Utzon Stool är en sällsynt möbel designad av Jørn Utzon och förkroppsligar fullt ut den ikoniska danska arkitektens kärlek till naturen, hans skulpturala tillvägagångssätt och rena originalitet. Lanseringen för Utzon Stool markerar förnyelsen av Fritz Hansens relation med Utzon, som sträcker sig tillbaka sedan 1960-talet och samarbetet med lampan Concert.

Utzon Stool är en lekfull och uttrycksfull design. Pallen är väl lämpad för ett modernt boende och kombinerar pragmatism och dynamik. Den är tillräckligt flexibel och lätt för att enkelt kunna flyttas runt och tillräckligt robust för kommersiellt bruk. Utzon Stool tillverkas i oljad bok med mässingsdetaljer och är utvecklad från en prototyp som Utzon tog fram på 1950-talet, då han ritade operahuset i Sydney, och är den enda av hans möbler som för närvarande finns i produktion. Stolens distinkta karaktär representerar andan hos en av 1900-talets viktigaste arkitekter.

Utzon använde samma principer för möbeldesign som för sin arkitektur, en syntes av olika referenser och vad han kallade additiv arkitektur, som bygger på flera konfigurationer med hjälp av ett begränsat antal prefabricerade komponenter. Maritima referenser genomsyrar Utzons arbete, något som tydligt framträder i designen av Utzon Stool. De ångböjda benen, vars repetition skapar en känsla av moduläritet och sitsens sfäriska former påminner om marina fendrar. Utzon hämtade även stor inspiration från naturen och dess återkommande former.

”I den här pallen ryms hela Utzons fascination för organiska former, hans kreativitet och inspiration från naturen. Han hade ett mycket skulpturalt sätt att arbeta och det kommer också till uttryck här”, säger Marie-Louise Høstbo, Creative Design Director på Fritz Hansen. ”Basen är tydligt inspirerad av hur han uppfattade naturen som den ultimata modellen, hans skulpturala tillvägagångssätt och de strukturella elementen i hans möbler.”

Träsfärerna påminner om de trämodeller som Utzon skapade för några av sina projekt, där den mest kända är den sfäriska lösningen för seglen på operahuset i Sydneys tak. De utskjutande svampliknande formerna påminner också om Utzons lekfulla sida.

”Vi anser att Utzon förtjänar ett förnyat fokus, inte bara för sin arkitektur utan också för hur han tillämpade sina arkitektoniska principer på möbeldesign. Hans humanism och hur han tänkte på hur människor skulle använda något. Vi kan lära oss mycket av Utzon, av hans sätt att tolka naturen, hans tro på att flytta fram gränserna för det möjliga och att hängivenhet är nyckeln”, säger Marie-Louise Høstbo.

För högupplösta bilder, se Grand Relations bildbank.

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Karolina Klingvall, Senior PR-konsult,
Grand Relations Karolina Klingvall | karolina@grandrelations.com | +46-76 065 65 45

OM POVL B. ESKILDSEN, B. 1954
Form följer inte funktion – de går hand i hand. Det är själva grunden i bra design, enligt den danska designern Povl B. Eskildsen. Han föddes i nordvästra Danmark 1954 och tillbringade sin ungdom fokuserad på möbeltillverkning. Han utvecklade med tiden en passion för funktionella föremål med puristiska former. Han har en examen från Arkitektskolan i Århus och arbetar idag självständigt med att skapa design av hög kvalitet för internationella kunder, design som perfekt balanserar moderna behov med traditionella hantverkstekniker och grafisk känsla.

OM FRITZ HANSEN
Fritz Hansen grundades 1872 och är världsledande inom möbel, belysning, inrednings-accessoarer och produktion. Drivna av en passion för skönhet, kvalitet och hantverksskicklighet förkroppsligar företaget den moderna, nordiska känslan och samarbetar med visionära konstnärer, formgivare och arkitekter från hela världen. Varumärket har samarbetat med bland annat Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Hans J. Wegner, Piero Lissoni, Jaime Hayon och Poul Kjærholm.

2022 köptes Skagerak upp av Fritz Hansen och det nya designföretaget ”Skagerak by Fritz Hansen” såg
dagens ljus. Skagerak är ett danskt designföretag som grundades 1976. Fritz Hansen står bakom Skagerak
för att tillföra det bästa av dansk design till vår vardag, såväl inomhus som utomhus. Tillsammans har de två
företagen som mål att utveckla ny och vacker design baserad på hantverksskicklighet.

Idag säljs Fritz Hansen i över 85 länder via 2000 återförsäljare, inklusive flaggskeppsbutiker och showroom i Köpenhamn, San Francisco, New York, London, Seol, Shanghai, München och Tokyo. Företaget har 350 anställda världen över med huvudkontor norr om Köpenhamn som bistår designpassionerade kunder inom både privat och offentlig sektor.

För mer information besök; fritzhansen.com