Pressmeddelande – 7 februari 2023

LISA HILLAND FIRAR 25 ÅR MED NYTT VARUMÄRKE

Lisa Hilland är tveklöst en av Sveriges mest hyllade och prisbelönta samtida designers. I år firar hon 25 år som designer genom att introducera Atelier Lisa Hilland – ett helt nytt eget varumärke där hon samlar all sin kunskap och erfarenhet.

Lisa Hilland skapar modern design med en poetisk twist, som kombinerar moderna, högteknologiska produktionstekniker med kvalitetshantverk. Genom åren har hon samarbetat med åtskilliga framstående designvarumärken, men också skapat design i egen regi, bland annat för det egna varumärket Myhlta.

– Jag har märkt att objekt jag har designat själv eller för kunder som till exempel Svenskt Tenn, Orrefors och Gemla, nu har ett andrahandsvärde och säljs på auktion. Då känner jag att jag har lyckats med att skapa långsiktigt hållbar design som kan gå i arv i generationer, säger Lisa Hilland.

Hon förklarar att tanken med Atelier Lisa Hilland är att erbjuda en mer exklusiv design, där hon i högre grad utforskar sitt konstnärliga experimentella skapande som designer, medan Mylhta kommer att finnas kvar som varumärke men med ett tydligare fokus på väldesignade vardagsobjekt.

– Jag kommer att arbeta med båda dessa varumärken parallellt med uppdrag som jag gör med externa kunder. I Atelier Lisa Hilland samlar jag all min kunskap och erfarenhet och skapar ärlig design rakt från hjärtat. Design som har all det som jag tycker att bra design ska ha; långsiktig hållbarhet, god funktion, estetik och ett känslomässigt poetiskt innehåll.

Under Stockholm Design Week 2023 presenteras den första produkten från det nya varumärket, i form av den skulpturala belysningsserien Glamrocks, som går att bygga ihop till olika former med hjälp av en enda komponent, en grundsten.

– Det går att bygga stort, smått och skapa olika spännande former utifrån både funktionella och estetiska behov. Jag ser likheter med insekter och djur som bygger bon i naturen. Och det är väl egentligen det vi människor håller på med hela tiden också? Att skapa bättre förutsättningar för överlevnad och välmående i framtiden, det är en fin symbolik tycker jag, säger Lisa Hilland.

Glamrocks tillverkas hos småländska Mikroponent, av svensk metallråvara som består av delvis återbrukat material. Metallen reflekterar ljuset som leker i de skulpturala formerna och lyfter fram materialets vackra egenskaper på bästa sätt. Belysningsserien är designad för att hålla i generationer men när livscykeln väl är slut kan materialet enkelt återanvändas igen i ny metallproduktion.

Lanseringen av Atelier Lisa Hilland och Glamrocks-serien sker tisdag 7 feb kl. 13 i monter C02:11 på Stockholm Furniture Fair. Montern är designad av Lisa Hilland i samarbete med inredaren och instagramprofilen Hanna
Östberg – @hannasanglar – som också står för styling samt färgsättning tillsammans med Farrow & Ball.

ATELIER LISA HILLAND, TOGETHER X REIJMYRE

2022 startade NK Inredning designinitiativet och stipendiet Together – ett samarbetsprojekt med syftet att skapa spännande nya samarbeten mellan designers, att värna om hantverksmässig lokalproduktion. I år sker Together-initiativet i samarbete med anrika Reijmyre Glasbruk.

”I detta objekt pressar glasblåsarna kristallens egenskaper till sin yttersta gräns med hjälp av tyngdkraften och genom att forma kristallen för hand. Det krävs tre glasblåsare i fokuserat teamwork i hyttan för att få till denna unika design. Med ljusstaken vill jag skapa en flödande form, för ögat att följa, lite som när jag skissar och pennan finner sin väg på pappret. Jag tycker att ljusstaken liknar ett växtskott, som skjuter upp genom jorden och finner sin väg upp mot ljuset. Varje kandelaber blir lite olik den andra och får därigenom sin helt unika karaktär precis som växter i naturen.”

SPROUT ljusstake, 3 950:-
Limiterad upplaga 4 unika exemplar i grönt glas.


För fler och högupplösta bilder, vänligen besök Grand Relations bildbank.För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Rebecca Radünz, Senior PR konsult, Grand Relations rebecca.radunz@grandrelations.com | +46 73-617 41 27

Om Lisa Hilland
Lisa Hilland är en svensk designer med examen från Central St Martins College of Art. Efter att ha arbetat som designer i London i drygt tio år startade hon sin egen studio i Sverige 2005. Hon har samarbetat med flertalet av Sveriges mest kända och anrika designföretag, däribland Orrefors, Konsthantverk, IKEA, Gemla, Design House Stockholm och Svenskt Tenn. 2018 startade hon det egna varumärket Mylhta i tätt samarbete med återförsäljaren NK Inredning, Nordiska Kompaniet.

Genom åren har Lisa Hilland mottagit åtskilliga prestigefyllda priser och utmärkelser, såsom Årets möbel 2013 för Bow Chair (Residence Magazine Awards), Årets designer 2013 (Plaza Magazine Awards), Laurits Icon Award för Bow Sofa 2017, Årets möbel 2019, både för Anno skåp (Sköna hem) och Mylhta pall (Form Award, Svensk Form) samt Plaza Magazines Hederspris för hållbarhet 2021 för Spira-serien.

Lisas formspråk bär en internationell prägel som grundas i hennes stora intresse för andra kulturer. Kärleken till människor och naturen är basen i allt Lisa gör. Hon inspireras av den mänskliga inneboende drivkraften att uttrycka det vi tänker och känner genom att skapa med våra händer. Hon Hon är ständigt på jakt efter nya sätt att skapa design av god kvalitet som håller över lång tid, och lägger därför stor vikt vid att samarbeta med skickliga hantverkare och nya tekniker.

Läs mer på lisahilland.com