NK Inrednings designinitiativ och stipendium Together lyfter styrkan i svensk design, med fokus på hållbarhet, kvalitetsmaterial och lokal produktion. Under Stockholm Design Week 2025 visar årets Together-formgivare upp designobjekt som skapats i samarbete med den anrika mattproducenten Kasthall. Formgivarna Lisa Hilland, Pia Wallén, Maxjenny, Anki Gneib, Jonas Bohlin och Monica Förster samt årets Together-stipendiat Lukas Carpelan har skapat exklusiva designobjekt som endast kommer att finnas tillgängliga på NK Inredning.
Together startades 2022 med syftet att uppmärksamma och lyfta fram svensk design, hantverksmässigt kunnande, innovation och lokal produktion. En ledstjärna för NK Inredning och alla inblandade företag och formgivare har varit att visa hur man tillsammans kan inspirera till lokal och hållbar produktion, mer kreativitet, nya vänskaper och fler samarbeten över gränserna. Genom ett årligt stipendium, som finansieras genom försäljningen av Together-verken, stärker projektet också återväxten och framtiden i svensk design genom att lyfta unga designers och visa deras sätt att se på samtiden.
– Together sätter både ljuset på den svenska designscenen och inspirerar till nya samarbeten. Det vi också har sett är att Together-samarbetena möjliggör för formgivarna att utforska och verkligen uttrycka en kreativ frihet och skapa verk som berättar historier på ett sätt som de kanske inte är vana vid. Det är fantastiskt att se vilka helt unika designprodukter som Together utmynnar i, säger Kadi Harjak, VD för NK Inredning och initiativtagare till Together.
I år sker Together i samarbete med Kasthall – ett av Sveriges mest anrika designföretag. Kasthalls mattfabrik öppnade för produktion redan 1889, som den första i sitt slag i Sverige. Fabriken i Kinna har sedan dess varit en integrerad del av områdets berömda arv inom inredningsdesign. Än i dag designas och tillverkas alla Kasthall-mattor i fabriken.
– 2025 är ett väldigt speciellt år för oss på Kasthall, då vi firar 135 år. Vår fabrik ligger fortfarande på samma plats där allt började – i Kinna, Sverige. Det ger oss en unik koppling till vår historia och våra rötter, samtidigt som vi är fast beslutna att blicka framåt och fortsätta utvecklas. Kasthall står för innovation och förmågan att kombinera industriellt hantverk med samtida design, och vi vill gärna föra det svenska designarvet vidare till kommande generationer, säger Petra Ek, marknadschef på Kasthall.
Hon berättar att när Kasthall blev inbjudna att delta i årets Together såg de en fantastisk möjlighet att lyfta fram sin egen produktion och designfilosofi. För Kasthall handlar det om mer än att skapa vackra produkter – det är ett sätt att bidra till och stärka svensk designkultur.
– I en globaliserad värld där det mesta är tillgängligt med ett klick riskerar vi att tappa kunskapen om och uppskattningen för svensk produktion och design. Initiativ som Together är viktiga eftersom de knyter samman hela ekosystemet av formgivare, producenter och återförsäljare, säger Petra Ek och fortsätter:
– Att samarbeta med några av Sveriges mest framstående formgivare var både inspirerande och givande. Vanligtvis resulterar våra samarbeten i mattkollektioner, men i det här projektet fick formgivarna skapa unika objekt. De fick möjlighet att använda vårt vävda eller hand-tuftade material för att designa produkter som verkligen reflekterade deras individuella uttryck och kreativitet. Resultatet blev en härlig blandning av produkter, var och en med sin egen karaktär och stil.
De deltagande formgivarna i årets Together och designobjekten de skapat tillsammans med Kasthall:
Jonas Bohlin – CARINA
Jonas Bohlins matta Carina bär på en personlig historia. Mattan är en hyllning till en kär vän i designbranschen som dessvärre lämnat oss. Mattans svarta och unikt långa fransar symboliserar sorgen medan de röda inslagen för tankarna till ett hav av rosor.
Ting blir till för att vi behöver
något värdefullt som att minnas
ett hav av rosor och en väv av glöd
som slocknat
– Jonas Bohlin
Lisa Hilland – Renaissance
Tidigt i designprocessen besökte Lisa Hilland Kasthalls fabrik för att fördjupa sig i produktionstekniker och utforska företagets historiska designarkiv. Under detta arbete fascinerades hon särskilt av hur olika garnfärger blandades i de historiska mönstren. Inspirerad av dessa historiska tekniker tillbringade hon tid i fabriken, där hon experimenterade med att kombinera olika garnkvaliteter och färger för att skapa nya kombinationer.
