Onsdag 1 november äger Hantverkarna Stockholms årliga gesäll- och mästarbrevsutdelning rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Närmare 300 skickliga hantverkare – inom 42 olika hantverksyrken – får ta emot gesäll- och mästarbrev. Dessutom tilldelas möbelsnickaren Andreas Söderström den prestigefyllda utmärkelsen Årets gesäll för sina nytänkande idéer kring mekaniska och rörliga delar i möbeltillverkning och vardagsföremål.
Gesäll- och mästarbrev har alltid varit ett bevis på kunskap, erfarenhet och ett erkännande inom olika hantverksyrken. För företagare och konsumenter är det en garanti och stämpel för ett hantverkaren håller god och hög kvalitet. Gesällen avlägger ett godkänt gesällprov inför en granskningsnämnd av erkända experter inom hantverket. Gesällbrev kan idag tas i runt 70 olika hantverksyrken.
Tanken med stipendiet Årets gesäll är att det ska användas till gesällens vidareutbildning. Stipendiet ska alltså i första hand användas till förkovran inom yrket genom exempelvis studier, praktik eller resa. En resa skulle kunna jämföras med den gamla traditionens gesällvandringar. I andra hand uppmärksammas de som vill utveckla sitt gesällarbete/prov. Stipendiet kan inte användas för att starta företag.
– Det här känns fantastiskt hedrande! Och det är ett kvitto på att jag är på rätt väg. Jag känner mig stärkt i min roll som hantverkare. Jag jobbar på ett fantastiskt snickeri nu, där jag får en rad varierande arbeten. Tack vare stipendiet kommer jag kunna lägga lite mer krut i min egen verkstad och på mina egna projekt, säger årets stipendiemottagare Andreas Söderström.
Han berättar att hans passion för trä och snickeri är närmast medfödd.
– Hantverk är något jag haft omkring mig sedan barnsben. Jag växte upp i min fars gitarrbyggarverkstad och hade tidigt tillgång till fina spillbitar och har alltid gillat att tillverka saker istället för att köpa dem. Jag täljde mycket från ung ålder och har ägnat mig åt olika sorters tillverkning i olika material som läder och metall. Inom möbelsnickeriet hittar jag utrymme för en precision som passar mig.
Andreas beskriver arbetet med trä som ett i väsentliga delar sinnligt hantverk.
– Att skapa saker i trä är verkligen en kommunikation med materialet. Du får läsa av det, estetiskt med ådringens utseende, i konstruktionsaspekter och du måste ta hänsyn till träts egenskaper. Att välja ut bitar kan vara både tillfredsställande och en kamp. Men man kan få så mycket tillbaka av materialet när man är överens med det.
Hans mål är att utveckla vardagsföremål tillverkade med en möbelsnickares stora omsorg för detaljer.
– Och jag lägger gärna till någon rolig, rörlig, mekanisk detalj som gör det hela mer omständligt att tillverka men då ligger utmaningen i att hitta rationella sätt att lösa det.
Juryns motivering till utnämningen av Årets gesäll Andreas Söderström:
”Andreas Söderström vill arbeta vidare med att utveckla idéer kring mekaniska och rörliga delar i möbeltillverkning och vardagsföremål. Han vill göra det utifrån erfarenheter från sitt gesällprov i vilket han tog fram olika former av lås och spärrar till gesällmöbeln Morfar.”
Årets gesäll 2011–2022
2022 Sina Harthaus, gitarrbyggare
2021 Elhadji Ndiaye, tapetserare
2020 Henrik Westlund, gitarrbyggare
2019 Frida Davidsson, frisör
2018 Jonas Berglund, möbelsnickare
2017 Karl Sjögren, träbildhuggare
2016 Emma Aronsson, florist
2015 Maria Jufvas, handvävare/konstvävare
2014 Erik Söderqvist Mård, urmakare
2013 Ane Löser, konstbrodös
2012 Joakim Grahn, gitarrbyggare
2011 Karolina Stenfelt, möbelsnickare
Hantverkarna Stockholm har arrangerat utdelningen av gesäll- och mästarbrev i Blå hallen sedan 1951 – och i drygt 100 år innan dess, men då under enklare former. Utdelningen äger alltid rum den första onsdagen i november. Stadshuset, som i år fyller 100 år, är i sig ett ytterst fint exempel på högsta hantverksskicklighet in i minsta byggnadsdel. Det svenska hantverket spelar också en minst lika viktig roll i dagens samhälle som för 100 år sedan. Inte minst är hantverket viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv – ett genuint och högkvalitativt hantverk håller länge och går att reparera för att förlänga livscykeln
Under kvällen, som leds av Li Pamp, presenteras utöver Årets Gesäll, även årets mottagare av Märta Måås-Fjetterström-stipendiet samt fyra mottagare av Kungliga Patriotiska Sällskapets hantverksmedaljer för utmärkt yrkesskicklighet.
För ytterligare information/intervjuförfrågningar, kontakta Rebecca Radünz, Senior PR-konsult
Grand Relations rebecca.radunz@grandrelations.com | +46 73 617 41 27
Om Stockholms Hantverksförening
I 175 år har Stockholms Hantverksförening verkat för ett Stockholm i utveckling. Med sin hantverksskicklighet har medlemmarna byggt Stockholm till den vackra stad den är. Stockholms Hantverksförening bildades år 1847 som en manifestation för hantverkets betydelse i det moderna samhället och för hur huvudstaden och dess hantverkare lever i symbios.
I dag, 175 år senare, är föreningens arbete minst lika betydelsefullt som en livaktig samlingsplats för hantverkare, och verkar för ett Stockholm i ständig utveckling. I Stockholms Hantverksförening, Hantverkarna Stockholm, samlas fler än 300 olika hantverksyrken och inom föreningens egen skola Hantverksakademin utbildas hantverkare i ett 80-tal yrken.