När det kommer till utemöbler finns det många kopior, imitationer och tolkningar – men bara ett fåtal original. Skargaarden är exklusiv som producent av att erbjuda designikonerna H55 och Kryss av Björn Hultén och Viken av Gunilla Norin – tidlösa möbler tillverkade helt enligt originaldesign med största precision i varje detalj och materialval för krävande klimat året runt.

– Vi på Skargaarden är mycket stolta över att Gunilla Norin och Barbro Hultén, som numera förvaltar Björn Hulténs designrättigheter, gett oss förtroendet att ta över och förvalta designrättigheterna och ta dessa enastående svenska designskatter in i framtiden. Det sägs ju att imitation är den uppriktigaste formen av beröm och det är därför inte konstigt att väldigt många försökt kopiera dessa möbler. Men när du köper en originaldesign vet du att möbeln är konstruerad och utformad exakt så som formgivaren avsåg många decennier tidigare, och alltid med högsta tänkbara kvalitet, något som är extra viktigt med möbler som ska användas säsong efter säsong,
säger Jari Visuri, VD och medgrundare av Skargaarden.

 

H55 – den omedelbara succén
Björn Hultén är en av de mest hyllade formgivarna inom svensk möbeldesign och hans arv och inflytande går inte att överskatta. Under sin karriär ritade han närmare 200 stolar för alla tänkbara miljöer. 1955 ritade han solstolen H55, vars namn är en anspelning på Helsingborgsutställningen 1955, där stolen visades för första gången och fick enorm uppmärksamhet, trots att många av historiens mest kända formgivare – däribland Alvar Aalto och Arne Jacobsen – var på plats på utställningen. Med åren har den tidlöst avskalade solstolen blivit älskad världen över och därför också tjänat som självklar referens- och inspirationskälla för otaliga tolkningar och kopior. Komforten som uppnås med så pass sparsamt med material är så perfekt att det nästan är provocerande. Och trots sin diskreta karaktär blir H55 en omedelbar fokuspunkt i trädgården eller poolområdet. I samband med att H55 fyllde 60 år presenterade Skargaarden en version med vackert Sunbrella-tyg i olika färger.

 

Kryss – med (minst sagt) historiskt arv
20 år senare, 1975, fick Björn Hultén i uppdrag att inreda den svenska ambassaden i Kairo. Till byggnadens terrass ritade han Kryss, en hopfällbar och mycket bekväm stol som förde tankarna till en typ av safaristolar var populära på 1800-talet, när Egypten var en del av det brittiska imperiet. Men stolens arv var betydligt äldre än så. Redan 1960 hade han besökt Kairo för att se det egyptiska Nationalmuseets samling av möbler från Tutankhamons grav – och det var där han såg förlagan till det som senare skulle komma att bli Kryss. Stolen han såg var i ebenholtsmaterial och dekorerad med elfenben och guld, men Björn Hulténs hade fått en idé om en stol i trä och tyg som enkelt kunde fällas ihop. På så vis är Kryss en subtil men tydlig blinkning till ett egyptiskt arv som var ungefär tre tusen år äldre än den brittiska safaristolen. Idag tillverkar Skargaarden Kryss i finaste teak och med bekväm sittdyna och slitstarka tyger för utomhusbruk.

 

Viken – världens mest kopierade stol
När inrednings- och möbeldesignern Gunilla Norin ritade Viken 1983 var det för att hon ville ha en praktisk och bekväm stol till sin egen balkong. Det hon skapade var vad som under de 40 år som passerat sedan dess, kommit att bli den mest kopierade av alla stolar för utomhusbruk. Designen, med sina överlappande lameller och avsaknad av såväl ram, skruvar, gångjärn eller andra metalldelar, är förrädiskt enkel – men utförandet helt i trä är fulländat; unik karaktär, utsökt hantverk och extrem komfort i kombination med flexibel funktion. Ett oöverträffat original, kort och gott. Viken utvecklades sedermera till en hel serie med stolar och två bord tillverkade helt i vacker teak – som bara blir vackrare med åren.

 

För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank.

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Rebecca Radünz, Senior PR-konsult, Grand Relations rebecca.radunz@grandrelations.com | +46 73 617 41 27

 

Om Skargaarden
Skargaarden är ett svenskt varumärke med rötterna i Gävle. Skargaarden är traditionellt skandinaviska i sin design, samtidigt som de hämtar sin inspiration i allt från tidig amerikansk shakerstil till Bauhaus. De jobbar efter uttrycket ”less is more”, och menar på att skapande inte borde vara en intellektuell process, utan något som omedelbart går att greppa. Skargaardens design utstrålar en känsla av enkelhet och kännetecknas av det rena hantverket, både vad det gäller produktion och materialval.

Skargaarden samarbetar med flera av Skandinaviens mest framstående designers, som till exempel Alexander Lervik och Emma Olbers. Skargaarden har tilldelats flera utmärkelser och nomineringar genom åren. 2014 nominerades de tre stolarna Resö, Oxnö och Grinda till statusfyllda German Design Awards och 2020 vann Anholt-kollektionen samma utmärkelse. Skargaardens Arholma Chair vann Archiproducts Design Awards 2018.

Läs mer på www.skargaarden.com