Den 22-25 maj äger årets upplaga av Stockholm Creative Edition rum. Precis som tidigare år tas avstamp i det lokala, innovativa och kreativa Stockholm. Under fyra dagar kommer huvudstaden att bubbla av intressanta verk från såväl etablerade aktörer som helt nya, unga designers och varumärken.
– Det känns viktigare och mer inspirerande än någonsin att titta på nästa generations designers och varumärken. Kanske finns framtidens designikoner representerade på SCE 2024? säger Ulrika Attar, initiativtagare till SCE.
Årets upplaga av Stockholm Creative Edition kommer precis som förra året ha ett tydligt fokus på att lyfta fram nya designstudios och nyetablerade designers som arbetar med vitt skilda typologier, material och uttryck – men som alla drivs av att vara självständiga och progressiva krafter inom dagens svenska design. SCE vill visa den gryende kraften hos såväl designers som producenter som utmanar den inpräntade bilden av svensk design, många gånger för att ta den i en mer internationellt gångbar riktning samtidigt som de tydligt manifesterar sina nordiska rötter. Allt med ett större fokus på detaljer, material och hållbarhet – och med ett djärvare formspråk.
En viktig del i att göra SCE till en ännu starkare arena för samtida design har därför varit att skapa ett intressant innehåll för årets hubb, som ligger i Double Space, en unik jugendbyggnad från 1906 ritad av Ferdinand Boberg, som tidigare var Stockholm Gasverk. I hubben kommer både årets SCE-utställning New Contemporary ta plats för att visa samtida design, samtidigt som verk från nya designstudios och producenter som Studio Tooj, Enkei, Notchi, Andrea Tsang och Bodafors visas. Det kommer även att finnas ett café med möbler från Bebo Objects – Café Bebo, där det förutom vanligt fika även finns en pop-up med den japanska teexperten Yuko Ono.
I årets New Contemporary-utställning visas ny design från över 30 formgivare, i år har även formgivare från övriga Norden samt Tjeckien bjudits in att delta. Bland annat kan besökarna ta del av design från Malin Pierre, KunSik Choi, Adrian Bursell, Siri Svedborg, Heli Juuti, Dominika Petrtýlová, Erik Bratsberg, Federico Fiermonti, Christian Sandbye, Jonas Oppedal och Kelly Koning.
En nyhet för i år är en serie panelsamtal i samarbete med Strategisk Arkitektur som riktar sig till yrkesverksamma inom arkitektur, inredning och formgivning. Samtalen kommer att handla om hur AI påverkar arkitektens roll, träarkitektur och cirkulär design – ämnen som i högsta grad är aktuella i designbranschen för närvarande.
Som vanligt är det inte bara i SCE:s hubb som det sker intressanta saker – runtom i Stockholm öppnar designstudior och ateljéer sina dörrar för att låta besökare ta del av deras arbete. Dessutom kommer det att erbjudas tillfälliga utställningar, events och pop-up-aktiviteter för att visa mångfalden och innovationen i den samtida designen.
Nedan följer ett urval ur årets program:
Studio TOOJ
Grundat i Stockholm av den kreativa duon Johan Wilén och Ashley Chong. Studio TOOJ fängslas av tjusningen i en återhållsam skönhet. Alla deras skapelser har en gemensam nämnare: tyst sofistikerat, med en besatthet av nyanserade lager av detaljer. Med ett engagemang för hållbarhet och etiska produktionsmetoder är Studio TOOJ här för att skapa collectible design som inte bara är vackert utformad utan också byggda för att hålla. Mindre än ett år efter lanseringen gjorde Studio TOOJ en internationell debut nyligen på Alcova på Milan Design Week och är nu stolta över att för första gången ställa ut i Stockholm.
Adress: Doubble Space, Torsgatan 22, Stockholm
Interesting Times Gang – Från Milano till Stockholm
Efter en otrolig visning på Isola under årets Milan Design Week, vänder Interesting Times Gang nu siktet mot Stockholm Creative Edition med en intim och ännu mer ambitiös utställning, denna gång i hemstaden Stockholm. Under hela SCE kommer det att finnas en öppen studio för besökarna att uppleva ett urval av revolutionerande havsbiomassamöbler, inklusive Infauna-lampan och Gigas-bordet gjorda av ostronskal och Kelp-stolen gjord av nordisk sockerkelp, som nyligen lanserades i Milano. Den 23 maj kommer ITG att premiärvisa en aldrig tidigare visad kollektion, i ett nytt designsamarbete med det internationella mobilitetsföretaget Bolt. Tillsammans har de undersökt hur man skulle kunna ombilda hur städer och stadsrum skulle kunna se ut, om de var designade för att vara hem för människor, istället för bilar. Tillsammans har de reinkarnerat bilavfall, som detonerade krockkuddar, till en samling av gatumöbler och utomhusbelysning.
Adress: Vikingagatan 11, Stockholm
Premiär för Wildcrafted – en samtida hantverksateljé
Wildcrafted förenar den råa, otämjda skönheten i naturen och den utsökta formen skapad av människans hand. Med syfte att ge ett poetiskt perspektiv på vardagliga ritualer med en produktvärld som anspelar på eskapism, slow living och kulturella traditioner. Varje föremål är noggrant utformat för sitt syfte, med djup vördnad för materialets egenskaper och kvalitet. Wildcrafted är grundat av Lina Öhlund som är MFA industridesigner, designforskare och keramiker. WILDCRAFTED är handgjort i hennes Stockholmsstudio eller hållbart producerad i samarbete med lokala, hantverksmässiga tillverkare som Stockholm Glas, Klässbols och Reijmyre.
