Den nya pallen Taburet, skapad av Cecilie Manz, framhäver en mångsidig design som betonar skönheten i detaljrikt hantverk. Med sina rena linjer och raffinerade hantverk är pallen också talande för Cecilie Manz resa som designer. Taburet är tillverkad med ett kompromisslöst hantverk och ett skarpt öga för detaljer – en design som kräver absolut perfektion.

Den estetiskt fulländade Taburet är tillverkad i FSCTM-certifierat massivt trä med synlig ådring. Noggrant formade eliptiska former i kontrast med kantiga linjer gör pallen till ett spännande och attraktivt komplement i lounge- och matutrymmen, där den något konkava sitsen erbjuder en vilsam sittställning. Men det är uppmärksamheten på detaljer – osynliga fogar, perfekt balanserade dimensioner och noggrant inriktad ådring – som särskiljer Taburet från andra liknande pallar.

”Det var viktigt för mig att bibehålla träets individuella karaktärsdrag och magi. Det är alltid utmanande att skapa en produkt i massivt trä. Träet är till sin natur för alltid levande. Det behöver expansionsutrymme, vilket man måste ta hänsyn till i designdetaljerna.
Att testa skalenligt, använda de slutgiltiga materialen och de exakta måtten, är en central del av designprocessen”, berättar Manz om designprocessen.

Pallen lämpar sig dessutom lika väl som ett sidobord, och är resultatet av Manz omfattande studier av typologin. Över tid har Taburet förfinats med hjälp av traditionella hantverkskunskaper för att skapa
en modern, funktionell och mångsidig möbel.

”Jag hade en idé om en minimalistisk pall och funderade på den ett bra tag. Med ett projekt av den här typen startar processen som en tanke – långt innan man använder penna och papper. Helt plötsligt får den fart. Att justera specifikationerna och förfina designen är ungefär som att korrekturläsa en text: arbetet är långsamt och stadigt, skenbart stillastående, men helt väsentligt för processen”, tillägger Manz.

Taburet går att få i antingen oljad tall eller oljat körsbärsträ, två träslag med unika ådringsmönster.

 

Produktinformation:
Modell: Taburet
Designer: Cecilie Manz
Mått: H: 46,1 cm B: 45 cm
Material: Oljat Körsbärsträ
Pris: 23 350 SEK

Produktinformation:
Modell: Taburet
Designer: Cecilie Manz
Mått: H: 46,1 cm B: 45 cm
Material: Oljad Tall
Pris: 19 458 SEK

Fritz Hansen lanserar Taburet i butik och online den 5 september 2023

 

OM CECILIE MANZ
Den prisbelönta danska designern, Cecilie Manz (f. 1972), är en mästare på modern minimalism och kompromisslöst hantverk. Under hela sin karriär har hon visat sin oklanderliga talang för att reflektera både dåtid och nutid, samt förena skandinavisk enkelhet med ett modernt, internationellt uttryck. Manz har examen från Kungliga Danska Konsthögskolan och har studerat på Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i Helsingfors, Finland. Hon startade sin egen designstudio 1998. Hennes design finns i permanenta samlingar på viktiga institutioner runt om i världen och hon är mottagare av flera prestigefyllda utmärkelser – inklusive det livslånga hedersstipendiet från Danska Kunstfonden 2020, Chevalier des Arts et des Lettres 2019, Kronprinsparets Kulturpris 2014, Thorvald Bindesbøll-medaljen 2011, BrunoMathsson-priset 2009-priset och Finn Juhls arkitektpris 2007.

“Jag ser alla mina verk som fragment av en stor, pågående berättelse, där projekten ofta är sammanlänkade eller relaterade i idé, material och estetik, tid och funktion”, säger Manz om sitt arbete. Detta syns klart i hennes design för Fritz Hansen. Varje föremål, från keramik till belysning, sittplatser och förvaring, kombinerar nyfikenhet och innovation med skulpterad elegans och mjuka former. Några framstående verk är Caravaggio taklampa och
Essay-bordet.

 

För högupplösta bilder, se Grand Relations bildbank.

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Rebecca Radünz, Senior PR-konsult,
Grand Relations Rebecca Radünz | rebecca.radunz@grandrelations.com | +46 73 617 4127

 

OM FRITZ HANSEN
Fritz Hansen grundades 1872 och är världsledande inom möbel, belysning, inrednings-accessoarer och produktion. Drivna av en passion för skönhet, kvalitet och hantverksskicklighet förkroppsligar företaget den moderna, nordiska känslan och samarbetar med visionära konstnärer, formgivare och arkitekter från hela världen. Varumärket har samarbetat med bland annat Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Hans J. Wegner, Piero Lissoni, Jaime Hayon och Poul Kjærholm.

2022 köptes Skagerak upp av Fritz Hansen och det nya designföretaget ”Skagerak by Fritz Hansen” såg
dagens ljus. Skagerak är ett danskt designföretag som grundades 1976. Fritz Hansen står bakom Skagerak
för att tillföra det bästa av dansk design till vår vardag, såväl inomhus som utomhus. Tillsammans har de två
företagen som mål att utveckla ny och vacker design baserad på hantverksskicklighet.

Idag säljs Fritz Hansen i över 85 länder via 2000 återförsäljare, inklusive flaggskeppsbutiker och showroom i Köpenhamn, San Francisco, New York, London, Seol, Shanghai, München och Tokyo. Företaget har 350 anställda världen över med huvudkontor norr om Köpenhamn som bistår designpassionerade kunder inom både privat och offentlig sektor.

För mer information besök; fritzhansen.com