Årets försommarnyheter från Iittala är inspirerade av Nordens växter och natur och passar såväl det dukade bordet och sommarens festligheter som för att ge bort i gåva vid säsongens middagar, bröllop, examensfiranden och födelsedagar. Flera delar i den ikoniska kollektionen Teema återlanseras i färgen ros, medan Kastehelmi presenteras i färgen ljung. Dessutom presenteras nyheterna Lövverk, ett blomstöd i glas designat av Lina Kettunen, samt Meno Bottle, som är Iittalas första samarbete med den prisbelönta japanska designern Nao Tamura. 

 

Ny glasfärg för festliga tillfällen
Kastehelmi, designad 1964 av Oiva Toikka, är en av Iittalas mest uppskattade kollektioner. Nu presenteras Kastehelmi i färgen ljung, inspirerad av den rikt blommande ljungen. Den naturligt lila nyansen ger ett elegant uttryck, tillför värme till dukningen och får Kastehelmis upphöjda, pärlformade yta att glänsa. Kastehelmi ljung kommer finnas tillgänglig som glas (30cl), dricksglas (26 cl), skål (23cl) samt assiett (17cm). Samtliga produkter i kollektionen tillverkas i Iittala glasbruk i Finland.

I nära samarbete med formgivare, undersöker och utvecklar Iittala ständigt nya produkter för vardagens behov. Inför sommaren 2023 introducerar Iittala en helt ny produktkategori när man lanserar vattenflaskan Meno, formgiven av prisbelönta japanska designern Nao Tamura. Meno är Tamuras första produkt för Iittala.

Meno är tillverkad i borosilikatglas, ett lätt och hållbart material, anpassat för ett liv i rörelse och vardagens rytm och behov. Flaskans lock är tillverkat i trä och har en speciell sammanfogad detalj, försedd med en vacker fog som symboliserar tidlöst hantverk. Flaskan är lätt att bära med sig och passar lika bra att använda hemma som på jobbet. Meno kommer i tre olika utföranden: björk, ek och valnöt.

Nao Tamuras visuella värld är inspirerad av naturen och hennes unika lösningar är mer än bara design och karaktäriseras av en balans mellan innovation och skönhet. Tamura har en nära relation till naturen, varifrån hon ofta hämtar sin inspiration. I skapandet av Meno inspirerades hon av Finlands natur och landskap.

”Efter att ha lämnat Japan har naturens dyrbarhet gradvis manifesterats i min design. Min subtila filosofi består av Japanskt arv och minnen därifrån”, säger Tamura.

Tamura beskriver att designprocessen handlar om tiden som spenderas på att kommunicera med andra, och inte om den tid som ägnas åt att designa. “Varje projekt börjar med många frågor. Jag tar emot ny information, som ska kombineras med mina egna erfarenheter och externa perspektiv. Det är i dialogen mellan de två olika perspektiven som idéer expanderar och god design uppstår”, avslutar hon.

 

Om Nao Tamura
Japanska designern Nao Tamura (1976) är New York-baserad där hon idag driver sin egen designstudio. Tamura arbetar ständigt med att skapa design som uppnår en balans mellan innovation, estetik, teknologi och hållbarhet. En process som sträcker sig över flera kulturer, språk, discipliner, koncept och stilar. Hennes arbete fokuserar på att förenkla, använda naturliga former och kombinera japansk kultur med olika språk. Nao Tamura har tilldelats flera prestigefyllda utmärkelser som: IF Design Award, Red Dot Design Award, Industrial Design Excellens Awards (Guld) och Milano Salone Satellite Award (förstapris).

 

En somrigt rosa Teema i begränsad upplaga
Iittala utökar den ikoniska kollektionen Teema, designad av Kaj Franck 1952, med färgen ros. Teema ros introducerades första gången 2018, i form av en mugg. Nu återlanseras färgen för första gången för en bredare serie produkter. Teema ros-serien består av en mugg (30cl), en tallrik (21 cm) och en skål (15cm) för frukost och snacks. Sommarupplagan säljs exklusivt under sommaren 2023 och passar lika bra för dukningar tillsammans med andra färger i Teema-serien som till sommarens gåvor.

 

Blomstöd för inomhusplantering
Inför sommaren 2023 lanserar Iittala en ny heminredningsdetalj för inomhusplantering. Blomstödet Lövverk är handtillverkat i borosilikatglas och är formgivet av den finländska designern Iina Kettunen och finns i tre färger: brun, gul och grå. Blomstödet placeras enkelt intill växtstammen för att stötta blomman i sin tillväxtprocess.Om Iina Kettunen
Iina Kettunen är en Helsingforsbaserad produkt- och möbeldesigner med stor passion för genomtänkt estetik och vardagens behov. Kettunens gedigna kunskap kring kvalitet och öga för detaljer syns även i hennes arbete inom scenografi. Hon är medgrundare av design- och fotoduon Kettunen Ratio.

 

 

Produktinformation
Kastehelmi
Bredd: 10,8 cm
Höjd: 5 cm
Volym: 0,23 l
Material: Glas
Färg: Ljung
Pris: 219 SEK

 

Produktinformation
Kastehelmi
Bredd: 8,4 cm
Höjd: 12,9 cm
Volym: 26 cl
Färg: Ljung
Pris: 368 SEK

 

Produktinformation
Kastehelmi
Bredd: 9 cm
Höjd: 9,7 cm
Volym: 30 cl
Material: Glas
Färg: Ljung
Pris: 298 SEK

 

Produktinformation
Kastehelmi
Bredd: 7,67 cm
Höjd: 6,4 cm
Färg: Ljung
Pris: 229 SEK

 

Produktinformation
Kastehelmi
Bredd: 17 cm
Höjd: 1,7 cm
Färg: Ljung
Pris: 229 SEK

 

Produktinformation
Meno water bottle
Volym: 500 ml
Färg: Björk
Pris: 419 SEK

 

Produktinformation
Meno water bottle
Volym: 500 ml
Färg: Ek
Pris: 419 SEK

 

Produktinformation
Meno water bottle
Volym: 500 ml
Färg: Valnöt
Pris: 419 SEK

 

Produktinformation
Teema
Bredd: 14,7 cm
Höjd: 5,5 cm
Färg: Ros
Pris: 219 SEK

 

Produktinformation
Teema
Bredd: 11 cm
Höjd: 8 cm
Färg: Ros
Pris: 219 SEK

 

Produktinformation
Teema
Bredd: 21,6 cm
Höjd: 2,9 cm
Färg: Ros
Pris: 199 SEK

 

Produktinformation
Lövverk
Längd: 70 cm
Färg: Grå
​​​​​​​Pris: 529 SEK

 

Produktinformation
Lövverk
Längd: 70 cm
Färg: Brun
​​​​​​​Pris: 529 SEK

 

Produktinformation
Lövverk
Längd: 70 cm
Färg: Gul
Pris: 529 SEK

 

Högupplösta bilder Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations – Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

 

Om Iittala
Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspirera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen. Tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet är hörnstenarna i Iittalas design. Vi anser att människor har rätt att förvänta sig att de designobjekt de köper ska hålla livet ut, och att Iittala-föremål aldrig kommer att bli omoderna. Vår design är formgiven för att användas dag efter dag, i generation efter generation.

För mer information, besök iittala.com