Adress: Asteh, Bondegatan 46, Stockholm
Notchi lanserar bordet Circus hos Bebo Objects
Notchi Architects är en multidisciplinär designstudio som integrerar arkitektur och bildkonst i olika skalor i olika sammanhang, både offentliga och privata. Notchi är baserat i Göteborg och leds av Oscar Gillkvist och Carl-Magnus Elander, som samarbetar med arkitekter, industridesigners, konstnärer och grafiska formgivare.
Under årets utgåva av SCE lanseras bordet ”Circus” i samarbete med Bebo Objects och bordet kommer att visas i Café Bebo, ett pop-up café.
– Det känns spännande att visa vårt nya samarbete med Notchi på årets Stockholm Creative Edition – lokalen passar extremt bra att visa modern design i och hela sammanhanget andas innovation och ambition som riktar sig till en medveten publik. Det gillar vi, säger Mattias Karlsson, ägare och VD Bebo Objects.
Adress: Doubble Space, Torsgatan 22, Stockholm
Ateljé Södersvik på lusthuset i Spökparken
Ateljé Södersvik presenterar utställningen Approximations.
–Möblerna är alltid nära oss. De förhåller sig till våra kroppar, och till rummet. När vi vilar finns en bädd mellan oss och golvet. Genom närheten blir möblerna vår nästa, och tar som oss plats i ett rumsligt och socialt sammanhang, vars relationer de formar, säger Anders Johansson, arkitekt som driver arkitektkontoret Ateljé Södersvik samt möbelföretaget Bodafors Furniture.
Installationen består av 13 möbelliknande gestalter i grovt virke. De står tätt och lite i skuggorna, i väntan på att träda fram. Ateljé Södersvik har utvecklat ett intresse av hur trä kan ge nya roller och innebörder i samklang med vår omvärld.
Adress: Lusthuset in Spökparken, Drottninggatan 116 B
Niklas Runesson lanserar egen kollektion
Som autodidakt konstnär, designer och snickare skapar Niklas föremål som är lika mycket skulpturala möbler som de är konstverk man kan sitta på. Få komponenter men som når bortom skandinavisk minimalism. Varje föremål är noggrant tillverkat för hand, vilket ger en levande närvaro till rummet, ger nya perspektiv beroende på var det är placerat och från vilken vinkel det betraktas. I en pop-up lokal lanserar Niklas sin nya möbelkollektion samt visar även unika objekt.
Adress: Pop-up venue, Årstaängsvägen 11, Stockholm
Studio Andrea Tsang
Andrea Tsang växte upp i Hong Kong, gick på konstskola i England och finslipade sina kunskaper inom modebranschen i Shanghai. 2020 gick hon från ett stressigt företagsjobb till ett mer balanserat liv med lera och drejskiva. 2021 flyttade hon till Stockholm, där hon grundade Studio ANDREA TSANG.
Studio ANDREA TSANG erbjuder mer än bara funktionella objekt. Genom att blanda sitt östasiatiska arv med skandinavisk funktionalism inspirerar hennes objekt på många plan. Hennes verk ställdes ut på 2024 Milan Design Week och kommer under SCE att visa en installation där både kollektionerna ’Amphora’ och ’Terra’ är representerade.
Adress: Doubble Space, Torsgatan 22, Stockholm
Enkei
Från skräp till belysning. Med en vision att driva förändring, söker Enkei forma skönhet från det trasiga samtidigt som de utmanar föråldrade produktionssystem. Genom innovativa material och cirkulära produktionsmetoder förvandlar Enkei avfall till högkvalitativa artefakter fyllda med avsikt, som påminner människor om deras medvetna val i hemmet och i deras vardag, därav namnet på deras första föremål – ’Reminder’. En bordslampa i gränslandet mellan konst, funktion och innovation, där starka geometriska former och kontraster står i centrum och framhäver materialen. Lampan tillverkas för hand i Skandinavien.
Adress: Doubble Space, Torsgatan 22, Stockholm
Årets deltagare under Stockholm Creative Edition:
Andrea Tsang, Ateljé Södersvik, Bebo Objects, Beckmans College of Design, Bodafors Furniture, Enkei, Interesting Times Gang, Kajsa Melchior, Niklas Runesson, Notchi, Pompa Shop, Studio TOOJ, Susan Szatmáry, Wildcrafted, Adrian Bursell, Carl Folkesson, Carl Lindström, Carolina Weigl, Christian Sandbye, Dominika Petrtýlová, Ellen Hedin, Emma Hasselblad, Erik Bratsberg, Federico Fiermonti, Gabriela Štenclová, Heli Juuti, John Andersson, Jonas Oppedal, Juan Guevara Verjel, Kelly Koning, Klara Fahrman, KunSik Choi, Laura Larsen, Lisa Juhlin, Lukas Carpelan, Malin Pierre, Margherita Pozzali, Maria Pita Guerreiro, Muhui Ou, Nada El Kateb, Pia Amsell, Que Zhouying, Rebecka Franzén, Rosita Ståhl, Seoyoung Shin, Simon Bågstam, Siri Svedborg, Toma Sova med flera.