De två nya karaktärerna i årets Moomin Arabia Classics-kollektion har motsatta förhållningssätt till livet: Sniff drömmer om berömmelse och förmögenhet medan den filosofiska Bisamråttan tycker att allt ståhej och överflöd är onödigt. Sniff är ett bekant ansikte i kollektionen men Bisamråttan dyker nu upp för första gången i en servis. De nya klassikerna finns tillgängliga globalt från den 5 mars.

Den efterlängtade Bisamråttan äntligen en del av kollektionen
​​​​​​​Den högtidliga filosofen Bisamråttan är en helt ny karaktär i Classics-kollektionen och överhuvudtaget i Moomin Arabias serviser. Muminfansen har länge hoppats på föremål med den mustaschprydda gnagarliknande figuren.
Bisamråttan förekommer endast i Tove Janssons romaner Trollkarlens hatt (orig. publ. på svenska 1948) och Kometjakten (1946). Därefter förekommer han inte i någon bok och inte heller i någon av serierna. Istället har karaktärens popularitet ökat genom animerade TV-serier. Den senaste av dem, Mumindalen, skapad av Gutsy Animations (2019-), har gett karaktären mycket tid i rutan.

I Janssons berättelser framstår Bisamråttan som en högtidlig gammal gubbe som gillar att tillbringa sin tid i lugn och ro, läsa böcker och fundera över livets stora frågor. Han är inte så lätt att störa och hans åsikter gör att han framstår som något av en existentialist. Hans inställning till livet uttrycks väl i hans repliker i Trollkarlens hatt:

”Hur onödigt är det inte att springa omkring och prata, att bygga ett hus och laga mat och samla ägodelar!”

Men det finns fortfarande något som berör även filosofen. När han faller till marken från sin favoritplats, en hängmatta i trädgården vid Muminhuset, får hans värdighet sig en pinsam törn. Han är redan trött på rastlösheten i Muminhuset och drar sig tillbaka till ensamheten i en strandgrotta där ingenting stör hans tankar.

Det är dessa händelser som visas på Bisamråttans tallrikar. Hans filosofi avslöjas på ett talande sätt i titeln på boken i hans knä: ”Om alltings onödighet”.

Sniff-servis med en ny berättelse
Sniff är ett välbekant ansikte i Classics-kollektionen, och det här årets servis är den tredje i ordningen som han återfinns i.

Till skillnad från Bisamråttan tar Sniff sig an livet med oändlig entusiasm. Han är en av Mumintrollets bästa vänner, som en lillebror, och ivrig att delta i allt som Mumintrollen gör, även om han inte är särskilt förtjust i allt som är farligt.

Medan Bisamråttan anser att nästan allt är värdelöst, är Sniff en stor drömmare som önskar sig allt som är värdefullt och allt som glittrar. Han försöker alltid komma på olika sätt att bli rik.

I Janssons allra första seriealbum, Mumintrollet (1954-55), kommer så många släktingar och vänner till Muminhuset att Mumintrollet inte längre får plats under samma tak. Sniff hjälper sin vän Mumintrollet att bli rik så att han kan bygga ett eget hus. Sniff uppfinner ett ungdomselixir som han börjar sälja i Mumindalen. Förvånansvärt nog förvandlas alla som dricker drycken till sin motsats – de små blir stora, gamla damer blir gamla herrar.

På den nya servisen erbjuder Sniff elixiret till en sköldpadda som är förutbestämd att förvandlas till ett snabbtåg. Servisen visar också Sniff som står på en strand i solnedgången och drömmer om berömmelse och förmögenhet, förstås. Bredvid Sniff finns en liten figur som heter Sofus. Han är en hjälpsam varelse som följer Sniff och Mumintrollet överallt.

De sista Classics-illustrationerna av Tove Slotte
Illustrationerna till både Sniff och Bisamråttan skapades av Tove Slotte, som gick i pension 2022 efter en trettioårig karriär på Moomin Arabia. De två är de sista klassikerna som den älskade illustratören designade, men Muminfans kan fortfarande njuta av hennes arbete i många Mumin-kollektioner som kommer att släppas under de kommande åren.

Den nya Classics-servisen blir tillgängliga globalt från 5 mars 2024 på Moomin Arabia webshop moominarabia.com, Iittala Stores samt Moomin.com, Moomin Shops, samt via återförsäljare över hela världen.

För högupplösta bilder se Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Moomin Arabia
Den första muminservisen producerades av Arabia på 1950-talet och den nuvarande muminkeramiken introducerades 1990, när designern Tove Slotte började förvandla mumin från berättelser till keramiska föremål, med inspiration från Tove Janssons originalillustrationer. Tre till fem olika nya muggar släpps ut på marknaden årligen, inklusive föremål i begränsad upplaga för sommar- och julsäsonger. Muminmuggar är extremt populära samlarföremål, Tove Slotte formulerade muminernas betydelse fint när hon sa: ”Jag tycker att alla borde njuta av en liten dos av Muminfilosofi varje dag”.

Moomin Arabia är ett varumärke registrerat av Fiskars Group

För mer information, besök moominarabia.com