Under 2023 firar Iittala att kollektionen Ultima Thule, formgiven av den ikoniska finländska designern Tapio Wirkkala, fyller 55 år. För att uppmärksamma jubileet utökas Ultima Thule till interiörkategorin och för första gången någonsin introduceras vaser till kollektionen. Vasen lanseras i tre storlekar, i 100% återvunnet glas, tillverkad vid Iittala glasbruk i Finland.

Ultima Thule är inspirerad av den smältande isen i Lappland och är den ikoniska designern Tapio Wirkkalas mest kända verk. Den exklusiva designen återspeglar de tusentals timmar som lagts ner på att fullända glasblåsningstekniken som krävs för att producera glasets effekt.

Ultima Thule karaktäriseras av sin runda bas som stöds av tre små istoppar som flyter över ytan, för att efterlikna smältande is. Ultima Thule blev en omedelbar succé när den lanserades 1968 och har idag varit en pelare i Iittalas utbud i femtiofem år, med en kollektion som har breddats från glas till tallrikar, serveringsartiklar och inredningsföremål.

Utökar interiörkategorin med vaser
För att hedra ikoniska Ultima Thules 55-årsjubileum introducerar Iittala nu Ultima Thule-vaser i sin kontinuerliga kollektion. Vaserna är baserade på Tapio Wirkkalas design och är inspirerade av den ursprungliga Ultima Thule-kollektionen. Ultima Thule glasvaser finns i två storlekar och de är munblåsta vid Iittala glasbruk i Finland. Vasernas krusade yta påminner om smältande is i vårsolen.

Den stora vasen (180x192mm) visar vackert upp större buketter och blomsterarrangemang. Den mindre vasen (82x97mm) i klarglas passar utmärkt för enskilda snittblommor och grenar.

Förutom klarglas finns den mindre vasen även i återvunnet glas och vitroporslin. Vasen i gjutet vitroporslin (84×95) har en matt yta. Den handgjorda, vita keramiska vasen ger fler stilalternativ för de som älskar mönstret och ytan av smältande is.

Ultima Thule-vasen i 100% återvunnet glas har en kall blå ton. Förutom vasen i återvunnet glas introducerar Iittala även en kanna (50cl) i samma material, som kompletterar dricksglaset i återvunnet glas som lanserades hösten 2022.

Alla föremål i återvunnet glas är tillverkade av det glasavfall som genereras vid efterbehandling av munblåst glas, vid gjutning av smält glas och vid kvalitetskontrollen på Iittalas glasbruk i Finland. Allt glas avfall återanvänds.

Tapio Wirkkala
Tapio Wirkkala (1915–1985) var ett mångsidigt designgeni, och betraktas allmänt som en ledande gestalt inom modern finsk konstindustri. Wirkkala omfattande portfolio sträcker sig från glas, möbler och produktdesign till skulpturer, stadsplanering, konst och därtill även sedlar för den finska statskassan. Under hela sin mycket produktiva karriär, tilldelades Wirkkala flera utmärkelser, inklusive tre guldmedaljer på Milano Triennalen, Lunningpriset, Pro Finlandia-medaljen och Prins Eugen-medaljen.

1946 vann Wirkkala sitt första formgivarpris i en tävling sponsrad av Iittala som kom att innebära en livslång relation med bestående effekter på hans karriär och för företaget. Som Iittalas konstnärliga ledare, och med Wirkkalas unika konstnärliga vision hjälpte han till att etablera företagets globala rykte. Under hela hans legendariska karriär, skapade den unikt begåvade konstnären mer än fyrahundra glasföremål för Iittala av vilka många, liksom Ultima Thule och Tapio serien, fortfarande är populära.

Produktinformation
Ultima Thule, glasvas
Storlek: 180x192mm
Material: Glas
Färg: Klar
Pris: 2 659 SEK

Produktinformation
Ultima Thule, glasvas
Storlek: 82x97mm
Material: Glas
Färg: Klar
Pris: 1 279 SEK

Produktinformation
Ultima Thule, glasvas
Storlek: 82x97mm
Material: Glas
Färg: Återvunnen
Pris: 1 379 SEK

Produktinformation
Ultima Thule, kanna
Volym: 50cl
Färg: Återvunnen
Pris: 1 499 SEK

Produktinformation
Ultima Thule, keramikvas
Storlek: 85x95mm
Material: Keramik
Färg: Vit
Pris: 849 SEK

Produktinformation
Ultima Thule, glasvas
Storlek: 82x97mm
Material: glas
Färg: Linne
Pris: 1 279 SEK

Produktinformation
Ultima Thule, glasvas
Storlek: 180x192mm
Material: Glas
Färg: Linne
Pris: 2 659 SEK

Högupplösta bilder Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Iittala
Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen. Tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet är hörnstenarna i Iittalas design. Vi anser att människor har rätt att förvänta sig att de designobjekt de köper ska hålla livet ut, och att Iittala-föremål aldrig kommer att bli omoderna. Vår design är formgiven för att användas dag efter dag, i generation efter generation.

Iittala är ett varumärke registrerat av Fiskars Group.

För mer information, besök iittala.com