Under 3 Days of Design 2023 presenterar Foscarini ett nytt samarbete med Felicia Arvid, en ung dansk designer som nu skapar sitt första objekt inom belysningsvärlden. Foscarini och Felicia har tillsammans formgett lampan pli, en lampa som kombinerar form, material och struktur i en elegant gestalt.

Pli är en upphängningslampa där ljuset blir den bärande strukturen tillsammans med ett tunt pappersark eller trä format i mjuka veck och vågor. Lampan är en av vårens stora nyheter från Foscarini och starten på ett helt nytt samarbete, med den unga danska formgivaren Felicia Arvid, som förra året erhöll den prestigefyllda utmärkelsen Compasso d’Oro 2022 för sitt med Caimi Brevetti.

– Den traditionella lampan består av en lampkropp och en lampskärm, som lyses upp av en ljuskälla inifrån. Ljuset blev min utgångspunkt, som jag valde att jämna ut och göra mer diffust. Lampans form är en direkt följd av funktionen med syfte att få ett milt och mjukt ljus som sprider sig, säger Felicia Arvid.

Pli är en tredimensionell form sprungen ur ett tvådimensionellt material. Det är en form där själva ljuskällan håller materialet på plats. Det tunna pappers- eller träarket ger lampan dess form och lyses upp av en LED-lampa i form av en remsa som likt en nål genom tyg träs genom pappret eller träet för att bilda mjuka veck, överhäng och vågformade draperier. I sina verk använder Felicia olika material som om de vore tyger och viker dem som draperier för att förvandla dem till bärande strukturer, alltid med en stark dekorativ närvaro.

Felicia Arvids bakgrund skvallrar om hennes stora passion för tyg – innan hon tog examen i arkitektur studerade hon modedesign och skapade en kollektion av multifunktionella klädföremål. Under studierna i modedesign lärde sig Felicia konsten att kombinera form och funktion med materialet som huvudperson i projekten, vilket fullt ut återspeglas i Pli.

Pli går att få i antingen papper eller trä, och ger olika ljuseffekter beroende på vilket material som väljs. I träversionen är ljuset mer koncentrerat uppåt och nedåt, medan pappersversionen erbjuder en större ljusspridning tack vare den extremt tunna pappersarkets transparens.

– Jag föreställer mig Pli ovanför ett matbord där den med en perfekt avvägning kan belysa bordet och matgästerna runt det, säger Felicia Arvid.

Produktinformation Pli
Design: Felicia Arvid
Mått: Cirkulär upphängning ø 100×18 cm
Linjär upphängning 88x18x18 cm
Material: Papper eller Trä

För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum.
För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Maria Claesson, PR-konsult,
Grand Relations maria@grandrelations.com | +46 76-947 19 00

Om Foscarini
Foscarini grundades år 1981 på ön Murano i Venedig som är känd för sin glaskonst. Där stack de ut från andra tillverkare av Murano-glaslampor genom att de inte hade en egen ugn, något som resulterade i att Foscarini kunde välja den mest lämpliga leverantören för sina projekt och även utforska andra tekniker och material än blåst glas. Idag är Foscarini ett av de ledande designvarumärkena inom belysning.

Läs mer på www.foscarini.com