Finlandsinstitutet inleder Stockholm Design Week med att visa utställningen Passion Fruit av den högaktuella finländska formgivaren och konstnären Minni Havas. Passion Fruit är en kollektion färgstarka textiler och konstverk. I centrum av utställningen är mattor som Minni Havas formgett för det finländska familjeföretaget Finarte.

 

Inspirationen till Passion Fruit kommer från livets förgänglighet, passioner för olika ändamål och – som namnet antyder – frukt, som länge symboliserat olika former av passion inom bildkonsten.

Minni Havas sätt att använda sig av färg, form och inspirationen från frukt är det som gör hennes verk och utställningen unik och känsloväckande. Utställningens besökare får möjlighet att reflektera över sina egna färgassociationer samtidigt som de betraktar de färgstarka mattorna. Utöver mattorna presenteras också andra konstverk och textilier som Minni Havas formgivit exklusivt för utställningen på Finlandsinstitutet.

– Mina verk kan vara en unik teckning eller en industritillverkad filt, men båda är oavsett form lika mycket värda för mig och har samma konstnärliga process som utgångspunkt. Det är naturligt för mig att kanalisera min kreativitet genom alla de tekniker och medel som jag behärskar. När jag skapar nya verk vill jag ha ett öppet sinne för olika metoder, säger formgivaren Minni Havas.

Minni Havas är en mångsidig konstnär som rör sig fritt mellan olika konstområden. Utöver sitt arbete som textil- och mönsterdesigner skapar hon teckningar, keramiska skulpturer och konsttextilier. I hennes verk finns ett starkt och kontinuerligt samspel mellan design och konst. Med en stark identitet har hennes verk visats på såväl finländska som internationella utställningar, och hon är en av de mest omtalade formgivarna i Finland.

Passion Fruit visas på Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4 i Stockholm mellan 8 februari och 25 mars 2023. Under Stockholm Design Week 2023 6–12 februari bjuder Finlandsinstitutet in till ett antal event på temat konst och design. Mer information om aktiviteterna återfinns på Finlandsinstitutets hemsida.

För högupplösta bilder, vänligen besök Grand Relations Pressrum.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta Maria Claesson Pr-konsult,
Grandrelations maria@grandrelations.com | +46 76 065 65 45

Om Minni Havas
Minni Havas är verksam i Helsingfors och har studerat vid Aalto-universitetet där hon tog examen som designer och kläddesigner 2010. Havas har arbetat som illustratör och kläddesigner och de senaste åren har hon fokuserat på mönster och textildesign. Den textila designen och verken har bland annat producerats av Finarte och Vimma Company, samt det franska modehuset Maison Margiela. Läs mer på minnihavas.com 

Om Finlandsinstitutet
Finlandsinstitutet i Stockholm presenterar finländsk kultur och samhällsliv i Sverige, stödjer den sverigefinska minoritetens språk och kultur, samt fördjupar de bilaterala kontakterna mellan Sverige och Finland. Finlandsinstitutets galleri är välkänt för sitt utställningsprogram som sträcker sig från konst till design och mode. Läs mer på finlandsinstitutet.se