Under Stockholm Furniture Fair 2023 bjuder BAUX in till The Bright Future of Wellbeing – en museiliknande utställning och akustisk lounge, dedikerad till att utforska framtiden för arkitektur och inredning, och hur byggnader och arbetsplatser kan utformas för att främja välbefinnande, kreativitet och produktivitet.
De utvalda studenterna studerar vid några av Skandinaviens främsta arkitektskolor och bjöds in att utforska och föreställa sig framtiden för företag, kulturlokaler, hälsovård, hotell och utbildningsanläggningar. De har noggrant valts ut och kommer från olika länder, däribland Norge, Sverige, Nepal, Egypten, Polen, Grekland och Island.
– Studenter är framtiden för arkitektur och inredning. Med sin kreativitet och passion kan de tänja på designens gränser och skapa innovativa utrymmen som kommer att förbättra våra sätt att leva och interagera med världen omkring oss. När de kommer in i arbetslivet har de en möjlighet att göra ett verkligt genomslag, säger Niki Gynnerstedt, marknadschef på BAUX.
Studenterna tilldelades varsin unik fysisk miljö att arbeta med. På Stockholm Furniture Fair kommer de att visa upp sin vision om hur morgondagens byggnader kan vårda människors välbefinnande, kreativitet och produktivitet – utan att kompromissa med hållbarhet. Deras idéer kommer att presenteras i en spännande, kurerad utställningsyta, som också låter besökarna uppleva den sanna innebörden av hållbar akustik – ett område där BAUX är en världsledande pionjär.
– Vi tror att de utrymmen vi arbetar i måste förändras och bli mer hållbara – med fokus på medarbetarnas välbefinnande, kreativitet och produktivitet. Genom att skapa en utställning helt tillägnad att visa upp dessa lovande studenters arbete inom arkitektur och inredning, vill vi inspirera och utbilda besökare att gå med oss i vår vision att förändra världen till det bättre, säger Fredrik Franzon, VD och medgrundare, BAUX Acoustics.
BAUX är globalt kända för sitt extraordinära och spännande förhållningssätt till utställningsdesign, och konceptet för Stockholm Furniture Fair 2023 är ett samarbete mellan Johan Ronnestam Creative Studio och Form Us With Love. Den 170 kvm stora museiliknande utställningen kommer att visa upp BAUX:s akustiska produkter i sitt sammanhang och utgöra bakgrunden till de 8 elevernas arbete och deras individuella lösningar på de olika uppdragen de tilldelades. Besökare i montern kommer att få ta del av de slutgiltiga förslagen och arkitektoniska modellerna som studenterna skapat.
Deltagande studenter är Louise Holsing Odden (NTNU i Trondheim), Niklas Eriksson (Chalmers), Ghada Shabaan (Lunds universitet), Anna Lawecka (KTH- Kungliga Tekniska Högskolan), Arati Dhakal (Lunds universitet), Stina Freland (KTH- Kungliga Institutet). of Technology), Kristine Kleivi (NTNU i Trondheim) och Kristin Erlendsdottir (Konstfack).
Studenternas uppdrag och lösningar
Studenterna tilldelades varsin unik fysisk miljö att arbeta med – allt från kontor, kulturlokaler, sjukvård, hotell och utbildningsanläggningar.
– Arati Dhakal, född i Nepal, studerar arkitektur vid Lunds universitet, Sverige – visar upp sin vision om välbefinnande i hotell och lounger:
”Det som lockade mig till det här projektet och samarbetet med BAUX var att jag håller med om deras syn på välbefinnande. Det här området måste bli en prioritet när arkitekter och designers skapar utrymmen för människor. Jag blev utsedd att designa hotell- och loungemiljö och för mig ska medarbetarens hälsa och välbefinnande prioriteras lika mycket som för gästerna som besöker hotellet”, säger Arati.
– Louise Holsing Odden, född i Norge, studerar arkitektur vid NTNU i Trondheim – visar upp sin vision om en kulturell plats:
”Vi som bor långt upp i norra Norge ser knappt solen under vintermånaderna. För mig är det viktigt att tänka på både akustik och ljus när man designar en framtidssäker kulturlokal. Dessutom hämtar jag det mesta av min inspiration från det nordiska landskapet, och tar med mig massor av naturliga element i min modell med BAUX”, säger Louise.
