I år är det 80 år sedan Hans J. Wegners ikoniska China Chair såg dagens ljus. För att fira denna anmärkningsvärda milstolpe presenterar Fritz Hansen en exklusiv version av China Chair i endast 80 exemplar. Jubileumsversionen är tillverkad av oljat europeiskt körsbärsträ av högsta kvalitet med en sittdyna i äkta läder som erbjuder både komfort och elegans. China Chair blir ett unikt tillskott i alla rum och interiörer.

Hans J. Wegners China Chair har en speciell plats i Fritz Hansens tidskapsel, som en symbol för tidlös design och enastående kvalitet. Sedan lanseringen 1944 har China Chair fascinerat och inspirerat möbelentusiaster världen över. Wegner var i början av sin karriär när han designade den första av fyra versioner av China Chair på uppdrag av Fritz Hansen. Målet var att skapa prisvärda möbler som enkelt kunde produceras även när tillgången till material var begränsat. Wegners lösning, som var inspirerad av en kinesisk stol från 1700-talet, visade sig dock vara varken billig eller enkel att tillverka. Men stolen hyllades för sitt organiskt kurvade ryggstöd i kombination med den lätta ramen, och fick utmärkelser när den visades på Konstfackskolans vårutställning. Med tiden kom den också att erkännas som en äkta designklassiker.

Wegner var en skicklig möbelsnickare som lekte organiskt med sitt hantverk, och China Chair banade vägen för hans långa karriär. Idag är hans namn för alltid inskrivet i designhistorien som en av de mest hyllade och inflytelserika förespråkarna för Danish Modern.

”China Chair är en av de mest raffinerade stolarna som någonsin tillverkats inom industriell produktion och att hålla den i produktion kontinuerligt i 80 år är unikt i ett danskt sammanhang. Den här stolen är väldigt speciell eftersom den representerar spjutspetsen av Danish Modern. Den är dekorativ och skulptural och förkroppsligar på ett exemplariskt sätt det uttryck och de designprinciper som Wegner blev så känd för”, säger Marie Louise Høstbo, Creative Design Director på Fritz Hansen.

China Chair är handgjord i alla avseenden och tillverkas av trä av högsta kvalitet som är noggrant utvalt så att ådringarna speglas på båda sidor av stolen. För att uppmärksamma 80-årsjubileet tillverkas de 80 stolarna i europeiskt körsbärsträ på samma arbetsintensiva sätt som de alltid har tillverkats på. För att hylla trämaterialet på ett modernt sätt, är det ytbehandlat med olja för att framhäva ådringens skönhet. Denna diskreta behandling kompletteras av den naturliga taktiliteten hos det rena lädret som används för sittdynan, som bara kommer att bli vackrare med tiden.

”Folk börjar ta hand om sina hem igen. Det finns en ny generation av människor som är mycket selektiva och som köper hög kvalitet och bygger upp en personlig samling av meningsfulla objekt under en livstid. Det här är ett samlarobjekt som hedrar originalet och som förmedlar vår syn på det som är speciellt med vår tid”, säger Høstbo.

Jubileumsversionen av China Chair lanseras 2024, och samtliga 80 stolar är numrerade.

För högupplösta bilder, se Grand Relations bildbank.

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Karolina Klingvall, Senior PR-konsult,
Grand Relations Karolina Klingvall | karolina@grandrelations.com | +46-76 065 65 45

HANS J. WEGNER, 1914 – 2007                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Möbelsnickaren och möbeldesignern Hans J. Wegner var en av de främsta företrädarna för ”Danish Modern”. Wegner var en noggrann och beundrad hantverkare, och hans möbler är en kombination av utsökta, gedigna detaljer förankrade i den hantverkstradition som Wegner högaktade. Han är en av de danska designers som har uppnått världsberömmelse. Fritz Hansen har tillverkat China ChairTM sedan 1944. Att ha en produkt i kontinuerlig produktion under så många år är unikt i ett danskt sammanhang.

OM FRITZ HANSEN
Fritz Hansen grundades 1872 och är världsledande inom möbel, belysning, inrednings-accessoarer och produktion. Drivna av en passion för skönhet, kvalitet och hantverksskicklighet förkroppsligar företaget den moderna, nordiska känslan och samarbetar med visionära konstnärer, formgivare och arkitekter från hela världen. Varumärket har samarbetat med bland annat Arne Jacobsen, Cecilie Manz, Hans J. Wegner, Piero Lissoni, Jaime Hayon och Poul Kjærholm.

2022 köptes Skagerak upp av Fritz Hansen och det nya designföretaget ”Skagerak by Fritz Hansen” såg
dagens ljus. Skagerak är ett danskt designföretag som grundades 1976. Fritz Hansen står bakom Skagerak
för att tillföra det bästa av dansk design till vår vardag, såväl inomhus som utomhus. Tillsammans har de två
företagen som mål att utveckla ny och vacker design baserad på hantverksskicklighet.

Idag säljs Fritz Hansen i över 85 länder via 2000 återförsäljare, inklusive flaggskeppsbutiker och showroom i Köpenhamn, San Francisco, New York, London, Seol, Shanghai, München och Tokyo. Företaget har 350 anställda världen över med huvudkontor norr om Köpenhamn som bistår designpassionerade kunder inom både privat och offentlig sektor.

För mer information besök; fritzhansen.com