Iittala presenterar PLAY, den första kollektionen som designats under ledning av Iittalas nyutnämnda Creative Director, Janni Vepsäläinen. Iittala PLAY, som lanseras i mars 2024, är designad för att sömlöst interagera med moderna livsstilar och hem, och för att skapa lekfullhet och glädje i vardagen. Kollektionens designtänk representerar ett skifte i hur design kan integreras med våra vardagsliv.

Den nya Iittala PLAY-kollektionen förkroppsligar ett engagemang för kreativitet och en djup förståelse för samtida livsstilar, vilket resulterar i en kollektion som är livlig, mångsidig och omsorgsfullt utformad. Kollektionen består av glasobjekt, servisdelar i porslin och textilier och introducerar även ljus i Iittalas mångsidiga portfölj.

Kollektionens kreativa idé representerar en förändring i hur design kan integreras i våra vardagsliv. Samtidigt som den är noggrant utformad och representerar Iittalas hundraåriga designkompetens, tar kollektionen inte sig själv på för stort allvar och sätter sig inte på en piedestal, utan inbjuder till lek, experiment och kreativa uttryck.

Janni Vepsäläinen, Creative Director på Iittala, betonar den multifunktionella och gemensamma karaktären hos PLAY-kollektionen:
– Inredningsdetaljerna och föremålen från PLAY är multifunktionella föremål som är gjorda för att delas och älskas.

Glöm inte att leka
Kollektionen är inspirerad av Alvar Aaltos berömda citat ”Don’t forget to play” och sammanfattar Iittalas lekfulla och färgstarka attityd, som går tillbaka till Iittalas rötter som ett experimentellt och framåtblickande varumärke.

PLAY-kollektionen återspeglar Iittalas engagemang för att skapa designobjekt som överskrider ren funktionalitet och blir uppskattade element som utan ansträngning smälter in i alla typer av hem. Objekten i kollektionen är inte bara lätta att mixa och matcha utan fungerar också som mångsidiga gåvor till vänner och familj och finner snabbt sina naturliga platser i olika hemmiljöer. Objekten är designade för att alltid stå framme och tillföra både funktionalitet och estetisk njutning.

En multifunktionell kollektion som anpassar sig till rytmen i det moderna livet
Måltidslandskapet förändras, och att sitta vid ett bord ersätts ofta av att sitta i en soffa eller i en säng, där maten äts från en skål med en hand, medan man pratar med en vän, läser eller tittar på TV. I PLAY-kollektionen finns olika porslins-skålar och en tallrik med kanter, för att möta de nya matvanorna och anpassa sig till rytmen i det moderna livet.

Den stora porslinsskålen är perfekt för ramensoppor eller som serveringsskål, medan den mellanstora skålen är perfekt för frukostyoghurt eller frukt, och den söta miniskålen är som gjord för att servera en perfekt stor skopa glass i. Porslins-tallrikarna passar för alla tillfällen, från en improviserad pastafest till en söndagsmiddag med vännerna. Eller, helt utanför köket, som displayer för smycken eller förvaring av småsaker som nycklar och Airpods. PLAY-muggen är omsorgsfullt formad för att passa händerna som håller i den. Den är generöst tilltagen och perfekt för en latte, varm choklad eller en stor kopp te.

Bordsservisen är tillverkad av högkvalitativt vitroporslin och har handmålade detaljer på tallrikarnas kanter och muggarnas handtag.

PLAY-kollektionen omfattar även textilier i form av bordsdukar, kökshanddukar, filtar och kuddfodral. Bordsdukarna sätter stämningen för livliga dukningar, och det kraftiga linnematerialet förbättras och mjuknar vid användning. Kökshanddukarna sätter färg på köket eller dukningen och är perfekta att ge bort tillsammans med exempelvis hembakat bröd. Den djärva inredningen står i centrum med PLAY-filtarna och kuddfodralen i djärva färgkombinationer som omedelbart ger hemmet en livlig atmosfär.

Ljusen i kollektionen – ett för Iittala nytt produktsegment – finns i runda och ovala former och är tillverkade av högkvalitativt och säkert sojavax. De skapar inte bara en glad atmosfär utan efterlämnar också en porslinskopp som kan återanvändas på olika sätt när ljuset brunnit ut.

Glasvaserna och glasskålarna i PLAY-kollektionen är designade av den finska formgivaren Anne Hirvonen och handgjorda och munblåsta vid Iittala glasbruk i Finland. De introducerar glada pastellfärger som ljuslila, laxrosa och ljusgrön. De organiska, pepparkaksformade kanterna på glasföremålen tillför lekfullhet och reflekterar ljuset på ett vackert sätt. Veckobuketten hittar sin naturliga plats i vasen, men de mångsidiga föremålen är också perfekta för smink, pennor, laddningssladdar eller andra föremål som behöver en estetiskt tilltalande plats att visas på.

Solkyssta färger
– Användningen av färger är djupt inbäddad i mitt kreativa tänkande. Färgpaletten i den här kollektionen inspirerades av en resa till södra Frankrike, säger Janni Vepsäläinen.

PLAY-kollektionen visar upp en fräsch och härlig färgpalett, som sträcker sig från ljusgul till pastellfärgade toner av grönt, persikorosa och lila. Vepsäläinen berättar också att hennes besök i Chapelle du Rosaire i Vence, ett kapell som designades av Henri Matisse i början av 1950-talet, var en mycket imponerande upplevelse under arbetet med kollektionen.

– Varje detalj och tankeväckande element i kapellet, från de vackra målade fönstren till prästens kläder och kapellets svartvita väggmålningar och de former som förekommer i dem, gav mig starka paralleller till de färger och organiska former som finns i Iittalas design och inspirerade mig till den kreativa vision som styr denna kollektion, berättar Vepsäläinen.

PLAY:s färger även i Iittalas klassiker
Som ett komplement till PLAY-kollektionen introducerar Iittala Aalto-vasen (140 mm), designad av Alvar Aalto 1936, i samma ljuslila glasfärg som återfinns hos glasobjekten i PLAY-kollektionen. Aalto-vasen är munblåst med en träform på Iittala Glasbruk i Finland. Träformar ger glasföremålen en speciell unicitet och ett särpräglat utseende, eftersom formen förändras lite varje gång formen används. Träformarna tillverkas av Iittala Glasbruks skickliga snickare.

Dessutom flyger också tre nya glasfåglar, designade av Oiva Toikka, i de utsökta färgerna från PLAY. Leppäinen (190×165 mm) har en kropp i ljust lila med huvud och bakdel i klarglas. Ibis (205×165 mm) är persikorosa över hela kroppen med ett runt vitt huvud och en lång, guldbrun näbb som kontrast. Den glada Owlet (75×105 mm) sprider ännu mer glädje med sin nya ljuslila färg.

Iittalas PLAY-kollektion är en inbjudan till att omfamna den lekfulla andan som finns i material, former och färger. När vårt sätt att leva utvecklas fortsätter Iittala att leda vägen och berika livet genom tankeväckande och livfull design.

Högupplösta bilder Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69


Om Iittala
Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen. Tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet är hörnstenarna i Iittalas design. Vi anser att människor har rätt att förvänta sig att de designobjekt de köper ska hålla livet ut, och att Iittala-föremål aldrig kommer att bli omoderna. Vår design är formgiven för att användas dag efter dag, i generation efter generation.

Iittala är ett varumärke registrerat av Fiskars Group.

För mer information, besök iittala.com