Det finländska designvarumärket Iittala är världsberömda för sin expertis inom glastillverkning, som sträcker sig tillbaka till 1881. Nu presenterar Iittala ett nytt samarbete med den Londonbaserade experimentella ljud- och bildkonstnären Damsel Elysium. Det konstnärliga partnerskapet förenar Damsel Elysiums avantgardistiska värld med Iittalas hundraåriga tradition av hantverksmässig glastillverkning, vilket resulterar i en fängslande kollektion munblåsta och handgjorda glasinstrument och föremål.

Iittala har alltid haft ett djupt engagemang för hantverk, innovation och utforskandet av glas som ett konstnärligt medium. Iittalas glas är känt för sin exceptionella kvalitet och omfattande färgpalett och förkroppsligar varumärkets engagemang för att tänja på gränserna samtidigt som man värnar om sitt rika arv. Iittala glasbruk, som grundades 1881, spelar en avgörande roll för att upprätthålla varumärkets rykte som en pionjär inom glasvärlden.

Iittala har precis gått in i en ny era under ledning av sin nyutnämnda Creative Director Janni Vepsäläinen. Samtidigt som man djärvt blickar framåt förstärker man sitt engagemang för hantverk genom att lyfta fram Iittala glasbruk och dess hantverkare och placera dem i centrum för varumärkets kreativa kärna.

En kombination av tradition och innovation

Iittala presenterar nu ett samarbete med Damsel Elysium, en Londonbaserad instrumentalist, kompositör och experimentell ljud-, bild- och performancekonstnär. Samarbetet är ett konkret steg i Iittalas uppdrag att stärka det fria skapandet, testandet och experimenterandet inom hantverksmässig glastillverkning.

Genom att kombinera glasblåsarnas expertis med en originell konstnärlig vision tänjs gränserna för glaskunskap och skapar helt nya typer av föremål genom vilka mästerverk av glaskonst kan födas.

– Iittala representerar konvergensen mellan konst, design och hantverk. Vårt engagemang för innovation och konstnärligt samarbete definierar nästa kapitel för Iittala. Vi vill bjuda in konstnärer att experimentera, leka och uttrycka sin konstnärliga kreativitet genom glas, främja nära partnerskap som hyllar glastillverkningskonsten och tillhandahålla en plattform för framväxande talanger, säger Janni Vepsäläinen.

Unika, handgjorda instrument och objekt i glas

För Damsel Elysium innebär samarbetet med Iittala en ny satsning på glaskonst. I samarbete med Janni Vepsäläinen och glasblåsarmästarna på Iittala glasbruk skapade de en serie unika munblåsta och handgjorda glasinstrument och objekt som förkroppsligar ett synestetiskt utforskande av ljud, syn och färg.

– Jag är multiinstrumentalist och kompositör. I det här samarbetet med Iittala, där glas används som medium, kändes det naturligt att skapa vackra och funktionella instrument. Alla glasföremål i den här serien kan spelas, antingen med en stråke, andedräkt eller slagverk. Vissa fungerar också som lyssningsinstrument och avslöjar en annan värld när de placeras mot örat, säger Damsel Elysium och fortsätter:

– Att skapa musik och tillverka dessa glasföremål hade en gemensam nämnare för mig – improvisation och experimenterande.

Prydnadsföremål som uttrycker en lekfull inställning

I kollektionen ingår olika horn, bjällror och flaskor med organiska former. Objekten varierar i storlek, där de största är nästan två meter långa och de minsta knappt 20 cm höga. De finns i flera färger, bland annat ljust lila, persikorosa, rött och i klarglas. Vissa av objekten är friblåsta, medan andra är formade med hjälp av en gjutform.

– För mig är form, färg och ljud sammankopplade. När jag hör något riktigt högt kan jag känna formen på det. Att kommunicera på alternativa sätt och förmedla något nytt är viktigt för mitt konstnärliga uttryck. Att arbeta med glas i dessa fantastiska färger för att skapa ett instrument som går att spela på var en dröm. Jag kunde se ljuden när jag såg glaset formas, beskriver Damsel Elysium.

Konstverken kommer att visas för första gången på ett Iittala-event i Stockholm den 5 februari 2024 i samband med Stockholm Design Week, där Damsel Elysium också kommer att uppträda och använda föremålen som instrument för att skapa ljud. Under arbetets gång skapades också ett ljudlandskap för evenemanget. Ljudlandskapet hämtar inspiration från glas, glasblåsning och omgivningarna kring Iittala glasbruk.

Objekten presenteras samtidigt som Iittalas nya PLAY-kollektion lanseras. Filosofin bakom PLAY-kollektionen sammanfattas av Alvar Aaltos berömda citat ”Don’t forget to play”, vilket också har varit en integrerad del i samarbetet med Damsel Elysium.

– Iittala PLAY är inte bara en kollektion utan förkroppsligar också ett tankesätt – en utvecklande kreativ plattform som inte bara har påverkat PLAY-kollektionen utan också fungerat som en inbjudan för Damsel Elysium att återuppfinna glaskonsten. Jag tycker om att tänka på objekten i den här konstnärliga kollektionen som PLAY-kollektionens kronjuveler, säger Vepsäläinen.

Formad av Iittalas mästerliga glasblåsare

 Glasblåsning är både industriell produktion och konst. Iittala glasbruk uppmuntrar och stöder sina hantverkare i deras konstnärliga experiment genom att låta dem använda fabrikens ugnar till att arbeta med sina egna konstnärliga projekt.  Fria uttryck och konstprojekt stöder glasblåsarnas professionella utveckling. Som i det här specifika samarbetet, som låter glasblåsarna testa sina färdigheter och förbättra sin expertis.

– I år har jag arbetat som glasblåsare i 28 år. Att behärska glas är en ständigt pågående process och det finns alltid något nytt att lära sig, vilket gör materialet ännu mer fascinerande. I det här samarbetet producerade vi en mängd olika objekt genom improvisation och experiment. Många av föremålen var utmanande, och projektet gav oss återigen nya insikter om glasets natur, förklarar Tero Välimaa, en av Iittalas mästerglasblåsare.

– Den kunskap, de tekniker och de färdigheter som förknippas med handgjort glas lades till på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv den 6 december 2023. Iittala var en av de 17 aktörer inom glasområdet som stödde nomineringsprocessen från Finland. Vi är stolta över att se denna viktiga aspekt av Iittalas arbete erkännas på denna prestigefyllda lista, och vi vill också accelerera arbetet med att väcka kreativiteten till liv i de otroligt skickliga händerna på våra glasblåsare och i verkstäderna på Iittala glasbruk. De mest unika designerna uppstår ofta när traditionella hantverksmetoder används för att skapa något helt originellt och nytt, säger Vepsäläinen.

Högupplösta bilder Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69


Om Iittala
Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen. Tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet är hörnstenarna i Iittalas design. Vi anser att människor har rätt att förvänta sig att de designobjekt de köper ska hålla livet ut, och att Iittala-föremål aldrig kommer att bli omoderna. Vår design är formgiven för att användas dag efter dag, i generation efter generation.

Iittala är ett varumärke registrerat av Fiskars Group.

För mer information, besök iittala.com