Moomin Arabias vinterkollektion 2023 har fått namnet ”Åka kana” och visar en fartfylld vinterscen full av tävlingsanda. I illustrationen på den nya muggen och skålen visas, tillsammans med Mumintrollen och Herr Brisk, även två mindre kända karaktärer från de tecknade muminserierna. Kollektionen spinner vidare på berättelsen och pastellfärgerna från föregående års vinterkollektion.

Den nya kollektionens illustration är en fortsättning på berättelsen från den senaste vinterkollektionen, där vintersportentusiasten Herr Brisk anländer till Mumindalen för att röra upp känslorna hos mumintrollen med sin starka vinnarmentalitet. Historien berättades ursprungligen i Tove Janssons serietidning ”Den farliga vintern”, som gavs ut första gången år 1955.

Den nya servisen har hämtat sin inspiration från den del av serien där mumintrollen öppnar Mumindalens vinterspel. Mymlan är förälskad i herr Brisk och försöker imponera på honom genom att träna skidåkning dygnet runt. Hennes plan misslyckas dock när hon vinner skidtävlingen. Herr Brisk tar det hårt, och de andra låter honom därför vinna i ett snöbollskrig mot valrossen Edward.

Efter att Stinky berättat för herr Brisk att hans seger var uppgjord kräver han att få ta revansch i ett slädlopp. Snökullen kollapsar dessvärre under Edwards vikt och de ändrar loppet till skridskoåkning. Till slut får Edward nog av sport och återvänder hem till Nordpolen.

Illustrationen innehåller en mindre känd liten karaktär samt en nykomling i den fartfyllt illustrerade scenen på servisen åker olika karaktärer ner för backen, var och en på sitt sätt. På muggens framsida har Mumintrollet valt skidor, medan Muminpappan glider ner på sin mage.

På snökullen sitter också en mörkpälsad liten figur som heter Sofus, och som påminner lite om Sniff, och tittar på tävlingen. Sofus, som ofta dyker upp som en hjälpsam sidokaraktär i muminserierna, syntes på muminservisen för första gången år 2008 i säsongskollektionen ”Vinterbrasan”.

Snökullen fortsätter på andra sidan illustrationen med en intensiv slädtävling mellan Herr Brisk och valrossen Edward. Den senare förekommer nu för första gången på en muminservis, och har tidigare endast setts i muminserien ”Den farliga vintern”.

Pastellfärgerna fortsatt i fokus
Muggen och skålen i kollektionen ”Åka kana” passar bra ihop med säsongsservisen ”Vinterns under” från vintern 2022. Tove Slotte, som har designat muggen, har valt samma pastellfärger för årets kollektion. Himlen är ljusrosa och molnen ljusblå. Användningen av linjer är karakteristisk för Tove Janssons teckningsstil och den ljusa färgen på detaljerna i karaktärernas kläder ger kollektionen ett fräscht uttryck.
”Åka kana”-kollektionen består av en mugg (0,3 l) och en skål (15 cm). Designen är hämtad från Kaj Francks älskade porslinsserie Teema.

Produkterna finns tillgängliga från och med 6 oktober 2023 i Iittalas butiker, på Iittala.com och via återförsäljare över hela världen.

Maximera julstämningen med Moomin Arabia
Inför julen lanserar Moomin Arabia även två stämningsfulla nyheter, i form av årets julkula och en kökshandduk.

På årets julkula presenteras en berättelse från boken ”Trollkarlens hatt” med Mumin och Snusmumriken på ett äventyr tillsammans med de mystiska figurerna Tofslan och Vifslan och deras hemliga resväska.

En anpassning av Tove Janssons klassiska kransillustration adderar också en dos av Mumin-magi till julhögtiden. Samma festliga illustration upprepas även på kökshandduken.

Produkterna finns tillgängliga från och med 15 november 2023 i Iittalas butiker, på Iittala.com och via återförsäljare över hela världen.

Produktinformation
Mumin skål

Storlek: 15cm
Mönster: Åka kana
Material: Vitroporslin
Pris: 299 SEK

Produktinformation
Mumin mugg

Storlek: 0,3L
Mönster: Åka kana
Material: Vitroporslin
Pris: 299 SEK

Produktinformation
Mumin julkula 2023 

Storlek: 7,7mm
Mönster: Vousipallo
Material: Vitroporslin
Pris: 399 SEK

Produktinformation
Mumin pappersservett Åka kana

Storlek: 33cm
Mönster: Åka kana
Material: Papper
Pris: 69 SEK

Produktinformation
Mumin bricka Åka kana

Storlek: 27x20cm
Mönster: Åka kana
Pris: 229 SEK

Produktinformation
Mumin kökshandduk

Storlek: 50x70cm
Mönster: Vousipallo
Material: 100% ekologisk bomull
Pris: 169 SEK

Produktinformation
Mumin kökshandduk Åka kana

Storlek: 50x70cm
Mönster: Åka Kana
Material: 100% ekologisk bomull
Pris: 169 SEK

För högupplösta bilder se Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Moomin Arabia
Den första muminservisen producerades av Arabia på 1950-talet och den nuvarande muminkeramiken introducerades 1990, när designern Tove Slotte började förvandla mumin från berättelser till keramiska föremål, med inspiration från Tove Janssons originalillustrationer. Tre till fem olika nya muggar släpps ut på marknaden årligen, inklusive föremål i begränsad upplaga för sommar- och julsäsonger. Muminmuggar är extremt populära samlarföremål, Tove Slotte formulerade muminernas betydelse fint när hon sa: ”Jag tycker att alla borde njuta av en liten dos av Muminfilosofi varje dag”.

Moomin Arabia är ett varumärke registrerat av Fiskars Group

För mer information, besök moominarabia.com