Det anrika finländska designvarumärket Iittala har ett enastående arv inom hantverksmässig glastillverkning och är världsberömt för sin distinkta glasdesign. Nu presenterar Iittala sin nyutnämnda Creative Director Janni Vepsäläinen, samtidigt som man inleder en ny och djärv era för att stärka varumärkets hängivenhet till konstnärlig innovation och designkvalitet och det hantverksmässiga arv som definierar Iittala. Janni Vepsäläinen har en gedigen erfarenhet av att arbeta med prestigefyllda lyxvarumärken inom modevärlden.

Iittala har länge haft en inflytelserik närvaro i designvärlden. Rötterna inom glastillverkning sträcker sig tillbaka till 1881, och varumärket fick sitt internationella genombrott på 1930- och 1940-talet, under de tidiga åren av modernism och funktionalism. Genom Janni Vepsäläinens kreativa vision är Iittala nu redo att omdefiniera sitt förhållande till designvärlden.

– Iittala har en så unik historia. Jag ser Iittala som ett kreativt universum som skapar och bidrar till kultur och alltid bjuder in sin publik att uppleva och engagera sig i det universumet, oavsett om det är genom spännande samarbeten med konstnärer och varumärken som representerar ett spektrum av kultur eller genom evenemang och utställningar som vi bjuder in människor till, vår detaljhandel och varumärkesinnehåll i olika kanaler och naturligtvis genom vår design i våra samhällens vardagsliv. Vi vill erbjuda annorlunda och oväntade upplevelser som skiljer sig från vad vår publik tidigare har sett från Iittala. Vi tar tillbaka Iittalas grundläggande identitet som ett framåtblickande, djärvt och experimentellt designvarumärke, säger Janni Vepsäläinen.

– Hjärtat i Iittala är glaset, som tillverkats av passionerade hantverkare sedan 1881. Vårt engagemang för hantverk, innovation och konstnärligt samarbete kommer att definiera nästa kapitel för Iittala, och vi är glada över att kunna bjuda in vår omvärld att göra oss sällskap i vårt kreativa universum.

Engagemang för hantverk
Iittala representerar en konvergens mellan konst, design och hantverk och varumärkets filosofi är att utforska och experimentera med nya idéer och främja en känsla av lekfullhet, karaktär och fantasi i designen.

Samtidigt som Iittala djärvt blickar framåt stärker man även sitt engagemang för hantverk och värnar om sitt arv som pionjär inom glastillverkning, vilket gör att Iittala glasfabrik och dess hantverkare hamnar i centrum för varumärkets kreativa kärna.

Som ett banbrytande steg i Iittalas resa att bjuda in konstnärer att leka med Iittala och kanalisera sin konstnärlighet genom glas, presenterar Iittala ett nytt samarbete med Damsel Elysium, en Londonbaserad experimentell ljud- och bildkonstnär. I samarbete med Janni Vepsäläinen och glasblåsare på Iittala glasfabrik i Finland har Damsel Elysium skapat en imponerande kollektion av unika munblåsta och handgjorda glasinstrument och glasobjekt. Konstverken representerar konstnärens avantgardistiska värld, inspirerad av Iittalas kreativa vision och genomsyrad av den hundraåriga traditionen av hantverksmässig glastillverkning som hålls vid liv av Iittalas hantverkare.

– Iittala omdefinierar sitt sätt att arbeta med konstnärer och främjar nära partnerskap som hyllar glastillverkningskonsten och ger unga konstnärer en plattform för att uttrycka sin talang. De mest unika designerna föds alltid när traditionella hantverksmetoder används för att skapa något helt nytt och originellt, säger Vepsäläinen.

Med hemmet som spelplan
– Iittalas spelplan är hemmet. Design är ett sätt att berätta historier om den ständigt föränderliga världen, att berätta historier om samhörighet. Vi vill tala till de nyfikna, de kultiverade, de intelligenta – med ett sinne för humor, säger Vepsäläinen.

Den första kollektionen som designats under den nya kreativa ledningen har fått namnet Iittala PLAY och kommer att finnas i butiker i mars 2024. Iittala PLAY är ett nytt sätt att interagera med design i våra dagliga liv. Kollektionen återspeglar Iittalas mål att främja kreativitet och vara i samklang med sin målgrupps livsstil, vilket resulterat i en rad objekt som är både färgglada och lekfulla, mångsidiga och noggrant utformade för att möta behoven i urbana hem och bli en meningsfull del av vardagen. Kollektionen innehåller glasobjekt, servisdelar i lergods samt textilier, och den utökar Iittalas portfölj till att även omfatta ljus.

– Inredningsdetaljerna och objekten i PLAY-kollektionen är multifunktionella produkter som är skapade för att delas och älskas, säger Vepsäläinen.

Ny visuell identitet och nytt detaljhandelskoncept
För att framhäva Iittalas vision och värderingar genomgår även varumärkets visuella identitet en omvandling som innefattar alla aspekter av varumärkets utseende och känsla. Som en del av detta introduceras också en ny logotyp som återspeglar Iittalas arv, hantverk och föränderliga anda. Inspirationen till den nya logotypen är hämtad från två historiska logotypversioner, och hyllar såväl varumärkets rika arv inom hantverksmässig glastillverkning som dess pionjäranda.

En annan bärande del i Iittalas nya era är ett förnyat detaljhandelskoncept, som säkerställer att upplevelsen i detaljhandeln överensstämmer med varumärkets vision och strävan efter att erbjuda en oöverträffad upplevelse. Det nya konceptet kommer att introduceras i Iittalas flaggskeppsbutik i Helsingfors och därefter rullas ut till såväl befintliga som nya kontaktpunkter i detaljhandeln.

Som ett varumärke med anor från 1881 är Iittalas rykte och expertis inom glas och glasfärger och banbrytande finländsk design globalt erkänt. Denna förnyelse understryker Iittalas åtagande att upprätthålla och främja den konstnärliga innovation, designkvalitet och det hantverksmässiga arv som definierar Iittala.

Denna tidpunkt signalerar en dynamisk och spännande framtid för Iittala, som bygger vidare på sitt historiska förflutna med rötterna i Finland och i Iittala glasfabrik som grundades 1881, samtidigt som man omfamnar den moderna världens globala sammanhang och de gränslösa möjligheterna i framtidens kreativa resa.

– Experimentellt. Energiskt. Nyfiket. Djärvt. Det här är Iittalas universum som vi bjuder in dig att bli en del av, avslutar Janni Vepsäläinen.

Högupplösta bilder Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Iittala
Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen. Tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet är hörnstenarna i Iittalas design. Vi anser att människor har rätt att förvänta sig att de designobjekt de köper ska hålla livet ut, och att Iittala-föremål aldrig kommer att bli omoderna. Vår design är formgiven för att användas dag efter dag, i generation efter generation.

Iittala är ett varumärke registrerat av Fiskars Group.

För mer information, besök iittala.com