Renaissance Rug är resultatet av denna utforskande process. Vid valet av färger hämtade Lisa Hilland inspiration från Jämtlands vårvinter – en årstid som präglas av ett unikt ljus och en särskild färgskala. Varje sektion av mattan består av flera sammanvävda garnnyanser, där kalla och varma toner möts och skapar en harmonisk helhet.
– I den här designen ville jag lyfta fram hur färger kan samverka och förstärka varandra. Den ljusa tonen, som fungerar som en kontrast och framhäver de mer färgstarka nyanserna, var den största utmaningen. Jag ville fånga känslan av vårens ljus när det reflekteras i snön, vilket ledde till en noggrant avvägd blandning av kalla lila toner och varma, ljusa nyanser – en kombination som gav färgen liv, förklarar Lisa Hilland.
Mönstret i Renaissance Rug är en visuell metafor där färgfält överlappar och skapar nya synergier. Inspirationen hämtades från naturen – får i en hage, bin i en svärm och kronblad i en blomma – men också från mänsklig samverkan. Designen speglar hur vi genom samarbete, kunskapsutbyte och historisk förståelse kan skapa något banbrytande och dynamiskt.
Maxjenny – The Landscape Rug 1 & 2
Maxjenny har skapat unika mattor som båda är färgsprakande konst för golvet och samtidigt ett uttryck för vikten av hållbarhet och för att återvinna resurser. Mattorna är inspirerade av naturens färgpalett, med mjuka böljande linjer i varma toner av rött, orange och gulgrönt med en streijff av blått. Designen förmedlar en lugnande energi och passar perfekt i både moderna och klassiska miljöer, en jordnära harmoni.
– Kollektionen är resultatet av det nära samarbetet med Kasthall, där vi har utnyttjat överblivet garn från deras produktion för att skapa unika mattor. Varje exemplar är en hyllning till återbruk och kreativitet, där färg och form samspelar för att ge nytt liv åt material som annars skulle gått förlorade, säger Maxjenny, och fortsätter:
– På Studio maxjenny! ser vi dessa mattor som en förlängning av vår designfilosofi – att utmana normer, kombinera konst och funktion och alltid tänka på morgondagen.
Varje matta är ett konstverk i sig, skapat för att förvandla dina golv till en berättelse om estetik, hantverk och hållbarhet.
Anki Gneib – Hoppsan Kerstin
Att bara lägga sig på golvet tillsammans med en kudde inger en känsla av stor frihet. Hoppsan Kerstin är som en flexibel och lättflyttad dagbädd, som man enkelt kan rulla ut vart man vill såsom framför brasan, tv:n eller ute i trädgården.
Dagbädden är vävd i ren ull i fyra färger, där varje färg är en noga utvald mix av två trådkulörer som är hämtad från kalfjällets magiska färgpalett om hösten. Mönstret skiftar hela tiden längs med väven och har inslag av en snilje i rött eller grönt som är oregelbundet invävt för att skapa ytterligare en textur. Mattan och kudden är stoppad med ull från svenska får.
– Jag har inspirerats av de vackra mönstrade ’agedynorna’ (åkdynor) som förr användes att sitta på när man åkte häst och vagn vid högtider. Speciellt mönstren som återfinns på baksidan av agedynan, mönster som inte är så överdådiga, men likväl vackra i sin enkelhet.
Namnet, Hoppsan Kerstin, är en svensk variant av det engelska uttrycket ’Oopsie Daisy’.
Pia Wallén – MO
Pia Walléns MO är en artpiece i vävd ull, inspirerad av antika madrasskonstruktioner.
– MO kan vara allt från en läskudde, en sittpuff, en åkdyna eller en madrass. MO är en matta transformerad till en möbelkudde, inspirerad av både antika madrasser och Picassos och Fortunys sittkuddar, säger Pia Wallén.
MO mäter 150 × 150 cm och är tillverkad för hand i två exemplar i två unika färgställningar. Materialet är ett tyg av ullgarn med linnevarp, vävt hos Kasthall. Därefter har kuddarna tillverkats på skrädderi i Stockholm med två fyllnadskuddar i bomullsvadd och en skumgummikärna tillverkad av återvunna PET-flaskor. Det ger MO en stadigare form. Alla stadkanter är borttagna för att skapa flossade sidokanter, vilket blir en tilltalande kombination med puskor i mattgarnet som håller samtliga fyllnadslager på plats.
