I snart 300 år har Rörstrand tillverkat porslin som satt lika mycket guldkant på vardagen som på festen. Rörstrands porslin har en tidlös men alltid aktuell design och passar i alla miljöer året runt. Men det finns få tillfällen som passar bättre för att ta fram sitt favoritporslin än sommaren. Detta återspeglas i journalisten, entreprenören och författaren Ebba Kleberg von Sydows inbjudande sommardukningar med Rörstrands serier Mon Amie, Ostindia och Ostindia Floris. Den sistnämnda serien är skapad av keramikern Caroline Slotte, som ger oss en inblick i hur det gick till när den hyllade Floris-servisen föddes för 10 år sedan.

För Ebba Kleberg von Sydow är enkelhet en ledstjärna i dukningen, det får helt enkelt inte vara för perfekt. Därför mixar hon gärna olika porslinsserviser i samma färgskala. Målet är att det dukade bordet ska kännas välkomnande och avslappnat men ändå festligt.

– Med ett vackert porslin är det lätt att duka vackert. Välj ett mönstrat porslin, eller blanda upp ditt enfärgade med mönstrat, och låt porslinet spela huvudrollen! Marianne Westmans klassiske serie Mon Amie är ett perfekt exempel på det, likaså Nils Emil Lundströms Ostindia-mönster. Och var generös med porslin, använd gärna undertallrikar, och ställ skålar på ett fat. More is more!

Porslinet du har använt går i blått, men är från olika kollektioner, vilken effekt ger det?
– Att mixa och matcha porslin ger samma effekt som att mixa mönster, material och stilar i plaggen du bär – det lyfter looken, det blir levande och intressant! Det är alltid tacksamt att jobba med en neutral bas, som Höganäs Keramik Daga-servis i eller Louise Adelborgs eleganta, tidlösa klassiker Swedish Grace. Addera sedan koppar, assietter och skålar i ett mönster som gör dig glad. På så vis kan du också variera dukningen efter humör och säsong.

Vad kännetecknar, enligt dig, porslin som blir älskat år efter år och till och med går i arv i generationer?
– Porslin som går i arv är ofta designklassiker, det är porslinet vi aldrig tröttnar på och det är porslin som bär på minnen. Det som kännetecknar klassikerna är att det är servisen som sätter guldkant på tisdagens morgonkaffet – men passar precis lika bra vid högtider, firande och fest. Ostindia, Ostindia Floris och Mon Amie är tre lysande exempel på porslin som lyckas balansera modern form och klassisk design i kombination med kvalitet, något som alltid känns relevant.

Vilka servisdelar kan du absolut inte leva utan?
– Små skålar, som gör det lilla extra för det dukade bordet. Jag kan inte få nog! Dessutom är de så användbara. De är perfekta för nötter, bär, såser eller smågodis – eller att servera en dessert i. De små 10 cm-skålarna i Ostindia är favoriter, jag hittar ständigt nya användningsområden för dem.

Vad är dina bästa råd för en lyckad dukning på sommarbordet?
– Linneservetter adderar alltid det lilla extra! De behöver inte vara perfekt strukna eller matchade. Släng in dem i tvättmaskinen, soltorka och vik ihop – det duger fint. Bättre att de faktiskt används, än att de ligger i skåp och lådor. Sedan älskar jag handskrivna placeringskort, det är nästan ännu roligare om det inte är en ”finare” middag. Det blir en kul kontrast till grillmiddagen i trädgården, och gästerna känner sig extra välkomna.

Vad ska man tänka på när man väljer porslin?
– Välj ett porslin som gör dig lycklig, och glöm inte: klassiskt behöver inte betyda enfärgat eller neutralt. Jag äskar porslin som tar för sig! Och bäst av allt, med ett härligt mönstrat porslin räcker det med enkla blommor och kvistar från trädgården för att bordet ska bli underbart välkomnande och vackert.

Den bästa porslinsgåvan enligt Ebba von Sydow Kleberg:
1. Till den som har allt – ett par klassiska koppar från Ostindia, Floris eller Mon Amie – eller varför inte en av varje?
2. Till brudparet – att ge bort en start till en servis är en otroligt uppskattad gåva för livet.
3. Till Ostindia-samlaren – komplettera med nyheter ur ”kusinen” Floris, exempelvis de nya små assietterna eller den underbara stora skålen.

Tidlöst somrig tradition
För 70 år sedan skapade Marianne Westman Mon Amie, som med åren blivit en av de mest populära serviserna för samlare. Det är svårt att föreställa sig en mer somrigt omfamnande servis – de tidlöst blå blommorna mot det vita porslinet känns omedelbart igen och har ett tryggt och inbjudande uttryck, och när servisen dukas fram väcks en förväntan hos gästerna.

Favorit med unik historia
När svenska folket fick rösta fram århundradets servis stod Rörstrands Ostindiska från 1932 som vinnare. Servisen är inte bara klassiskt vacker för ögat – den bär också på en minst sagt unik historia. 1746 förliste ett skepp på väg hem från Kina utanför Göteborg. Lasten bärgades och skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand, där dåvarande chefen Knut Almströms fru en dag fick syn på den och fällde de bevingade orden: ”Knut, jag tycker du ska göra något av den här.

Åttio år efter första lanseringen av Ostindia föddes Ostindia Floris, som med sina täta blåvita bladverk snabbt kommit att bli ett självklart val för sommarserveringarna. Nu växer Floris-servisen med fyra nya blivande klassiker. En salladsskål och ett serveringsfat skapar plats för fler runt bordet, medan de mindre tallrikarna är perfekta för plockmat, kakor eller nyplockade bär. Designern Caroline Slotte, som står bakom Floris utsökta mönster, berättar att när hon inledde arbetet med att skapa en egen tolkning av det ikoniska Ostindia-mönstret var det viktigaste att det nya mönstret kompletterade den klassiska Ostindia-servisen.

