2014 flyttade inredningsprofilen Svante Öquist och trädgårdsmästaren Niclas Steeve in i anrika, och av Stockholms stadsmuseum blåmärkta, Villa Sundahl i Sköndal i södra Stockholm. När det var dags att byta kök vände sig paret till Marbodal med en tydlig kravställning: ett kök som passade det arkitektritade huset och tidsandan det byggdes under.
Huset, som ritades av arkitekten Eskil Sundahl 1955, klättar uppför ett berg och smälter sömlöst in i sin omgivning samtidigt som det sticker ut med sina uttrycksfulla lösningar. Tillsammans driver paret företaget Villa Sundahl Trädgård som hittas på: villasundahl.se och på instagramkontot @villasundahltradgard
När Svante och Niclas flyttade in var husets kök drygt tio år gammalt. Svante förklarar att det inte var ett kök de själva skulle ha valt, men att de tänkte att det fick vara kvar så länge det höll. När planeringen av ett nytt kök väl startade hade Svante och Niclas samma vision för vilket uttryck de ville att det nya köket skulle förmedla.
– Vi ville återgå till 1955 och skapa ett kök som harmoniserade med tidskänslan. Vi pratade mycket om hemtrevnad och trivsel. Därför var det till exempel självklart för oss att ha en vedspis i köket. Vi ville också ha det enkelt och rent. Inte lantligt med spegelluckor utan funktionellt, vilket den tidens arkitektur står för, säger Niclas Steeve.
– Samarbetet med Marbodals köksdesigner Malin Göransson kändes väldigt bra. Hon var alltid tillgänglig och kom med bra förslag, säger Svante Öquist.
En av de första sakerna som föll på plats var valet av den släta luckan Arkitekt Plus i den jordnära färgen Tall, en ton som framhävs i ljuset från fönstren. Vad gällde bänkskivorna valde paret två olika, en i rostfritt stål för en mer industriell, funktionell känsla och en i kvartsit som matchar färgen på luckorna. Tillsammans skapar de olika materialen ett spännande möte och ett levande kök som kombinerar funktion med stil.
– Det är en utmaning att jobba med olika material. Natursten och rostfritt beter sig olika och de produceras på olika sätt. Det gör självklart att alla möten som uppstår i köket måste vara precisa och att man installerar allt noggrant och varsamt, säger Malin Göransson, köksdesigner hos Marbodal som ansvarade för projektet.
Köket har också några andra särpräglade detaljer och lösningar. Ett exempel är den vägghängda blandaren, något som Svante och Niclas hade haft tidigare och gärna ville behålla. Valet av en Viking 30-spis är också något som förstärker kökets uttryck och bevarar den äldre känslan. En annan funktionell detalj är den lite djupare arbetsbänken som ger mer yta att jobba på.
Svante och Niclas känner att deras vision av ett tidsenligt men ändå modernt kök uppfylldes.
– Vi är väldigt nöjda. Och floskler är ju floskler för att de stämmer, köket är verkligen hemmets hjärta, säger Svante.