera glasvasens färgvariation. Eftersom de olika grå nyanserna varierar lika mycket som förhållandet mellan klar och färgat glas, får varje glasvas sin egen unika gradientgrå färg.

Träformar
Träformar användes för att blåsa Aalto-vaser fram till 1950-talet, då de ersattes av metallformar. Sedan dess har träformar endast använts för specialutgåvor. Hantverkarna vid Iittala glasbruk likställer glasblåsning med träformar med att skapa konst.

Att använda en träform kräver mycket precision. En träform bränns och förändras lite varje gång den heta glasmassan vidrör dess yta. Därför är antalet objekt som kan tillverkas med en och samma träform mycket begränsat. Med en metallform blåses objektet på plats och kan sedan lämnas i formen för att svalna. Ett objekt som tillverkas i en träform måste däremot lyftas ut ur formen och blåsas om igen flera gånger för att gradvis svalna. Om glasmassan, som är över 1000 grader varm, vidrör formens ytor för länge blir träformen oanvändbar. Tillverkningsprocessen i dessa formar måste därför ske gradvis, varsamt och med stor precision. Träformarna tillverkas av lokalt förädlad träråvara och skapas av snickare vid Iittala glasbruk.

Den finska designens pionjär
Alvar Aalto (1898-1976) är en erkänd mästare inom modern arkitektur och design. Aaltos typiska design gjorde avtryck redan strax efter han fått sin arkitektexamen från Helsingfors Polyteknikum år 1921. År 1924 gifte sig Aalto med sin kollega, arkitekt Aino Marsio, och skapade ett partnerskap som byggde upp ett internationell designarv. Under sin enastående karriär designade Aalto stora offentliga institutioner inklusive konserthus, museer, universitet, bibliotek samt privata hem över hela världen. Aaltos möbler och föremål för hemmet designades organiskt utifrån hans arkitektoniska arbete.

Natur, funktion och skönhet
Aaltos unika estetik hjälpte till att definiera finsk design och bidrog till att introducera den för en global publik. Aalto-kännetecken inkluderar ett harmoniskt förhållande till naturen, funktionalism kombinerad med skönhet, utmärkt uppmärksamhet till detaljer och en genial användning av material. Aaltos design visades redan internationellt så tidigt som 1937, inklusive på New Yorks Museum of Modern Art, där också Iittalas Aalto-vas ingår som en del av permanent samling.

Skapar vågor
År 1936 vann Alvar Aaltos serie glasvaser förstapriset i Karhula-Iittala glasdesigntävling. Den enkla men dynamiskt flytande designen var revolutionerande jämfört med den tidens väldigt dekorativa objekt. Den är idealisk för blomsterarrangemang men ändå ett skulpturalt objekt i sig själv, som blir ännu mer fascinerande genom ljuset som reflekteras mot glaset. När vasernas kollektion premiärvisades på Paris World Fair 1937 skapade de omedelbart en global sensation. Idag är den ikoniska vasen ett av världens mest berömda glasobjekt och förblir ett högt ansett mästerverk för Iittala.

Produktinformation Aalto vas
Storlek: 140mm
Material: Glas
Färg: Klar-mörkgrå, begränsad upplaga
Pris: 5 499 SEK

Varje vas i Alvar Aalto-kollektionen munblåses idag vid Iittala glasbruk i Finland. Kollektionen är en grundpelare i modern finsk design och Iittalas mest ikoniska serie.

Högupplösta bilder Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Iittala
Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen. Tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet är hörnstenarna i Iittalas design. Vi anser att människor har rätt att förvänta sig att de designobjekt de köper ska hålla livet ut, och att Iittala-föremål aldrig kommer att bli omoderna. Vår design är formgiven för att användas dag efter dag, i generation efter generation.

Iittala är ett varumärke registrerat av Fiskars Group.

För mer information, besök iittala.com