Fotocred: Pernilla Danielsson

Skargaardens utemöbler är uppskattade världen över för sin kombination av hög designnivå och en exceptionell hållbarhet och slitstyrka, oavsett klimatet de placeras i. Därför är det inte en slump att flera prestigefyllda hotell valt Skargaarden för sina utemiljöer. Två av dem är Nobis Hotel Palma och Zannier Hotels Le Chalet i Megéve.

En varm medelhavsö och de franska Alperna, två vitt skilda miljöer och klimat men med samma behov av väldesignade utemöbler som ska klara av att stå ute säsong efter säsong.

Den 26 oktober 2023 öppnade det femstjärniga lyxhotellet Nobis Hotel Palma i en av de äldsta och mest historiska byggnaderna i Palma. Beläget i ett muslimskt palats med anor från 1100-talet, imponerar det på besökare med sin unika historia och lyxiga atmosfär. Helena Toresson är arkitekt på Wingårdhs som ligger bakom den interiöra designen av det nya hotellet. Hon berättar att visionen för hotellets utemiljö och utemöbler skulle förmedla en avslappnad, elegant och högkvalitativ upplevelse.

– Vi eftersträvade en personlig mix, av lokala, skandinaviska produkter. Textila inslag i svepande stora tyger, parasoller och möbler. Möbler som kunde matcha de storslagna miljöer de skulle samspela med. Vi har arbetat i sju år med detta projekt som framför allt inneburit en stor och komplex renovering av ett 1100-talspalats. Jag är väldigt glad och stolt över resultatet av denna långa resa.

Måste hålla över tid 
Utemöbler på ett hotell eller en restaurangterrass används av många människor under lång tid. Därför menar Helena Toresson att hållbarheten är den viktigaste utgångspunkten.

– Möblerna ska först och främst hålla över tid och vara av hög kvalitet. Material som åldras vackert och textiler som håller för väder och vind är ett måste. Jag tror att miljöer, möbler och saker som skapas av omsorg och kärlek håller länge. Vi tenderar att ta hand om dem, vårda dem och ge dem ett långt liv. Kvalitativt hantverk är en självklar del av sådant perspektiv.

Att lyckas förena funktionalitet, kvalitet och design i utemiljöer kan vara en utmaning.

– Eftersom kontexten är just utomhus, så måste man verkligen tänka extra på hur ständigt utsatta möblerna är.
I det här fallet befinner vi oss vid medelhavet men ändå mitt i en stad. Solen, dammet, vindarna, regnet, och till och med duvorna skall hanteras och måste tas i åtanke. Det kräver en stor inlevelseförmåga.

Varför föll då valet på just Skargaardens Saltholm-kollektion och hur passar möblerna in i den designmässiga/arkitektoniska visionen?

– Saltholm och Skargaarden står för det skandinaviska inslaget och för hantverksmässighet, äkthet och komfort. Vi försöker alltid blanda friskt när vi arbetar med Nobis, men oavsett plats i världen vill vi berätta lite om deras skandinaviska arv och position. 

– Soffgruppen Saltholm står på en solterrass, mitt i Palmas gamla stad. Omgiven av trånga gränder, andra byggnader och gröna trädgårdar. På solterrassen samsas Saltholm med solbäddar, parasoller och massor av gröna medelhavsväxter. Soffgruppen erbjuder tillsammans med parasoller, bord och växter en skön loungeplats
för en kaffe i skuggan eller en drink i skymningen. 

Med Montblancs vita toppar i blickfånget
Drygt 250 mil norrut, fågelvägen, ligger Zannier Hotels Le Chalet i Megéve, av många ansedd som de franska Alpernas allra charmigaste by, belägen mellan skidorten La Clusaz och de världsberömda skidbackarna i Chamonix. Megéve är en väldigt trevlig skidort som har lyckats bevara den genuina franska känslan och atmosfären. Le Chalet är ett mycket exklusivt alphotell med tolv rymliga och unikt inredda sviter, en restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin (och en av ytterst få att erhålla en ”perfect score” (20/20) i den franska restaurangguiden Gault Millau), en cocktail- och vinbar samt en luxuös spa- och bastuinrättning.

På terassen, med utsikt över Mont Blancs vita toppar kan hotellgästerna slå sig ner i möbler från Skargaardens eleganta Djurö-kollektion och njuta av den unika utsikten.

– På Zannier Hotels Le Chalet genomsyras hela designen och upplevelsen av enkelhet som utan ansträngning smälter in i de orörda omgivande vita topparna i bergskedjan Mont Blanc. Vår inredning är avskalad och atmosfären lugn. Vi ville förmedla en liknande atmosfär på vår terrass. Vi ville förmedla en känsla av avkoppling, komfort och lugn som påminner om den fridfulla atmosfären i de franska Alperna, berättar Quentin Guiraud, Head of Marketing & Communication för Zannier Hotels.

Fyra avgörande faktorer i möbelvalet
Han förklarar att det var fyra faktorer som styrde hotellets val av nya utemöbler: hållbarhet, komfort, säkerhet och en ansvarsfull leverantör.

