Sedan Sjöstrand lanserade den första versionen av kaffemaskinen The Original har den blivit älskad världen över. Genom åren har maskinen bibehållit samma hantverksmässiga, robusta och sofistikerade design i rostfritt stål, med undantaget för förra årets mycket uppskattade version i mässing. Nu har det äntligen blivit dags för The Original att för första gången klä sig i svart. Samtidigt lanserar Sjöstrand två nya kaffesorter till det växande utbudet av kaffekapslar.

När Sjöstrand startade var det med visionen att omdefiniera marknaden för kapselkaffe – både designmässigt och ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Redan då kändes det absolut inte hållbart med maskiner av plast och kapslar i aluminium. Dessutom fanns det heller inte något riktigt designtänk bakom produkterna, berättar John Ekeberg, VD för Sjöstrand.

Tanken med Sjöstrand var att skapa ett koncept som var både hållbart och som samtidigt satte designen i fokus. En kaffemaskin från Sjöstrand ska helt enkelt vara en inredningsdetalj att besmycka köket med lika mycket som en funktionell och högkvalitativ kaffemaskin.

Sjöstrands The Original är skandinavisk avskalad design när den är som bäst, med ett fokus på funktionalitet, enkelhet och hantverk. Valet av rostfritt stål istället för plast för snabbt tankarna till den klassiska italienska baristadesignen. Hela maskinen är byggd med ett orubbligt engagemang för kvalitet för att säkerställa att den brygger exceptionellt bra kaffe.

– Sjöstrand-maskinen har en klassisk och tidlös design. Vi har skapat en stilikon, den såg likadan ut för 10 år sedan och den kommer att se likadan ut om ytterligare 10 år, säger John Ekeberg.

Att nu lansera The Original i en elegant mattsvart finish är enligt John ett naturligt steg för Sjöstrand.

– Maskinen har funnits i rostfritt stål de senaste 10 åren och förra året lanserade vi maskinen i mässing vilket har varit en otroligt uppskattad produkt. Svart är en färg som passar i många hem och det är också något som länge har varit efterfrågat bland våra kunder och partners. Förutom kaffemaskinen presenteras även den kompletterande mjölkskummaren i samma svarta finish, så att kunderna kan skapa cappuccinos, lattes och varm choklad av baristakvalitet i sina hem.

Starkt hållbarhetsfokus
Hållbarhet i alla aspekter är en ledstjärna för Sjöstrand. Maskinerna är konstruerade för att kunna underhållas och repareras löpande. Om någon komponent i maskinen behöver bytas ut eller servas, sker det genom en enkel process där maskinen skickas till Sjöstrands lokala verkstad, för att få den att fungera smidigt igen så snart som möjligt. Sjöstrand har också skapat ett vintagekoncept som fokuserar på att reparera och återställa maskiner för att ge dem ett nytt liv. 

– Återvinning är bra men det mest hållbara är alltid att förlänga produktens livslängd och se till att den kan behållas och användas så länge som möjligt. The Original är tidlös och vi vill ge våra maskiner möjligheten att få vara pålitliga trotjänare i våra kunders kök under många, många år, säger John Ekeberg.

Han berättar att det redan från början var självklart att Sjöstrand även skulle erbjuda ett hållbart alternativ till aluminiumkapslarna som dominerade marknaden. Sjöstrands kaffekapslar är tillverkade av nedbrytningsbara sockerrörsfiber.

Idag har Sjöstrand en bred palett av olika smaker, från den traditionella espresson till fruktigare lungovarianter. I samband med lanseringen av The Original i svart utförande presenteras också två helt nya kaffesorter: en kraftfull espresso med en hint av mörk choklad och underton av kanderad frukt, skapad med en smakfull blandning av Arabica- och Robusta-bönor från Brasilien, Etiopien och Indien. Samt en kraftfull lungo med toner av citrus och en eftersmak av mjölkchoklad, även den baserad på en smakfull blandning av Arabica- och Robusta-bönor från Brasilien, Honduras och Vietnam. Två varianter som John Ekeberg berättar att kunderna efterfrågat.

– Vi är mycket förväntansfulla inför lanseringen av dessa två nya smaker. Vi har lyssnat på våra kunder och det är alltid vår ambition att leverera på deras feedback och önskemål. Något våra kunder har efterfrågat – inte minst våra Skandinaviska kunder – är en riktig kraftfull espresso och lungo. Vi nordbor gillar vårt kaffe riktigt starkt och det är något vi fram tills nu har saknat i vårt sortiment.

Den nya svarta versionen av The Original och mjölkskummaren samt de båda nya kaffesmakerna kommer att finnas till försäljning från mitten av oktober, exklusivt på Sjöstrands webbplats och hos utvalda återförsäljare som Nordiska Galleriet, Länna och NK i Stockholm.

Produktinformation Sjöstrand The Original Black:
Färg: Mattsvart borstad stålfinish.
Pumptryck: 19 bars
Kapselbehållarens kapacitet: 15 kapslar. Nespresso®-kompatibel
Avtagbar vattentankvolym: 1,2 liter
Kraft: AC220V–240V, 50–60Hz, 1200–1400W. Energisparläge aktiveras efter 28 minuter.
Mått: 259 x 186 x 336mm
Vikt: 5,44kg
Garanti: 2 år
Pris: 4299 SEK / 429 EUR

Kompletterande mjölkskummare:
Färg: Mattsvart
Pris: 995 SEK / 95 EUR

För högupplösta bilder se Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Sjöstrand
Sedan starten i Stockholm 2013 har det svenska varumärket Sjöstrand omdefinierat kaffekonsten i hem världen över. Idag tillverkar och säljer Sjöstrand både kaffemaskiner, kaffekapslar och tillbehör.
Sjöstrands kaffekapslar är tillverkade av nedbrytningsbara sockerrörsfiber, under nästa år hoppas Sjöstrand även kunna lansera en kapsel som är helt hemkomposterbar. Givetvis är allt Sjöstrands kaffe klimatkompenserat. Sjöstrand överträffar också konventionella standarder inom kaffeindustrin genom att samarbeta med Vi-Skogen för att bekämpa klimatförändringar och främja social rättvisa genom att plantera träd och stödja det lokala samhället. Med en djup passion för exceptionell design och hållbarhet kombinerar Sjöstrand skandinavisk estetik med överlägsen smak för att skapa en oöverträffad kaffeupplevelse.

För mer information, besök sjostrand.se