I oktober 2023 öppnade utställningen Alberto Meda: Tensione e Leggerezza i Triennale Milano, en utställning som presenterar kompositioner av den italienska formgivaren Alberto Meda. Bland annat har Foscarini producerat och skräddarsytt 34 olika storlekar av Chiaroscura, Alberto Meda och hans son Francesco Medas samtida tolkning av den klassiska luminatorn.

Förmågan att tolka arkitektur och design och finna svar på arkitekturens specifika behov är en grundpelare för både Alberto Meda och Foscarini och framträder tydligt i Chiaroscuras karaktär. I utställningen Tensione e Leggerezza (Spänning och lätthet), som visas på Triennale Milano kommer Chiaroscura presenteras i en platsspecifik installation i Triennales stora trappa.

Chiaroscuras triangulära form ger en varierad och dämpad belysning, och skapar en slags koreografi i den stora trappan. Chiaroscura samspelar med de stora marmorkolonnerna som bildar en triangulär sektion i trappan.

– Jag inspirerades av kolonnerna och rummets karaktär. Jag ville ge utställningen ytterligare en dimension, genom ljus. Tillsammans med Foscarini har vi skapat en elektronisk lösning för att uppnå denna effekt, säger Alberto Meda.

Chiaroscura är en luminator med personlighet som bygger på det ursprungliga förhållandet mellan form och funktion. I den enkla formen ryms avancerad teknik som ger ett mjukt omgivande ljus i 360 grader. Den traditionella luminatorn riktar ljuset rakt upp, medan Chiaroscura är en vidareutveckling som sprider ljuset mjukt runt hela ljuskroppen. Den smala och visuellt lätta ljuskroppen gör att lampan passar i alla sammanhang, från bostäder till offentliga miljöer och kontor.

Chiaroscura tillverkas i aluminium som ytbehandlats för att ge en autentisk textur och finns i två utföranden, mörkröd och titan. På begäran kan Chiaroscura också anpassas till olika höjder och speciella designbehov.

Produktinformation Chiaroscura
Designer:
 Alberto och Francesco Meda
Material: Aluminium, PMMA, metall, 240 V, 37 W 2700K
Färg: Aluminium och Röd
Mått: vikt: 4 kg H: 183 cm B: 25 cm
Pris: 10 190 SEK

För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum.
För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Maria Claesson, PR-konsult,
Grand Relations maria@grandrelations.com | +46 76-947 19 00

Om Foscarini
Foscarini grundades år 1981 på ön Murano i Venedig som är känd för sin glaskonst. Där
stack de ut från andra tillverkare av Murano-glaslampor genom att de inte hade en egen ugn,
något som resulterade i att Foscarini kunde välja den mest lämpliga leverantören för sina
projekt och även utforska andra tekniker och material än blåst glas. Idag är Foscarini ett av
de ledande designvarumärkena inom belysning.

Läs mer på www.foscarini.com