Hyllsystemet Pira designades av den svenska arkitekten Olle Pira (1927 – 2018) inför ikoniska H55 utställningen. Nu har String Furniture tillsammans med arkitekt Anna von Schewen och industridesigner Björn Dahlström skapat en samtida tolkning. Pira G2 är ett elegant och imponerande hyllsystem i moderna material med anslag i 50-talet och kommer att presenteras under Stockholm Furniture Fair 2023.

Anna von Schewen och Björn Dahlström tog inspiration från originalet men har samtidigt skapat något helt nytt.

– Ambitionen var aldrig att designa en möbel i retrostil, utan snarare att omfamna kärntanken bakom originalet Pira och skapa en högre och bredare version, förklarar industridesigner Björn Dahlström.

Tack vare sin ram och tilltagna storlek har Pira G2 en självklar pondus och ett tydligt visuellt språk. Den utpräglat moderna designen gör att möbeln framstår som elegant och ypperligt robust på samma gång.

– Den centrala punkten i Pira G2-designen är själva stolpen som gör det möjligt att bygga hyllan från golv till tak, helt fristående. Hyllorna sveper runt stolparna och ansluter till varandra som ett stycke. En typ av möbeldesign som skapar gestalt, även om det är ett modulsystem, säger Anna von Schewen.

Hyllsystemet tillverkas uteslutande av högkvalitativa och hållbara material. Hyllorna är av lackerad stål medan stolparna är av extruderad aluminium som framhäver det solida uttrycket ytterligare. Skåpen och bokstöden går att få i valnöt eller vit ek, båda tillför värme och skapar en ombonad kontrast till den lackerade metallen.

Pira G2 kan monteras fristående, golv till tak, eller mot vägg och lämpar sig lika väl för stora sällskapsytor som offentliga rum. Hyllplanen är godkända för en belastning upp till 50 kilo vardera och kan möbleras med skåp i valnöt eller ek, bokstöd i massivt trä och organisers. Systemets stolpar och hyllplan finns i vitt eller svartgrå. 

– Det är fantastiskt att äntligen få presentera Pira G2, den har en kontemporär utstrålning och påverkar rumsligheten på ett helt eget sätt – tar plats och hävdar sig, särskilt som rumsavdelare. Lanseringen innebär också ett nytt kapitel för String Furniture där vi ger oss in ett helt nytt och exklusivt segment, avslutar Bo Hellberg, CMO på String Furniture.

Alla bilder är fotograferade av Pia Ulin och set designer är Marie Graunbøl.


Produktinformation Pira G2

Design: Original Olle Pira, uppdatering String Furniture tillsammans med Anna von Schewen och Björn Dahlström.
Material: Lackerat stål, extruderad aluminium samt valnöt eller ek
Färg: Svartgrå eller vitt
Mått: Bredd 70 cm eller 90 cm, max höjd 308 cm
Pris: Från 20 960 SEK

Om Anna von Schewen
Anna von Schewen är utbildad vid Konstfack i Stockholm och grundade sin designstudio 1997. Under åren har hon samarbetat med flera av Sveriges, men även internationellt, ledande designvarumärken. Anna von Schewen är en flerfaldigt prisbelönt formgivare och arkitekt, och är känd för att vara en av Sveriges mest progressiva och experimenterande designers. Anna von Schewen har sedan 1997 ritat produkter, inredningar, utställningar, privatvillor och möbler.

Om Björn Dahlström
Björn Dahlström är en av Sveriges ledande formgivare och industridesigners och grundade sin designstudio 1982. Björn Dahlström har erhållit en rad utmärkelser och priser och har formgivit ett brett utbud av produkter, bland annat möbler, cyklar, leksaker och köksredskap. Hans verk kan ses på olika museer runtom i världen så som Nationalmuseum i Stockholm och Victoria and Albert museum i London.

Om Olle Pira
Olle Pira föddes i Karlskrona 1927 som nummer fyra i en syskonskara på sju. Han började som möbelsnickare 1942 i Karlskrona och fick sitt gesällbrev 1946. Olle gick ut Konstfack, HKS 1954. Samma år tilldelades han guldmedalj vid Triennalen i Milano för fällstolen ”Piraten”. Tre år senare fick han silvermedalj för Pira-hyllan, ursprungligen designad för H55 utställningen. Mellan år 1954–1985 arbetade Olle som möbelarkitekt med en rad utvecklingsprojekt både mot svenska och utländska beställare.


1985 tillträdde han tjänsten som rektor på Carl Malmstens Verkstadsskola i Stockholm och arbetade där fram till 1992. Som rektor tillförde han en rad åtgärder och lyckades vidga perspektivet för hantverkare till högsta internationella nivå. Olle hade en stor passion för svensk formgivning och design men framför allt för hantverksskicklighet. Han ansåg att en satsning på hantverksutbildningar är nödvändig om Sverige skall kunna vidmakthålla sin starka position inom design och möbelproduktion.

För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Tove Regnander, Co-Founder & Senior PR Advisor, Grand Relations, tove@grandrelations.com | +46 76 785 58 01
Therese Skalman, PR-konsult I therese@grandrelations.com

För produktlån, kontakta showroom@grandrelations.com | +46 769 47 19 00

Om String Furniture
String Furniture är ett ledande skandinaviskt designföretag som samarbetar med flera prisbelönade formgivare, däribland Anna von Schewen, Björn Dahlström, TAF och Mats Theselius. String Furniture tillverkar bland annat det ikoniska och mångfunktionella hyllsystemet String®, samt lanserar under 2023 en modern tolkning av det klassiska hyllsystemet Pira. Utöver de två hyllsystemen tillverkar String Furniture också nya designprodukter i samarbete med samtida svenska formgivare, som till exempel den uppmärksammade Museum-serien. Samtliga produkter i sortimentet har redan en hög hållbarhet tack vare tidlös design, kvalitet i material och tillverkning och är certifierade av Möbelfakta. Detta är en del i String Furnitures bidrag att göra möbelbranschen mer hållbar. 

Läs mer på stringfurniture.com