Under Milano Design Week 2023 presenterades flera nya kreationer från Foscarini, däribland vägg- och taklampan Fregio och vägglampan Intervallo, som bygger på formgivaren Andrea Anastasios utforskning av innebörden av dekoration.

Nyheterna som visades under Milano Design Week har utvecklats i en riktning som tydligt bär Foscarinis DNA, med en nyfikenhet för att undersöka material, nya lösningar, teman och nya uttrycksfulla möjligheter. Varje objekt från Foscarini är ett kollektivt projekt skapat i dialog med formgivaren för att skapa designobjekt med utmärkande karaktär och innebörd. Objekten skapar i sin tur långvariga relationer med de människor som väljer att ge dem en plats i sina liv, där lamporna blir objekt som samspelar med rummet oavsett om de är tända eller släckta.

Den stora nyheten som presenterades i Milano var Fregio, en avskalad och minimalistisk keramisk lampa med en dekorativ relief av blommor, som hämtat inspiration från historiska hantverk i den italienska staden Faenza.

Dekorativa keramiska reliefer har genom årtionden smyckat vår tillvaro både interiört och exteriört, men idag är de inte lika vanligt förekommande. Andrea Anastasio har en passion för olika typer av samlingar, och vill förvalta samt rekonstruera befintliga samlingar och material.

Fregio representerar hela skapandeprocessen hos Foscarini, från forskning kring material till samarbetet med Andrea Anastasio, vars formgivning av Fregio förkroppsligar Foscarinis mål att utveckla nya uttrycksfulla objekt i varierande material. De två keramiska sektionerna är förankrade i en metallprofil med LED-dioder. Dessa båda strukturer blir bindemedlet och kopplingen mellan två tydligt kontrasterande dimensioner: å ena sidan den samtida fixturens konstruktiva mekanik; å andra sidan den utsmyckade blomsterdekorationen.

– Fregio utforskar relationen mellan ljus, volym och hur reliefer utrycks i kombination med ljus och material. Det går att likna vid relationen av ljus och volym, som påminner om komplex arkitektur som också bär på berättelser från det förflutna, förklarar Andrea Anastasio.

Lampans ornamentik är inspirerad av naturen och dess blommor, men också av det uråldriga keramikhantverket. Fregio är ett designobjekt som knyter an till den universella och mänskliga närvaron – och med blicken riktad mot naturens skönhet uppstår en känsla av välbefinnande. Andrea Anastasios mål har varit att bit för bit presentera lampan och reliefen för betraktaren, samtidigt som betraktaren behöver vara öppen för den generella komplexiteten och kompositionen Fregio besitter.

Ljuset från Fregio är tydligt och distinkt riktat både uppåt och nedåt, med en grundtanke om att kunna användas över exempelvis bord eller barer. Ljusets funktion är tydlig och ornamentiken bidrar till att skapa en stark dialog med rummet när lampan inte används.

Den keramiska reliefen är också ett återkommande inslag i Andrea Anastasios vägglampa Intervallo som är en tolkning av en välbekant ikon, men gestaltat på ett modernt sätt. Intervallo är en kreation som är sprungen ur Foscarinis forskningsprojekt Batti som presenterades under förra årets upplaga av Milano Design Week.

Intervallo är i likhet med Fregio ett projekt där funktionen representeras av dekorationen. Det är ett konstverk där ljus används som material för att bygga former och volymer. I enighet med den italienska keramiktraditionen är både Fregio och Intervallo målade i en färg med en glänsande glasyr.

Produktinformation
Fregio
Design: Andrea Anastasio
Material: Keramik och Aluminium
Färg: Vit, blå, röd
Mått: Taklampa 120x9x10 cm
Vägglampa 75x7x10cm

Intervallo
Design: Andrea Anastasio
Material: Keramik och Aluminium
Mått:10x8x47,5 cm

För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum.
För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Maria Claesson, PR-konsult,
Grand Relations maria@grandrelations.com | +46 76-947 19 00

Om Foscarini
Foscarini grundades år 1981 på ön Murano i Venedig som är känd för sin glaskonst. Där
stack de ut från andra tillverkare av Murano-glaslampor genom att de inte hade en egen ugn,
något som resulterade i att Foscarini kunde välja den mest lämpliga leverantören för sina
projekt och även utforska andra tekniker och material än blåst glas. Idag är Foscarini ett av
de ledande designvarumärkena inom belysning.

Läs mer på www.foscarini.com