Under Stockholm Furniture Fair i februari 2023 visar Skargaarden för första gången Laknäs, Saltholm och Koster – tre nya kollektioner av utemöbler i teak som delar en elegant och tidlös design som ger dem en självklar plats vid sommarens alla tilldragelser.

Längs Siljans östra strand i Dalarna ligger den lilla byn Laknäs. Dalarna betraktas ofta som ett slags epicenter för det svenska Midsommarfirandet. Och det är därifrån Skargaardens nya kollektion Laknäs har hämtat sin inspiration. Kollektionen är designad av Daniel Lavonius Jarefeldt och har skapats för soldränkta silluncher och middagar i det trolska och närmast magiska nattljusets skuggspel.

– Laknäs har en enkel och rak design som passar utmärkt till stilfullt hedniskt firande. Samtidigt gör kombinationen av den rena formen och teakens tidlösa uttryck att möblerna tar en lika självklar plats på en takterrass i Antibes eller intill en sjö i Sierra Nevada. Eller varför inte inomhus, säger Jari Visuri, grundare och VD för Skargaarden.

Kollektionen består av en matstol, en bänk, ett matbord samt ett förlängningsbart bord. Möblerna har ett både inbjudande och diskret uttryck och passar både som solitärer och i en stor och stökigt hopträngd grupp som huserar en stimmig fest.

Produktinformation: Laknäs Dining Chair
Design: Daniel Lavonius Jarefeldt
Material: Teak
Dimensioner: B: 42 D: 49 H: 78,5 Sitthöjd: 45
Vikt: 6,5 kg
Pris: 5 000 SEK

Produktinformation: Laknäs Bench
Design: Daniel Lavonius Jarefeldt
Material: Teak
Dimensioner: B: 180 D: 40 H: 45 Sitthöjd: 45
Vikt: 15,5 kg
Pris: 10 000 SEK

Produktinformation: Laknäs Dining Table
Design: Daniel Lavonius Jarefeldt
Material: Teak
Dimensioner: L: 180 D: 40 H: 45 Sitthöjd: 45
Vikt: 15,5 kg
Pris: 28 000 SEK

Produktinformation: Laknäs Extendable Table
Design: Daniel Lavonius Jarefeldt
Material: Teak
Dimensioner: B: 210/295 D: 90 H: 75
Höjd under bord: 64
Vikt: 72 kg
Pris: 44 000 SEK

En av Skargaardens vårnyheter är kollektionen Saltholm – bekväma utemöbler i teak som bjuder in till avkoppling under sommarens lata dagar. Saltholm är en knappt sexton kvadratkilometer stor och ytterst glesbefolkad ö i havet mellan Köpenhamn och Malmö – fågelvägen är det bara en mil till såväl Tivoli i Köpenhamn som till Malmös landmärke Turning Torso. Här bor ett fåtal invånare året runt under spartanska förhållanden.

– När vi designade Saltholm-kollektionen ville vi framhäva den dubbla känslan av att vara nära men ändå långt borta. Nära ett glas Cava och småprat en kväll i juni när solen nästan inte går ner, men samtidigt långt borta från vardag och krav. Vi måste nog däremot erkänna att vi inte fick med något av det spartanska från ön, möblerna är i stället generöst dimensionerade och bekväma, säger Jari Visuri.

Kollektionen består av en loungestol, en sittpuff, en loungesoffa och ett loungebord. De raka linjerna och den tidlösa designen gör att den passar i alla utomhusmiljöer. På terrassen eller ute i en berså. Men den gör heller inte bort sig i ett ombonat vardagsrum. Loungestolens återhållsamma form balanseras av de svällande, mjuka kuddarna som bjuder in till avkoppling.

Produktinformation: Saltholm Lounge Chair
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak, kuddar i färger greyish brown
Dimensioner: B: 95 D: 95 H: 69 Sitthöjd: 58 Armstödshöjd: 44
Vikt: 26 kg
Pris: 28 000 SEK

Produktinformation: Saltholm Sittpuff
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak, kudde i färgen greyish brown
Dimensioner: B: 95 D: 95 H: 42 Sitthöjd: 42
Vikt: 20 kg
Pris: 18 000 SEK

Produktinformation: Saltholm Lounge Soffa
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak, kuddar i färgen greyish brown
Dimensioner: L: 179 D: 95 H: 69 Sitthöjd: 42 Armstödshöjd: 58 Vikt: 47 kg
Pris: 42 000 SEK

Produktinformation: Saltholm Lounge bord
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak
Dimensioner: B: 98 D: 98 H: 35,5
Vikt: 16 kg
Pris: 11 000 SEK

Under våren 2022 lanserade det svenska utemöbelvarumärket Skargaarden Koster, en ny serie matstolar och bord som i likhet med alla Skargaardens möbler är skapade för att klara de mest krävande miljöer och det hårda skandinaviska klimatet. Koster blev omedelbart en populär serie och i december 2022 utsågs Koster Lounge Chair till vinnare av det prestigefyllda German Design Award i möbelkategorin ”Utmärkt produktdesign”. Nu presenterar Skargaarden ytterligare loungemöbler som gör Koster till en komplett serie.