– På grund av läget på medelhög höjd och ofta förekommande snöfall måste möblerna tåla hårt väder och frekvent användning. Vi letade efter väderbeständiga material som teak eller behandlat trä som skulle klara att stå emot rost, blekning eller korrosion. Vi behövde också möbler som kräver minimalt med underhåll, säger Quentin Guiraud och fortsätter:

–Vi tänkte naturligtvis också på våra gästers komfort, oavsett om de tillbringar några minuter eller timmar sittandes på vår terrass. Att välja bekväma och välstoppade sittmöbler var viktigt, utifrån aspekter som ryggstödsdesign, sitthöjd och dynor. Slutligen behövde vi möbler som var säkra och stabila, särskilt i regnigt eller snöigt väder. Eftersom vi tar hållbarhet på största allvar, sökte vi dessutom en leverantör med ansvarsfullt tillverkade produkter.

För att skapa en både funktionell och väldesignad utemiljö krävs enligt Quentin Guiraud en god planering och en tydlig bild av vad man vill åstadkomma.

– För oss på Zannier Hotels Le Chalet är det viktigaste att ta hänsyn till omgivningen. Allt börjar med en bra planering: att definiera det tillgängliga utrymmet var avgörande på Zannier Hotels le Chalet, där säsongerna är korta, efterfrågan på terrasser är hög och där det kan behövas täta flyttar av möbler. Under vintern är till exempel hälften av terrassen täckt av snö, vilket kräver ständiga justeringar av sittplatsernas placering. Vi bestämde oss för att välja trämaterial för att passa in i omgivningen, vilket också är det mest använda materialet i våra rum.

Enkelt och tidlöst
Med sin charmiga och traditionella alpina arkitektur bygger inredningen på Zannier Hotels Le Chalet på en minimalistisk filosofi.

– När det gäller att välja stil börjar vi gärna med ett eller två ord som sammanfattar platsen. Enkelhet var därför ett nyckelord. Tidlöshet var en annan viktig aspekt när vi valde möbler som skulle matcha kvaliteten och designen i våra lokaler

Skargaardens Djurö-kollektion uppfyllde alla krav och förväntningar som Zannier Hotels hade när de började leta efter nya möbler till hotellets terrass.

– Att välja leverantörer som delar våra värderingar är mycket viktigt för Zannier Hotels. Precis som Skargaarden har vi ett ”less is more”-tänk och är mycket noga med att erbjuda den bästa upplevelsen för att inspirera de största berättelserna i livet. Vi blev särskilt förtjusta i den enkla men mycket bekväma designen hos Djurö-kollektionen, som gav en modern twist till klassiska solstolar. Vi ville ha produkter i teakträ och kvaliteten på Skargaardens sortiment i kombination med hållbarhetsaspekten övertygade oss.

Han berättar att terrassen fungerar en förlängning utomhus av vardagsrummet, som är hotellets hjärta med en vidunderlig utsikt över bergen. Hela dagen, oavsett om det är vinter eller sommar, har våra gäster möjlighet att koppla av på vår panoramaterrass och bli serverade där. Möblerna måste därför återspegla den omgivande alpina skönheten, samtidigt som de är tillräckligt diskreta för att låta panoramat tala för sig självt.

Skargaarden är känt för sitt hållbara och kvalitativa hantverk, något Quentin Guiraud förklarar rimmar bra med Zannier Hotels värderingar.

– För oss ska hållbarhet komma från början, från själva konceptet. När det gäller inredning är det i hög grad kopplat till begreppet hållbarhet. Vårt hotell är öppet året runt, i olika klimat, så det var viktigt att vi valde ett varumärke som skulle ha samma inställning till hållbarhet. Denna aspekt, i kombination med Skargaardens expertis när det gäller att föreslå material och tyger som inte förändras i kvalitet med tiden, övertygade oss.

Quentin berättar att de första reaktionerna från gästerna var mycket uppmuntrande och positiva.
– De älskade den nya terrassen och tillbringade mycket tid i möblerna med utsikt över Alperna.

 

 

För högupplösta bilder, vänligen se Grand Relations Pressrum

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Rebecca Radünz, Senior PR-konsult,
Grand Relations rebecca.radunz@grandrelations.com | 073 617 41 27

 

Om Skargaarden
Skargaarden är ett svenskt varumärke med rötterna i Gävle. Skargaarden är traditionellt skandinaviska i sin design, samtidigt som de hämtar sin inspiration i allt från tidig amerikansk shakerstil till Bauhaus. De jobbar efter uttrycket ”less is more”, och menar på att skapande inte borde vara en intellektuell process, utan något som omedelbart går att greppa. Skargaardens design utstrålar en känsla av enkelhet och kännetecknas av det rena hantverket, både vad det gäller produktion och materialval.

Skargaarden samarbetar med flera av Skandinaviens mest framstående designers, som till exempel Alexander Lervik och Emma Olbers. Skargaarden har tilldelats flera utmärkelser och nomineringar genom åren. 2014 nominerades de tre stolarna Resö, Oxnö och Grinda till statusfyllda German Design Awards och 2020 vann Anholt-kollektionen samma utmärkelse. Skargaardens Arholma Chair vann Archiproducts Design Awards 2018.

Läs mer på www.skargaarden.com