Den svenska utemöbelsproducenten Skargaarden presenterar vårens nyhet, Böste – en skandinavisk tolkning av Thomas Lees ikoniska Westport Chair, designad av Stefan Borselius och namngiven efter hans hemort Böste.

Den allra första Adirondack-stolen (uppkallad efter bergskedjan Adirondack i New York) skapades redan 1903 av Thomas Lee, och året efter patenterad och satt i produktion av Lees vän Harry Bunnel som drev ett snickeri. Lee ville skapa vad han kallade den ”perfekta utomhusstolen” för sitt hus i Westport vid Champlainsjön. Stolen fick därför namnet Westport Chair när den lanserades. Stolen blev omedelbar mycket uppskattad och eftertraktad och genom åren har den producerats i många olika tolkningar och burit många olika namn. Adirondack-stolar tillhör än idag, 120 år senare, de mest populära och ikoniska stolarna för trädgårdar, stränder och andra utemiljöer där människor vill ha maximal bekvämlighet. Även om stolarna finns i många former, är de alla fortfarande inspirerade av den ursprungliga Westport-stolen.

– Vi har haft blandade känslor inför lanseringen av stolen då det alltid är känsligt att tolka designklassiker. Under flera år har vi försökt tillsammans med olika formgivare, men inte lyckats uppnå en värdig tolkning. Det var först när vi träffade möbeldesignern Stefan Borselius som vi kände att vi hade en stol värdig att hylla Westport-stolen. Stefan bor vid stranden av Sveriges sydligaste spets, där man inte kan undvika att stöta på liknande stolar. Nu i efterhand förstår vi varför det var just Stefan som förstod vad vi sökte och lyckades med designen, säger Jari Visuri, medgrundare och VD för Skargaarden.

Westport-stolens designmässiga briljans ligger i vinklarna från sitsen mot ryggen och benen mot sitsen. Ursprungligen tror man att anledningen till denna design var för att stolen skulle kunna användas i ojämn terräng – men idag förknippas designen främst med en enastående komfort, som låter användaren bekvämt sjunka ner i den lutande stolen.

Stefan Borselius tolkning av Westport-stolen är en hållbar, varsamt bearbetad version i pulverlackerat rostfritt stål och FSC-teak. Fåtöljens rundade kanter och mjuka former för tankarna till sten som polerats av havet, och med åren kommer ytan att få vackert silvergrå patina. Stefan Borselius designade Böste-kollektionen med mjuka stränder, hårda klippor, gräs mellan tårna, poolkanten eller en lyxig takterrass i åtanke. En stol för sol, vila, avkoppling och samvaro som kan stå ute året runt och som passar alla tillfällen. En stol att längta efter att få slå sig ner i, med armstöd breda nog att jobba extra som små bord för vinglas, nötskålar och en pocketbok.

Namnet har stolen fått från Borselius hemort Böste, ett idylliskt fiskeläge längst ner i södra Sverige, bara ett stenkast från Smygehuks fyr. Den lilla byn består till stor del av vitkalkade hus från 1800-talet med halm- eller singeltak. Byn är liten och många av husen ligger alldeles nere vid vattnet där tomterna sträcker sig ut mot den ljusa sanden och havet. Stranden är öppen för alla, men den är fortfarande en liten gömd pärla på sydkusten. Under en promenad längs stranden är det inte ovanligt att se en Adirondack-stol eller två i sanddynerna.

Produktinformation Böste
Design: Stefan Borselius
Material: Teak, pulverlackerat rostfritt stål
Dimensioner: B:81 cm D:85,5 cm H:90 cm
Sitthöjd: 33 cm
Armstödshöjd: 53 cm
Vikt: 19,8 kg
Pris: SEK 20 000

För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank. För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Rebecca Radünz, Senior PR-konsult, Grand Relations rebecca.radunz@grandrelations.com | +46 73 617 41 27

Om Stefan Borselius
Stefan Borselius föddes i Höllviken, vid Sveriges sydvästra spets. Han har studerat design och möbeltillverkning i totalt elva år. Först studerade han träslöjd, precis som sin farfar och farfar, som var skickliga möbelsnickare. Därefter tog han bland annat en kandidatexamen i möbeldesign vid Malmstenskolan och en magisterexamen från Konstfack i Stockholm. 2002 etablerade han sitt eget designföretag och sedan dess har hans arbete fokuserat på möbler och inredning – allt från stolar, lampor och rumsavdelare till mattor och textilier. Borselius har samarbetat med några av Skandinaviens mest välrenommerade design- och möbelföretag.

Stefan Borselius gjort ett rykte om att ta fram innovativa lösningar för material, form och funktion. Hans ambition är att hitta nya lösningar på gamla problem och att utveckla nya produkter för hur vi lever våra liv idag. Han anser sig fortfarande vara en hantverkare, och ser skissning och modelltillverkning som lika viktigt som arbete vid datorn.

Med sin hantverksbakgrund ser Stefan Borselius även de minsta detaljerna som en integrerad och viktig del av designen. Hans intresse för nya material och tekniker tillsammans med ett öppet sinne och kunskap om både traditionellt hantverk och moderna industriella processer resulterar ofta i unika och innovativa produkter. Inspiration kommer från både det dagliga livet och djupt analytiskt tänkande, från lyckliga olyckor, material, funktioner och olösta problem. Stefan Borselius har vunnit flera designpriser och utmärkelser och några av hans produkter finns representerade i Nationalmuseums samlingar i Stockholm.

Läs mer på www.borselius.se

Om Skargaarden
Skargaarden är ett svenskt varumärke med rötterna i Gävle. Skargaarden är traditionallt skandinaviska i sin design, samtidigt som de hämtar sin inspiration i allt från tidig amerikansk shakerstil till Bauhaus. De jobbar efter uttrycket ”less is more”, och menar på att skapande inte borde vara en intellektuell process, utan något som omedelbart går att greppa. Skargaardens design utstrålar en känsla av enkelhet och kännetecknas av det rena hantverket, både vad det gäller produktion och materialval. Skargaarden samarbetar med flera av Skandinaviens mest framstående designers, som till exempel Alexander Lervik och Emma Olbers. Skargaarden har tilldelats flera utmärkelser och nomineringar genom åren. 2014 nominerades de tre stolarna Resö, Oxnö och Grinda till
statusfyllda German Design Awards och 2020 vann Anholt-kollektionen samma utmärkelse. Skargaardens Arholma Chair vann Archiproducts Design Awards 2018.

Läs mer på skargaarden.com