– Vi är glada att kunna presentera den extra loungeserien, som förutom loungefåtöljen även innehåller två loungebord och en solstol. Dessutom finns matborden nu med mineralkompositskivor, säger Jari Visuri, grundare och vd för Skargaarden.

De första skisserna av Koster-serien gjordes för tre år sedan och efter intensiv forskning och utveckling kommer den kompletta kollektionen med loungesortimentet att finnas tillgänglig i februari 2023. Namnet Koster har inspirerats av Kosteröarnas extrema väderförhållanden, en skärgård på Sveriges västkust där de allra flesta av öarna är ett naturreservat.

Designmålet var att ta fram en enkel avskalad form som skulle klara de mest krävande hållbarhetsspecifikationerna och belastningstesterna. Ett sådant krav var att möblerna skulle kunna stå på taket av en skyskrapa utan att blåsa bort, vilket gjorde designspecifikationerna ännu mer utmanande.

– Idén till den här serien startade för att vi saknade stolar och bord som levde upp till det vi behövde i vår egen trädgård. Vi letade efter en bekväm, okomplicerad, vacker och enkel design. Stolar som är lätta att sitta i även när man har många stolar tätt runt bordet. Vi ville ha något så hållbart att de kan stå ute året runt, säger Jari Visuri.

Kombinationen av funktion och design är lika viktig för utemöbler som för inomhusmöbler – om inte ännu viktigare. Stolar och bord på uteplatsen måste uppfylla höga krav, som att tåla hårda vindar, regn, minusgrader och blåsig värme, vilket i sin tur kräver en lång design- och utvecklingsprocess. Koster lever utan tvekan upp till dessa krav och förväntningar.

Produktinformation: Koster Lounge Chair
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak och mörkgrått rep
Dimensioner: W: 62 D: 64 H: 78
Sitthöjd: 38 cm
Vikt: 12 kg
Pris: 12 000 SEK

Produktinformation: Koster Sun Lounger
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak
Dimensioner: W: 70 L: 197 H: 25-83
Vikt: 35 kg
Pris: 28 000 SEK

Produktinformation: Koster Lounge Table Small
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak
Dimensioner: W: 23 D: 23 H: 23
Vikt: 4 kg
Pris: 3 400 SEK

Produktinformation: Koster Lounge Table Large
Design: Studio Norrlandet
Material: Teak
Dimensioner: W: 58 D: 58 H: 47
Vikt: 7 kg
Pris: 5 800 SEK

Skargaardens möbler är en hyllning till den skandinaviska sommaren och en uppmaning till att verkligen ta tillvara på denna ögonblickskorta men mycket vackra tid. Möblerna är skapade för att kunna klara ett påfrestande utomhusklimat och motstå allt som naturen utsätter dem för – även i de kargaste av kustklimat. Samtidigt har möblerna en skandinaviskt avskalad karaktär som gör dem eleganta nog att kompromisslöst kunna placeras i ett vardagsrum.

Att Laknäs, Saltholm och Koster – i likhet med flertalet av Skargaardens möbler – tillverkas av teak är heller ingen tillfällighet. Teak är ett av våra hållbaraste träslag som tack vare sina elastiska och kraftiga fibrer och den naturliga teakoljan i träet är extremt motståndskraftigt mot vädrets makter. Det är i ett närmast underhållsfritt träslag som med tiden får en vacker patina, men som kan oljas för att bibehålla den elegant rödbruna teaktonen.

För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank. För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Rebecca Radünz, Senior PR-konsult, Grand Relations rebecca.radunz@grandrelations.com | +46 73 617 41 27

Om Skargaarden
Skargaarden är ett svenskt varumärke med rötterna i Gävle. Skargaarden är traditionellt skandinaviska i sin design, samtidigt som de hämtar sin inspiration i allt från tidig amerikansk shakerstil till Bauhaus. De jobbar efter uttrycket ”less is more”, och menar på att skapande inte borde vara en intellektuell process, utan något som omedelbart går att greppa. Skargaardens design utstrålar en känsla av enkelhet och kännetecknas av det rena hantverket, både vad det gäller produktion och materialval.

Skargaarden samarbetar med flera av Skandinaviens mest framstående designers, som till exempel Alexander Lervik och Emma Olbers. Skargaarden har tilldelats flera utmärkelser och nomineringar genom åren. 2014 nominerades de tre stolarna Resö, Oxnö och Grinda till statusfyllda German Design Awards och 2020 vann Anholt-kollektionen samma utmärkelse. Skargaardens Arholma Chair vann Archiproducts Design Awards 2018.