Moomin Arabias allra första glaskollektion har fått namnet Mystisk skog består av präglade bordsservisdelar som tillverkas med både moderna och traditionella glastekniker i världsberömda Iittala Glasbruk i Finland. Kollektionens tillbringare är munblåsta, vilket gör varje exemplar unikt. Motiven som pryder servisen är inspirerade av muminromanen Trollkarlens hatt som bjuder in dig att upptäcka magin i just en mystisk skog. Produkterna finns tillgängliga globalt från 1 februari 2024.

Tillverkas i Iittala glasbruk i Finland
Glasserviskollektionen är Moomin Arabias allra första, och de präglade servisdelarna är tillverkade i Iittala Glasbruk. Iittala Village i södra Finland är centrum för Finlands glastillverkning, där de skickliga hantverkarna håller fabrikens anrika 140-åriga arv vid liv.

Finlands glastillverkningstradition sträcker sig över 300 år tillbaka i tiden, och den har inte gått obemärkt förbi. I december 2023 – efter en ansökan fråm Finland och fem andra länder  – skrevs kunskapen, hantverket och färdigheterna inom handtillverkat glas in på UNESCO:s representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Idag ägs fabriken av Fiskars Group, som bland annat driver de globalt kända varumärkena Arabia och Iittala – som båda återfinns på topp tio-listan över Finlands mest respekterade varumärken *Taloustutkimus 2023*.

En komplex och unik produktionsprocess
Den präglade glaskollektionen består av ett tumblerglas, en skål, en tallrik och en tillbringare. Designen är skapad av Moomin Arabias interna designteam i nära samarbete med hantverkarna på Iittala Glasbruk. Designen utforskar mönster och texturer som återfinns i naturen, och att prägla dessa mycket detaljerade former är en uppvisning i glasmakeri av yttersta skicklighet.

Till exempel är produktionsprocessen för tumblerglasen och skålarna mycket känslig. Eftersom mönstren är asymmetriska och ytan på mönstret är mycket ljus, blir även de minsta ojämnheter synliga. För första gången på Iittalas fabrik formas sådana komplexa präglingar med maskiner, vilket inte lämnar något utrymme för misstag. Varje objekt ska helt enkelt komma ut från formen perfekt präglat, men i realiteten är detta extremt utmanande, och små brister är tillåtna – men denna levande natur gör tallrikarna ännu mer speciella eftersom de på så sätt alla är unika.

Kollektionens tallrikar tillverkas med hjälp av en mekanisk pressmetod, vilket möjligen är en något mindre utmanande process jämfört med den som används för tumblerglasen och skålarna – men den är ändå långt ifrån enkel. Varje produkt genomgår också flera strikta kvalitetskontroller under produktionsprocessen. Tillverkningen av kollektionen innefattar även traditionellt hantverk – tillbringaren är munblåst och totalt krävs det fem personer och cirka sex timmars arbete att tillverka en tillbringare. Dessutom har varje glasblåsare sin egen teknik och stil, vilket gör varje objekt unikt.

”Vi hade en tät dialog med Iittalas hantverkare, och i slutändan var det verkligen fascinerande att se idéerna komma till liv i glasblåsarnas händer när de samlade den smälta glasmassan från den extremt heta ugnen och bearbetade den genom blåsning och med formar”, säger Moomin Arabias designchef Annika Tickle.

En inbjudan att upptäcka magin i en mystisk skog
Kollektionen Mystisk skog är inspirerad av Tove Janssons roman Trollkarlens hatt (ursprungligen utgiven på svenska 1948). Janssons bokillustrationer är fulla av fantastisk växtlighet som ligger till grund för de underbara motiven på de präglade tallrikarna.

Varje del i kollektionen är dekorerad med vackra detaljer och texturer som med en lekfull touch fångar magin i en mystisk skog. Bland blommor, löv, kvistar och mossa bjuder Mumintrollet, Snorkfröken, Lilla My och Snusmumriken in dig till att leka kurragömma. I skogen blir vardagen otydlig och det nyfikna sinnet hittar alla typer av magi att förundras av. Servisen kommer i klassiskt klarglas samt i en elegant tallgrön färg, vilket gör den till ett utmärkt val att kombinera med alla smakfulla bordsdukningar samt med befintliga Moomin Arabia-serviser.

”Vi ville designa en kollektion som tillför lite Mumin-magi till vårt vardagsliv. Oavsett om du är ett fan av Mumins lekfullhet eller bara uppskattar vacker glasdesign, kommer denna kollektion att glädja människor i alla åldrar”, säger Tickle.

Glasserviskollektionen Mystisk skog blir tillgänglig globalt den 1 februari 2024. Tumblerglas, skålar och tallrikar kommer att säljas i Moomin Arabias webbshop moominarabia.com och i Iittala Stores och på iittala.com samt i stor utsträckning hos återförsäljare. Tillbringaren kommer att säljas exklusivt via Moomin Arabias och Iittalas försäljningskanaler.

Produktinformation Glas
Storlek: 28cl
Material: Glas
Färg: Klar
Pris: 298 SEK

Produktinformation Glas
Storlek: 28cl
Material: Glas
Färg: Tallgrön
Pris: 298 SEK

Produktinformation Skål
Storlek: 35cl
Material: Glas
Färg: Klar
Pris: 239 SEK

Produktinformation Skål
Storlek: 35cl
Material: Glas
Färg: Tallgrön
Pris: 239 SEK

Produktinformation Karaff
Storlek: 100cl
Material: Glas
Färg: Tallgrön
Pris: 1 049 SEK

Produktinformation Karaff
Storlek: 100cl
Material: Glas
Färg: Klar
Pris: 1 049 SEK

Produktinformation Tallrik
Storlek: 15,5cm
Material: Glas
Färg: Klar
Pris: 239 SEK

Produktinformation Tallrik
Storlek: 15,5cm
Material: Glas
Färg: Tallgrön
Pris: 239 SEK

För högupplösta bilder se Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Moomin Arabia
Den första muminservisen producerades av Arabia på 1950-talet och den nuvarande muminkeramiken introducerades 1990, när designern Tove Slotte började förvandla mumin från berättelser till keramiska föremål, med inspiration från Tove Janssons originalillustrationer. Tre till fem olika nya muggar släpps ut på marknaden årligen, inklusive föremål i begränsad upplaga för sommar- och julsäsonger. Muminmuggar är extremt populära samlarföremål, Tove Slotte formulerade muminernas betydelse fint när hon sa: ”Jag tycker att alla borde njuta av en liten dos av Muminfilosofi varje dag”.

Moomin Arabia är ett varumärke registrerat av Fiskars Group

För mer information, besök moominarabia.com