– Jag har alltid fascinerats av multifunktionella föremål så för mig är MO något som kan användas både som matta, madrass eller möbel.
*Puskor är ett slags tofsliknande garnknippen som vanligtvis fästs i klädda möbler, dynor eller madrasser.
Monica Förster – Summer / Winter
Monica Förster har arbetat med den vävda mattan som tredimensionellt objekt för att skapa en intressant typologi mellan sittmöbel och matta.
– Det är en typologi som kanske är mer vanligt förekommande i andra kulturer, exempelvis i mellanöstern och det möjliggör ett annat typ av sittande. Det är också ett objekt som kan ge mjukhet och värme till ett rum genom sin materialitet och skapa en intressant friktion genom sin storlek, volym och grafiska väv, Det inbjuder till ett avslappnat sätt att sitta och fungerar fint som komplement till en soffa, säger Monica Förster, och fortsätter:
– Vi har arbetat med en tunnare kvalité av mattväv från Kasthall och integrerat Lurex (silvriga trådar) för att skapa ett djup och skimmer i väven. Det är något Kasthall inte haft tidigare och vi på MFDS tycker att innovation är viktigt och det är alltid roligt att arbeta med duktiga producenter för att förflytta kunskap och teknik framåt.
Lukas Carpelan – Haväng
Lukas Carpelan är mottagare av årets Together-stipendie.
– Stipendiet är en bekräftelse på mitt arbete och ger mig chansen att nå ut till fler med mina idéer och uttryck. Jag tycker att Together är ett fantastiskt initiativ som ger unga formgivare en möjlighet att både synas och utvecklas genom samarbeten med etablerade varumärken. Det lyfter fram värdet av svenska hantverkstraditioner samtidigt som det uppmuntrar till nya uttryck och material, säger Lukas Carpelan.
Carpelans verk Haväng är inspirerat av platsen med samma namn, Haväng på Österlen, en plats som kombinerar naturens skönhet med en komplex historia. Verket består av två delar: en textil grund i ull och lin som skapar ett landskap, och en övre del i scagliolamarmor – en historisk teknik där gips, pigment och lim blandas och slipas för att efterlikna marmor. Kombinationen av material ger en kontrast mellan det mjuka och det hårda, det organiska och det skulpturala.
– Jag vill fånga känslan av horisonten vid Haväng, där marken möter himlen. Namnet Haväng knyter an till platsens natur och historia. Haväng är en plats med öppna hedar, betande djur och storslagna vyer som sträcker sig mot havet. Men bakom denna skönhet finns en historia som bottnar i rädsla. Ekskogar har huggits ner, och byar har tvingats flyttas för att skapa ett militärt övningsområde – ett område som i dag används av Nato. Textilen representerar det mjuka landskapet, medan den belysta scagliolan ger ett marmorerat uttryck för himlen. Kombinationen av material knyter an till både tradition och ett modernt formspråk. Med Haväng vill jag föra vidare platsens karaktär och historia genom material och form. Verket är en reflektion över samspelet mellan natur och människa där hantverket ger platsens berättelse en fysisk form, avslutar Lukas Carpelan.
För högupplösta bilder, vänligen besök Grand Relations bildbank
För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Julia Hallberg, PR-konsult, Grand Relations julia@grandrelations.com | +46-76 233 21 58
Om Kasthall
År 1889 etablerade den svenske entreprenören Ludvig Anderson företaget Kasthall i Sverige, som landets allra första industriella mattföretag. Inom några år hade Kinna blivit hjärtat i Sveriges textilindustri. Kasthalls kreativa miljö, hantverkskunnande och engagemang för högkvalitativa material har sedan dess lockat till sig några av Sveriges mest framstående formgivare, som Ingrid Dessau, Astrid Sampe och Gunilla Lagerhem Ullberg. Genom åren har Kasthall blivit mer och mer internationellt och inlett uppmärksammade samarbeten med formgivare från olika länder och kulturer, som Ilse Crawford, Cecilie Manz, Paola Navone och David Chipperfield. Kasthalls värderingar är oförändrade än idag, och företagets hem är fortfarande Kinna – en plats där industriellt hantverk, känslan för material och 135 år av svensk designkultur möts.
Läs mer på kasthall.com