”I framtiden tror jag att arkitekter och designers över hela världen kommer att ha ett ökat fokus på välbefinnande och social hållbarhet. Det är synd att detta försummas i vissa städer, och istället fokuserar de på ekonomiska mål för anställda. Dessutom, om jag kunde förändra en sak genom design skulle jag vilja skapa mer inkluderande platser, miljöer där människor känner sig inkluderade och trygga”, säger Louise.
– Niklas Eriksson, studerar på Chalmers i Göteborg – designar en öppen kontorsyta:
”När jag tänker på akustik och arkitektur gillar jag att göra en allegori till att se en film. Om du har ljud av bra kvalitet men dålig bild kommer filmen gå att se och njuta av. Men om du tvärtom har bra bild och dåligt ljud kommer filmen att vara hemsk att se. Som sagt, att ha en trevlig och visuellt tilltalande miljö, men dålig akustik är inte roligt. BAUX produkter är väldigt väldesignade i detta avseende!”, säger Niklas.
”I framtiden skulle jag vilja se mer fokus på materialitet – trä är ett bra exempel på ett material som människor kan relatera till. Jag vill att designers ska ta hänsyn till detta när de utformar utrymmen, vilket i sin tur kan förbättras genom att vara noggrannare med valet av material”, säger Niklas.
– Anna Lawecka, ursprungligen från Polen, studerar hållbar stadsplanering i arkitektur vid KTH, Stockholm – designar ett utbildningsrum:
”Jag är mycket inspirerad och imponerad av materialen som BAUX erbjuder arkitekter och designers. Jag tror att de är inne på helt rätt väg eftersom de tänker på hela materialprocessen. Om fler företag tänkte likadant så skulle vi inte ha så stora problem med Co2 i byggbranschen”, säger Anna.
– Kristin Erlendsdottir, född på Island och studerar för närvarande på Konstfack i Stockholm – designar ett sjukhus- och vårdutrymme.
”Om jag kunde förändra en sak genom design skulle jag ta mer hänsyn till naturen i allt vi gör. Jag gillar att arbeta med okonventionella material”, säger Kristin.
”Jag tror att vi är på god väg att ta större hänsyn till välmående, hållbarhet och återanvändning när vi designar. Om vi ser till att fortsätta på den vägen tror jag att vi har en bättre framtid framför oss”,
säger Krístín
– Ghada Shabaan, ursprungligen från Egypten och arkitektstudent i Lund – designar en mindre kontorsmiljö:
”Jag tror att arkitekter, designers och byggare behöver fokusera mer på materialitet och på att skapa utrymmen som gör det möjligt för människor att dela idéer och vara mer cirkulära genom att återvinna och använda naturbaserade lösningar”, säger Ghada.
BAUX-utställningen The Bright Future of Wellbeing visas 7-11 februari på Stockholm Furniture Fair 2023 och finns i monter A02:16
Under mässan kommer alla studenter att presentera sina arbeten och dela med sig av sina visioner om modellerna. BAUX kommer också att vara värd för sitt traditionella kvällsevent med ostron och champagne den 7-8 februari från 16:00.
För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank
För intervjuförfrågningar eller mer information, vänligen kontakta Tove Regnander, Partner & Senior PR Advisor, Grand Relations | tove@grandrelations.com, +46 76 785 58 01
Om BAUX
BAUX grundades 2014 utifrån en tro på att byggmaterial och inredning ska kunna kombinera miljömässig hållbarhet, funktionalitet och samtidigt vara estetiskt tilltalande. BAUX designar, producerar och marknadsför byggmaterial som möter nutida arkitekters, ingenjörers och byggares förväntningar, utan att kompromissa med vare sig säkerhets- eller miljöstandards. Sedan lanseringen har BAUX vuxit i en snabb takt och har genom en global representation i fler än 30 regioner byggt upp samarbeten med kunder som Google, Amazon, Stella McCartney, WeWork, Spotify, Uber, AirBnB, Nike och många fler. Företaget grundades av entreprenörerna Johan Ronnestam och Fredrik Franzon och grundarna av designstudion Form Us With Love: Jonas Pettersson, John Löfgren och Petrus Palmér.