Iittala att lanserar en ny logotyp som en del av sin pågående utvecklingsresa. Iittala grundades 1881 och har en historia som sträcker sig över 140 år tillbaka i tiden – år som präglats av flera olika logotyper som har speglat varumärkets företagsstrukturer, kreativa visioner, kulturella influenser och produktionsprioriteringar genom olika epoker. Den nya logotypen är designad av den framstående grafiska formgivaren Aleksi Tammi. Logotypen åtföljs av typsnittet Aino, som Tammi har skapat tillsammans med typografen Göran Söderström. Båda formgivarna är kända för sina många samarbeten med prestigefyllda varumärken och konstnärer. Den nya logotypen ligger i linje med Iittalas kreativa vision och värderingar, och hyllar samtidigt varumärkets rika tradition av förstklassigt hantverk.

Iittala grundades 1881 genom etableringen av ett glasbruk i byn Iittala i södra Finland, och det bestående arvet finns kvar i samma fabrik, som används än idag. Med sitt unika arv, historia och oöverträffade expertis som vuxit fram under mer än ett sekel har Iittala utvecklats till sitt eget kreativa universum, internationellt erkänt som en ikon för finländsk design. Även om materialen i Iittalas kollektioner nu även omfattar keramik, textilier och stål, är kärnan i hantverket fortfarande rotad i det munblåsta och handgjorda glaset som produceras vid Iittala glasbruk i Finland.

Under sin 140-åriga historia har Iittala använt sig av många olika emblem och logotyper som har förändrats över tid för att spegla olika epoker, kreativa inriktningar och produktionsfokus. Den tidigare röda ”i”-logotypen, designad av Timo Sarpaneva 1956 för i-glasserien, expanderades gradvis under årtiondena för att med tiden komma att representera hela varumärket. Genom åren har denna logotyp förnyats och moderniserats.

Iittalas nya logotyp är omsorgsfullt skapad av den grafiska formgivaren Aleksi Tammi, och arbetet omfattade också ett komplett typsnitt framtaget av typografen Göran Söderström, under Tammis ledning. Tammi har tidigare arbetat med varumärken som Nike och Adidas, och artister som The Weeknd, Troye Sivan och Grimes. Söderström har designat anpassade typsnitt för varumärken som Acne Studios, Gucci och Fjällräven. Tammi och Söderström har skapat en design som ligger i linje med Iittalas kreativa vision, värderingar och varumärkesposition, och som återspeglar varumärkets hantverkskunnande och föränderliga väsen.

Inspirationen till den nya logotypen är hämtad från historiska versioner, särskilt från Iittalas logotyp från 1892. De kombinerade ”T”-bokstäverna i logotypen bildar en ligatur som också har historiska rötter i Iittalas förflutna, och införandet av etableringsåret 1881 är en hyllning till varumärkets rika historia och glastillverkningstraditioner. Den nya logotypen är centrerad kring bokstaven ”A” för estetisk balans, samtidigt som den prioriterar tydlighet för mångsidig användning i olika sammanhang och material, inklusive produktmärkning. När Iittala nu uppdaterar logotypen på sina produkter kommer den gamla logotypens röda ”i”-klistermärken också att tas bort.

Det nya typsnittet heter Aino, ett namn som är en hyllning till Aino Aalto, en av de mest banbrytande kvinnorna inom finländsk design, och till Iittalas äldsta glasserie Aino Aalto (ursprungligen känd som Bölgeblick när den presenterades 1932). Namnet refererar också till det nationalromantiska kulturlandskapet i Finland vid tiden för Iittalas grundande. Typsnittet Aino är utformat för att förkroppsliga elegans, mångsidighet och unicitet utan att kompromissa med läsbarheten.

Högupplösta bilder Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

 

Om Iittala
Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen. Tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet är hörnstenarna i Iittalas design. Vi anser att människor har rätt att förvänta sig att de designobjekt de köper ska hålla livet ut, och att Iittala-föremål aldrig kommer att bli omoderna. Vår design är formgiven för att användas dag efter dag, i generation efter generation.

Iittala är ett varumärke registrerat av Fiskars Group.

För mer information, besök iittala.com