Jotuns globala färgkarta för 2024 – en inspirerande verktygslåda med kulörer för kreativa interiörer.

Kulörerna som vi omger oss med är en återspegling av vilka vi är och hur vi vill känna oss – det gäller såväl kläderna vi bär som uttrycket i våra hem. När vi väljer en kulör utnyttjar vi vår inre kreativitet och omvandlar våra idéer och känslor till visuella uttryck – vi skapar faktiskt konst.

I år vänder sig Jotun till konstnären i oss alla med CANVAS – Jotuns nya globala färgkarta för 2024. Färgkartan är utformad för att inspirera och uppmuntra alla som vill uttrycka sig i sina hem. Den består av 23 kulörer från Jotuns omfattande kollektion – däribland 10 helt nya nyanser som utvecklats speciellt för den nya färgkartan under ledning av Jotuns globala kulörchef Lisbeth Larsen, i nära samarbete med Jotuns kulörtekniska laboratorium.

Varje år tar Larsen och Jotuns internationella kulörteam av kulörspecialister tempen på samhällen runt om i världen för att fånga upp nya trender och kulturella strömningar och översätta dessa till en kulörpalett som är perfekt anpassad till det moderna livet.

”När det gäller att uttrycka oss är kulörer det mest kraftfulla verktyg vi har. Även om vi inte alltid inser det är vi alla fulla av idéer. Ibland behöver vi bara hitta modet att uttrycka dem. CANVAS är Jotuns sätt att ge människor det modet och visa att alla innerst inne kan vara en konstnär.” – Lisbeth Larsen, Global Kulörchef på Jotun.

En ny palett för interiörens uttryck
De 23 kulörerna i CANVAS presenteras genom en vackert utformad scenografi skapad av den kreativa studion Kråkvik & D’Orazio i Oslo. Varje bild visar spännande kulörkombinationer och tonala juxtapositioner som väcker intresse och skapar atmosfärer av lugn, rustikhet och reflektion.

En växande global trend är lugnande, centrerande kulörer som hjälper oss att koppla av. Som svar på denna trend innehåller CANVAS ett spektrum av såväl naturinspirerade gröna, som friska blå och mjuka gråtoner som frammanar de meditativa nyanserna av himmel och hav. Brunt och beige ger en jordnära känsla, medan gula och gyllene toner förstärker atmosfären med en upplyftande touch av glädje.

1376 Froströk – en varm gråvit ton

12075 Soothing Beige – en dämpad beige ton

12290 Antwerp Beige – en mjukt dämpad beige*

12291 Soft Brown – en gyllene dämpad brun *

1632 Rock Sugar – en gyllenbrun ton

9925 Berggrå – en neutral kall grå

12078 Comfort Grey – en mjukt dämpad grå

12077 Sheer Grey – en ljus gråbeige ton

5081 Fabrik – en sval blågrå ton

4947 True Blue – en frisk blå ton*

9918 Klassisk Vit – en neutral vit

20218 Healing Lavender – en dämpad lila ton*

2300 Jord – en dämpad rödbrun kulör

2224 Indi Pink – en mjuk gyllene rosa ton *

20217 Muted Coral – en gyllene korallfärgad ton*

1622 Reflektion – en varm gråvit ton

1775 Fresh Pasta – en pastellgul nyans

7386 Pistachio – en frisk gulgrön ton*

7685 Subtle Green – en mjuk, dämpad grön*

7686 Mindful Green – en dämpad grön ton*

8583 Earthy Yellow – en dämpad gul ton *

0288 Mexico – en gröngul nyans

8493 Green Tea – en gyllene grön ton.

* Ny kulör för 2024

Kulör – både konst och vetenskap
Samtidigt som Jotuns globala färgkarta för 2024 uppmuntrar människor att släppa loss sin kreativitet och våga uttrycka sig fritt i sina kulörval, erbjuder den också värdefull vägledning om effektiva kulörkombinationer – något som väcks till liv och framhävs i en serie inspirerande interiörfotografier som visar kulörerna i CANVAS. Med rötterna starkt förankrade i kulörteori och de principer som har väglett konstnärer och inredningsarkitekter i århundraden, blir färgkartan en överskådlig guide till harmoniska kulörfamiljer och komplementära kontraster.

Varje interiörfotografi i färgkartan ackompanjeras därför av en praktisk kulörcirkelsgrafik som gör det enkelt att förstå kulörkombinationerna som visas och resonemanget bakom de valda nyanserna.

Välj närliggande kulörer för att skapa en enhetlig interiör, välj motsatser för att skapa spänning och intresse i rummet eller välj kulörer med samma intensitetsnivåer för en nyanserad kombination av olika kulörer med liknande skuggnivåer.

För högupplösta bilder, vänligen besök Grand Relations Pressrum

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta Maria Claesson, PR-konsult, Grand Relations, maria@grandrelations.com | +46 76 947 19 00

Om Jotun 
Jotun grundades 1926 i Sandefjord i sydöstra Norge, och är ett av världens största färgföretag. Jotuns färger återfinns på väggar både inomhus och utomhus i mer än 100 länder runt om i världen. Med sin långa tradition av banbrytande forskning och färginnovation är Jotun känt för både estetiken hos sina dekorativa färger och det enastående skyddet och hållbarheten hos utomhusfärgerna – vilket är anledningen till att Jotuns färger har valts för många av världens mest framträdande byggnader. Utöver att vara en av Norgesindustrijättar är Jotun också aktivt involverat i Norges kreativa scen och tar en ledande roll i design- och inredningsevenemang och utställningar över hela världen.

Läs mer här: jotun.com