Inför nyöppningen av Nationalmuseum i Stockholm 2018 fick String Furniture och designduon TAF Studio i uppdrag att ta fram en konsolhylla som kunde bära upp utvalda objekt från museets samlingar. Hyllan, som döptes till Museum NM&.045,  formgavs för att vara både estetiskt tilltalande och funktionellt stark.
På så sätt föddes också kollektionen Museum, som sedan dess utökats med flera olika produkter – alla med samma tidlösa och funktionella elegans.

Museum – Ett konstverk i sig
Kollektionens första hylla, Museum NM&.045, skapades 2018 med syftet att kunna bära och visa upp konst och föremål på ett vackert sätt, från ömtåliga vaser till tyngre figurer och skulpturer.

– För oss var det viktigt att hyllan skulle fungera som ett diskret stöd för konsten samtidigt som den behövde ha en tydlig identitet. Vi ville skapa en känsla av att museiväggen sträcker sig ut mot dig, som en öppen hand som presenterar konsten den bär på, säger Gabriella Lenke, TAF Studio.

I hemmet kan Museum-hyllan användas för att visa upp konstverk du är extra stolt över eller för att framhäva personliga favoriter i badrum eller sovrum. Den nätta och mångsidiga hyllan är tillverkad av aluminium, ett material som främjar både hållbarhet och lätthet.

Museum Sidetable – Funktionell elegans
Museum Sidetable adderades till kollektionen år 2020. När TAF Studio fick frågan om att skapa en utställning på Svenskt Tenn valde de att fokusera på Josef Franks blommiga tyger och mönster.

– För Josef Frank-utställningen behövde vi ett stadigt sidobord som förmedlade en lätt och balanserad känsla utan att överglänsa de föremål som placerades på det. Vi tog till vara på vår erfarenhet från samarbetet med Sveriges Nationalmuseum och ur detta föddes Museum Sidetable: med mjukt rundade hörn och en stabil bas, och samtidigt tillräckligt lätt för att flyttas när som helst, säger Mattias Ståhlbom, TAF Studio.

Sidobordet är en uttrycksfull piedestal men har samtidigt en tydlig funktionalitet, tack vare att höjden enkelt kan justeras för att passa alla behov. Utöver att presentera vackra föremål kan Museum Sidetable användas som både sidobord, sängbord eller datorbord.

Museum Candle holder – Elegans i ljusform
Det senaste tillskottet till kollektionen var Museum Candle holder. Den vackra ljusstaken är, precis som sina föregångare i kollektionen, formgiven av TAF Studio. Ljusstaken finns i tre naturnära färger: vit, mörkbrun och grön. Den är inte bara en praktisk ljushållare utan också ett designobjekt för alla tillfällen.

– Ljusstaken följer Museums designspråk; en minimalistisk, nedtonad design, med principen att presentera skatter på ett stilfullt sätt. Det finns estetiska fördelar med att kunna välja olika höjder; högt upp för att belysa en stor händelse eller nedflyttad för en mer avslappnad tillställning, säger Gabriella Lenke, TAF Studio.


För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Karolina Klingvall, Senior PR Consultant, Grand Relations, karolina@grandrelations.com | +46-76 065 65 45

 

Om String Furniture
String Furniture är ett ledande skandinaviskt designföretag som samarbetar med flera prisbelönade formgivare, däribland Anna von Schewen, Björn Dahlström, TAF och Mats Theselius. String Furniture tillverkar bland annat det ikoniska och mångfunktionella hyllsystemet String®, samt lanserar under 2023 en modern tolkning av det klassiska hyllsystemet Pira. Utöver de två hyllsystemen tillverkar String Furniture också nya designprodukter i samarbete med samtida svenska formgivare, som till exempel den uppmärksammade Museum-serien. Samtliga produkter i sortimentet har redan en hög hållbarhet tack vare tidlös design, kvalitet i material och tillverkning och är certifierade av Möbelfakta. Detta är en del i String Furnitures bidrag att göra möbelbranschen mer hållbar. 

Läs mer på stringfurniture.com

Om TAF Studio 
Design- och arkitekturstudion TAF Studio grundades i Stockholm 2002 av Gabriella Lenke och Mattias Ståhlbom. Studion har sedan starten fått internationell uppmärksamhet för allt från utställningsdesign och inredning till produktformgivning. TAF Studios design finns representerad på MoMA i New York och ingår i såväl Nationalmuseums som Danska Designmuseets
permanenta kollektioner.

Läs mer på tafstudio.se