Under våren 2024 utökar Fritz Hansen belysningsserien Clam, designad av Ahm & Lund, med nya armaturer för matsal och vardagsrum. Den imponerande hantverksskickligheten bakom Clam återfinns nu även i en bordslampa och en golvlampa i samma borstade mässing och opalglas som seriens ursprungliga pendellampor.

De nya lamporna i Clam-serien är eleganta i både form och funktion och förenar tradition och modernitet för att skapa vackra belysningsuttryck i alla miljöer.

– Den nya designen är en naturlig förlängning av Clam-serien och ger fler belysningsalternativ till vardagsrummet och kompletterar den prisbelönta serien genom att sömlöst koppla samman rum och delar av rum. Alla lampor i serien arbetar tillsammans för att skapa ett enhetligt uttryck och känsla, förklarar Marie-Louise Høstbo, Creative Design Director på Fritz Hansen.

Golvlampan Clam Floor Lamp passar lika bra i hemmet som i offentliga miljöer och sätter omedelbart stämningen i vardagsrum, matsalar och loungeutrymmen. Den generöst tilltagna skärmen i opalglas ger ett mysigt och stämningsfullt ljus, medan den smala stammen i mässing och armaturerna får en vacker patina med tiden.

– Vi arbetade samtidigt med silhuetterna på alla lampor i serien, genom ritningar, modeller och material, för att skapa konsekvens och ett släktskap mellan designerna, säger formgivarna Isabel Ahm och Signe Lund om nytillskotten och fortsätter; Vi tittade på konturer, proportioner och detaljer för att säkerställa att både bords- och golvlamporna ger ifrån sig ett behagligt, omgivande ljus som mjukar upp skuggorna i ett rum och skapar en välkomnande atmosfär.

Bordslampan Clam Table Lamp kan användas som skrivbordslampa eller läslampa i ett mysigt hörn eller som ett mer skulpturalt objekt. Lampan avger ett varmt, bländfritt ljus från sin eleganta skärm av opalglas, som är munblåst av skickliga glasblåsare. Den okonventionella strömbrytaren, som är integrerad i lampstammen, ger en noggrant koreograferad respons för en unik användarupplevelse.

Produktinformation Clam
Designer: Ahm & Lund
Mått golvlampa: H: 128 cm, Ø: 40 cm
Mått bordslampa: H: 49,5 cm, B: 33 cm
Material: Opalglas, mässing
Pris golvlampa: 20 499 SEK
Pris Bordslampa: 13 499 SEK

För högupplösta bilder, se Grand Relations bildbank.

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Karolina Klingvall, Senior PR-konsult,
Grand Relations Karolina Klingvall | karolina@grandrelations.com | +46-76 065 65 45

AHM & LUND                                                                                                                                                         

Ahm & Lund är en Köpenhamnsbaserad designstudio som grundades av designern Isabel Ahm (f.1980) och möbelsnickaren Signe Lund (f.1991). Duon arbetar i skärningspunkten mellan hantverk och design med en gemensam tro på estetisk hållbarhet och långvarig design. De skapar produkter med djup, materiell förståelse och innebörd.

De båda träffades i samband med utställningen “Skud på Stammen 2016”, ett initiativ av snickarutbildningen “NEXT” i Köpenhamn. Som en del av det danska TV-programmet ”Danmarks Næste Klassiker” bestämde de sig för att slå sina påsar ihop och starta en studio.

OM FRITZ HANSEN
Fritz Hansen grundades 1872 och är världsledande inom möbel, belysning, inrednings-accessoarer och produktion. Drivna av en passion för skönhet, kvalitet och hantverksskicklighet förkroppsligar företaget den moderna, nordiska känslan och samarbetar med visionära konstnärer, formgivare och arkitekter från hela världen. Varumärket har samarbetat med bland annat Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Hans J. Wegner, Piero Lissoni, Jaime Hayon och Poul Kjærholm.

2022 köptes Skagerak upp av Fritz Hansen och det nya designföretaget ”Skagerak by Fritz Hansen” såg
dagens ljus. Skagerak är ett danskt designföretag som grundades 1976. Fritz Hansen står bakom Skagerak
för att tillföra det bästa av dansk design till vår vardag, såväl inomhus som utomhus. Tillsammans har de två
företagen som mål att utveckla ny och vacker design baserad på hantverksskicklighet.

Idag säljs Fritz Hansen i över 85 länder via 2000 återförsäljare, inklusive flaggskeppsbutiker och showroom i Köpenhamn, San Francisco, New York, London, Seol, Shanghai, München och Tokyo. Företaget har 350 anställda världen över med huvudkontor norr om Köpenhamn som bistår designpassionerade kunder inom både privat och offentlig sektor. 

För mer information besök; fritzhansen.com