Ostindia är en av Rörstrands mest klassiska serier och har älskats i flera generationer sedan 1932. Med inspiration från sin egen historia utökar Rörstrand nu Ostindia-serien genom att introducera elegant designade vaser och krukor, två nya produktkategorier som likt hela den befintliga Ostindia-familjen förenar tradition och modernitet för att skapa harmoni i hemmet.

Ostindia lanserades 1932 och har blivit framröstad till århundradets servis. Inspirationen till serien härstammar från en porslinsskärva som hittades på ett skepp som förliste år 1745 utanför Göteborg när det var på väg hem från Kina. Lasten bärgades och skärvan, som kom från en porslinstallrik, hamnade i ett skåp hos Rörstrand, där dåvarande chefen Knut Almströms fru en dag fick syn på den och fällde de bevingade orden: ”Knut, jag tycker du ska göra något av den här.” 1932 stod den kinesiska skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen med det numera klassiska mönstret.

Ostindias mönsterdesign togs fram av den legendariska mönsterritaren Nils Emil Lundström, som ritade mönster åt Rörstrand i 40 år. De nya vaserna och krukorna är framtagna i samarbete med Anna Lerinder, som är en av Sveriges främsta porslinsformgivare och som har formgivit både Ostindia Floris, Svenska Rödlistan och Mille Oiseau. Alla har uppmärksammats för sina rena och avskalade former, vilket är Annas Lerinders signum. Vaserna och krukorna är tillverkade i starkt, hållbart fältspatsporslin och är perfekta för en mindre eller större bukett, alternativt en växt.

– Ostindia är en ikonisk designklassiker, och genom att införa vaser och krukor utvidgar vi dess tidlösa skönhet även inom inredningsobjekt. Med de vackra blå blommönstren som pryder vaserna och krukornas eleganta former, erbjuder vi föremål som förhöjer inredningen i hemmet till nya höjder. De kan användas på många kreativa sätt; som dekorationer på fönsterbrädan, som en del av en vacker dukning eller varför inte ge dem som en uppskattad gåva, säger Malin Herdevall, Brand Manager, Rörstrand.

Serien inkluderar två vaser (220x170mm och 130x90mm) samt två krukor (170x130mm och
200x150mm). Krukorna är tillverkade som skyddskrukor utan hål i botten.

Ostindias vaser och krukor finns tillgängliga online och i butik från och med mars 2024.

För högupplösta bilder, besök Grand Relations Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations – Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Rörstrand
Rörstrand grundades 1726 i Stockholm, är Sveriges äldsta porslinsvarumärke och det näst äldsta porslinsvarumärket i Europa. I snart 300 år har vi fortsatt skapa minnesvärda stunder runt matbordet med designklassiker som Swedish Grace, Ostindia och Mon Amie. Sortimentet består av älskade kollektioner och tidlösa samlarobjekt och har varit en del av många generationers liv, präglat svensk designhistoria och lyft fram både vardag och fest med en extra touch av elegans. På Rörstrand värdesätter vi att varje person vid bordet ska känna sig välkommen och trivas, varje dag.

Läs mer: rorstrand.se

Om Fiskars Group
Fiskars Group (FSKRS, Nasdaq Helsinki) är ett globalt hem för designdrivna varumärken för inomhus- och utomhusbruk. Våra varumärken är bl.a. Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Rörstrand, Moomin by Arabia,
Waterford och Wedgwood. Våra varumärken finns tillgängliga i över 100 länder och vi har cirka 350 egna butiker. Vi har nästan 7 000 medarbetare och 2022 uppgick vår omsättning till 1,2 miljarder euro. Vi är enade bakom vårt gemensamma syfte: att göra vardagen extraordinär genom nyskapande design. Sedan 1649 har vi designat tidlösa, funktionella och vackra produkter, samtidigt som vi driver innovation och hållbar tillväxt.

Rörstrand är ett varumärke inom Fiskars Group