När Rörstrand lanserade Höganäs Keramik Daga i början av året var det inte bara vårens stora nyhet – det är också den första servisen från Höganäs Keramik på ett drygt decennium. Servisen, som är formgiven av keramikern Alexandra Nilasdotter, kännetecknas av ett lika högkvalitativt som stilfullt hantverk. Höganäs Keramik Daga är den perfekta servisen för alla tillfällen, såväl vardagliga som festliga.

Höganäs Keramik Daga är en tidlös servis som bär en tydlig prägel av sitt ursprung – de modiga och mättade färgerna är alla inspirerade av Kullabygdens lera, disiga himlar och senapsgula rapsfält. Formgivaren och keramikern Alexandra Nilasdotter har själv sina rötter ett stenkast från Höganäs. Dessutom ligger Höganäs Keramik henne varmt om hjärtat, då det var ett av de första varumärkena som hon upptäckte när hon började intressera sig för formgivning och hantverk. Och de naturliga kopplingarna till Höganäs Keramik och Rörstrand stannar inte där: Alexandra är utbildad på Formakademin som huserar i Rörstrands gamla industrilokaler i Lidköping och arbetar idag i en ateljé i Gustavsberg som en gång i tiden tillhörde Rörstrand och Höganäs Keramik-formgivaren och konstnären Signe Persson-Melin.

– För mig står Höganäs Keramik för mod och jag tycker att de alltid varit modiga i sin formgivning och något jag tagit fasta på att försöka föra vidare, säger Alexandra Nilasdotter.

Servisen är en lika enkel som elegant och lekfull tillverkad i stengods, och har därför en karaktäristisk tjockare karaktär, men bär ändå en lätt känsla. Stengods är ett material som har en handgjord och jordnära känsla och både Rörstrand och Höganäs Keramik har ett långt och rikt arv inom tillverkning av ler- och stengods och genuint hantverk.

”Vardagsnära” är en passande beskrivning av Höganäs Keramik Daga. Den mycket flexibla servisen passar lika bra för vardagens alla måltider, från familjefrukostar till fikapauser, som för festligare middagsdukningar. I sin design fokuserar Alexandra Nilasdotter mycket på hur enkelhet, form och funktion kan samexistera och komplettera varandra. Detta förhållningssätt har resulterat i ett unikt uttryck och ett designspråk som är lika rustikt och enkelt som noggrant utformat – kort och gott en känsla som är perfekt för en stengodsservis från Höganäs Keramik.

Höganäs Keramik Daga är tillverkad av slagtåligt stengods, ett material som inte kan vara lika tunt som porslin men vars tjocklek har balanserats med en avfasad kant som gör muggen behaglig mot läpparna och tallriken lätt att greppa.

– Det är en servis för lite lättare måltider. Höganäs Keramik Daga är tidlös snarare än trendkänslig, men ändå tänkt att passa i ett modernt hem. Vi ville tillföra något nytt med enkla, eleganta objekt och på så vis hålla Höganäs Keramiks högklassiga hantverk relevant, säger Petra Mattson på Rörstrand.

Höganäs Keramik Daga Daga består av mugg, tallrikar, assiett, serveringsskål, kopp och kanna i stengods, samt en träbricka i ek. Stengodsdelarna går att få i de tre Kullabygden-inspirerade nyanserna Sand, Horisont och Ockra.

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Liten tallrik
Storlek: 19 cm
Material: Porslin
Färg: Ockra
Pris: 169 SEK

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Djup tallrik
Storlek: 19 cm
Material: Porslin
Färg: Horisont
Pris: 199 SEK

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Kopp
Storlek: 33 cl
Material: Porslin
Färg: Sand
Pris: 199 SEK

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Liten tallrik
Storlek: 19 cm
Material: Porslin
Färg: Sand
Pris: 169 SEK

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Mugg
Storlek: 30 cl
Material: Porslin
Färg: Horisont
Pris: 229 SEK

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Kanna
Storlek: 60 cl
Material: Porslin
Färg: Sand
Pris: 229 SEK

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Tallrik
Storlek: 25 cm
Material: Porslin
Färg: Horisont
Pris: 229 SEK

Produktinformation
Höganäs Keramik Daga Bricka
Storlek: 25 cm
Material: Ek
Pris: 439 SEK

 

För högupplösta bilder, besök Grand Relations Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations – Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Alexandra Nilasdotter
Alexandra Nilasdotter är uppvuxen i Skåne, inte långt ifrån Höganäs. Hon är utbildad på Formakademin samt Royal Danish Academy of Fine Arts och arbetar idag som keramiker och designer från sin ateljé i Gustavsberg, som en gång i tiden tillhörde Rörstrand och Höganäs Keramik-formgivaren och konstnären Signe Persson-Melin. Höganäs Keramik ligger Alexandra varmt om hjärtat då det var ett av de första varumärkena som hon upptäckte när hon började intressera sig för formgivning och hantverk. Alexandra Nilasdotter är en ung och lovande keramiker och designer. Hon är uppvuxen i Skåne, inte långt ifrån Höganäs och utbildad på Formakademin som huserar i Rörstrands gamla industrilokaler i Lidköping samt på Royal Danish Academy of Fine Arts på Bornholm i
Danmark. Hon arbetar idag som keramiker och designer från sin ateljé i Gustavsberg, som en gång i tiden tillhörde Rörstrand och Höganäs Keramik-formgivaren och konstnären Signe Persson-Melin. Enkelhet, minimalism och funktion är det Alexandra fokuserar mest på i sin design, tillsammans med hur form och funktion fungerar och kompletterar varandra. 

Om Höganäs Keramik
Höganäs Keramik grundades 1909 på Kullabygden i sydvästra Sverige. Områdets smidiga lera inspirerade lokala hantverkare att tillverka värmetålig och värmebevarande hushållskeramik. Sedan dess har Höganäs Keramiks högkvalitativa och stilfulla hantverk prytt många svenska hem och alltid varit ett självklart val. Sedan 2014 är Höganäs Keramik en serie inom varumärket Rörstrand.

Om Rörstrand
Rörstrand grundades på Rörstrands slott i Stockholm 1726 under ledning av Johann Wolff, en tysk porslinsmakare. Detta gör Rörstrand till det näst äldsta porslinsvarumärket i Europa (efter Meissen, 1709). Med detta långa arv har Rörstrand genom åren skapat några av Sveriges mest älskade porslinsdesigner – med flera serviser som blivit samlarfavoriter – och satt guldkant på såväl vardag som fest. Rörstrands mål är att alla vid bordet ska trivas, varje dag.

Rörstrand är ett varumärke inom Fiskars Group

Läs mer: rorstrand.se