– Jag ville utgå från det existerande mönstret, men tillföra något som stilmässigt var mer levande, mer vildvuxet. Ostindia-mönstret består ju av slingor av blommor och blad, men medan dessa ligger rätt välordnat och prydligt på sin plats i Ostindia, ville jag skapa något mer intensivt, övervuxet, som en törnrosahäck, en plats där naturen tagit över. Jag såg framför mig att kontrasten mellan det stilrena, lugna och det täta, intensiva kunde göra att de olika delarna fungerade bra tillsammans i olika kombinationer, säger Caroline Slotte och tillägger:

– I Floris har jag i praktiken inte direkt ändrat på det klassiska Ostindia-mönstret, de ursprungliga blomkvistarna ligger kvar på sin vanliga plats på föremålen. Vad jag gjort är att lägga till ett utfyllande bladmönster som omsluter dessa ursprungliga detaljer. För mig var det ett slags sätt att visa respekt tror jag.

Hur såg designprocessen och samarbetet med Rörstrand ut?
– Jag hade ett väldigt fint samarbete med Johanna Ericsson som var den som först presenterade briefen från Rörstrand för mig och även Anna Lerinder som har utvecklat nya former i serien. Under den inledande skissperioden fanns det en stor öppenhet för att testa ut olika idéer och uppdraget kändes väldigt spännande och roligt att ta itu med.

Hur ser du på Floris idag, hur kollektionen tagits emot och hyllats, och utvecklats med fler delar de senaste åren?
– I efterhand tänker jag att den tid och frihet jag fick i utvecklandet av de initiala idéerna var essentiell för hur vällyckat mönstret sedan blev. Jag är väldigt stolt över slutresultatet, tänker att Ostindia och Ostindia Floris kompletterar varandra på just det vis jag önskade.

Produktinformation Ostindia Floris Tallrik
Storlek: 16 cm
Material: Porslin
Pris: 239 SEK

Produktinformation Ostindia Floris Serveringsfat
Storlek: 33×22 cm
Material: Porslin
Pris: 1 069 SEK

Produktinformation Ostindia Floris Serveringsskål
Storlek: 2,4 L
Material: Porslin
Pris: 1 279 SEK

Produktinformation Ostindia Floris Mugg
Storlek: 30 cl
Material: Porslin
Pris: 269 SEK

Produktinformation Ostindia Floris Tallrik
Storlek: 27 cm
Material: Porslin
Pris: 389 SEK

Produktinformation Ostindia Floris Tallrik
Storlek: 22 cm
Material: Porslin
Pris: 379 SEK

Produktinformation Ostindia Floris Skål
Storlek: 50 cl
Material: Porslin
Pris: 299 SEK

Produktinformation Ostindia Floris Mugg
Storlek: 30 cl
Material: Porslin
Pris: 289 SEK

Produktinformation Ostindia Tallrik
Storlek: 27 cm
Material: Porslin
Pris: 389 SEK

Produktinformation Mon Amie Tallrik
Storlek: 18 cm
Material: Porslin
Pris: 259 SEK

Produktinformation Mon Amie Tekopp
Storlek: 50 cl
Material: Porslin
Pris: 289 SEK

Produktinformation Mon Amie Tårtfat
Storlek: 30 cm
Material: Porslin
Pris: 1 029 SEK

Produktinformation Mon Amie Serveringsfat
Storlek: 22 x 28 cm
Material: Porslin
Pris: 739 SEK

Produktinformation Mon Amie Kaffekopp
Storlek: 14 cl
Material: Porslin
Pris: 229 SEK

Produktinformation Mon Amie Kökshandduk
Storlek: 43 x 57 cm
Material: Bomull
Pris: 209 SEK

Produktinformation Mon Amie Kanna
Storlek: 1,2 L
Material: Porslin
Pris: 689 SEK

Produktinformation Mon Amie Kanna
Storlek: 35 cl
Material: Porslin
Pris: 529 SEK

Produktinformation Swedish Grace Tallrik
Storlek: 21 cm
Material: Porslin
Färg: Ice
Pris: 259 SEK

För högupplösta bilder, besök Grand Relations Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations – Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Rörstrand
Rörstrand grundades på Rörstrands slott i Stockholm 1726 under ledning av Johann Wolff, en tysk porslinsmakare. Detta gör Rörstrand till det näst äldsta porslinsvarumärket i Europa (efter Meissen, 1709). Med detta långa arv har Rörstrand genom åren skapat några av Sveriges mest älskade porslinsdesigner, med flera serviser som blivit samlarfavoriter.

Läs mer: rorstrand.se

Om Fiskars Group
Fiskars Group (FSKRS, Nasdaq Helsinki) är ett globalt hem för designdrivna varumärken för inomhus- och utomhusbruk. Våra varumärken är bl.a. Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Rörstrand, Moomin by Arabia, Waterford och Wedgwood. Våra varumärken finns tillgängliga i över 100 länder och vi har cirka 350 egna butiker. Vi har nästan 7 000 medarbetare och 2022 uppgick vår omsättning till 1,2 miljarder euro. Vi är enade bakom vårt gemensamma syfte: att göra vardagen extraordinär genom nyskapande design. Sedan 1649 har vi designat tidlösa, funktionella och vackra produkter, samtidigt som vi driver innovation och hållbar tillväxt.

Rörstrand är ett varumärke inom Fiskars Group

Läs mer: fiskarsgroup.com/sv