Den äventyrliga jubileumsmuggen Resa visar en förtrollande scen ur Muminpappans ungdom där han med följe reser till kungens födelsedagsfest. I samband med att Finnair firar 100 år skänker bolaget under hösten en mugg till alla sina anställda. Muggen är en specialutgåva i begränsad upplaga, och försäljningen till konsument startar hos Stockmann den 9 oktober. 

Inspirerad av Muminpappans äventyr som ung
Illustrationen på muggen Resa är baserad på Tove Janssons berättelse Muminpappans memoarer som ursprungligen publicerades på svenska år 1950 med titeln Muminpappans bravader. Skrivna av Honom själv. I Tove Janssons fjärde muminroman berättar Muminpappan om sina minnen av de modiga äventyr som han upplevde som ung tillsammans med sitt följe Fredrikson, Rådd-djuret och Joxaren. De reser med båten Haffsårkestern, som Fredrikson i berättelsen också fixar till så att den kan flyga. När de utforskar världen stöter de på allt möjligt nytt och okänt, inklusive figurer som Mårran, Klippdassar och dronten Edward.

Temat för berättelsen sammanfaller med Finnairs jubileum
I boken beskriver Tove Jansson ungdomens fantastiska äventyr, frihetskänslorna och äventyrslusten som kommer med att resa och få nya erfarenheter – teman som passar väl in på ett jubilerande flygbolag som under en redan imponerande lång tid har hjälpt människor resa ut i världen.

”I hundra år har Finnair hjälpt våra kunder att utforska världen och lära känna nya människor, platser och kulturer. Ofta kommer de att minnas dessa möten och upplevelser i resten av livet”, säger Finnairs VD Topi Manner.

Finnair hyllar sin personal med muggen
Finnair kommer att glädja sin personal genom att ge alla en mugg som firar Finnairs speciella temaår.

”Resa-muggen tillhör definitivt vår personal. Utan deras starka expertis, bidrag och engagemang skulle vi inte ha övervunnit de senaste årens svårigheter eller vuxit till det flygbolag vi är idag, som förbinder Europa, Asien och Nordamerika”, säger Manner.

Det nya designteamets första förtrollande mugg-illustration
Finnairs jubileumsmugg är den hittills första muminmuggen som Moomin Arabias nya in-house designteam och illustratören Parvati Pillai har lanserat.

Designteamet har lyckats fånga den spännande äventyrsstämningen i den mörkt tonade illustrationen, vilket gör muggen mycket speciell. Muminpappan och hans följe balanserar på en rutten trädstamsbro och är på väg till kungens 100-årsfirande. För att komma dit måste de passera genom en mystisk trädgård full av överraskningar. Resenärerna är tecknade i silhuett mot ett bergslandskap och en skinande fullmåne.

På insidan av muggen finns en vacker illustration av en luftballong som är tolkad utifrån en av Tove Janssons omslagsillustrationer som användes för några av utgåvorna av Muminpappans memoarer.

Muggens design är hämtad från Kaj Francks klassiska Teema-serie och har en volym på 0,3 liter. Muggen säljs förpackad i en vacker presentförpackning med illustrationen.

Endast tillgänglig under en begränsad tid
Muggen är ett samlarobjekt i begränsad upplaga som endast finns tillgänglig så länge lagret räcker. Muggarna kommer att säljas först i varuhuset Stockmann i Helsingfors. Ett begränsat antal muggar kommer också att finnas tillgängliga online på moominarabia.com, samt i Iittala- och Moomin-butikerna på Helsingfors-Vanda flygplats.

 

Produktinformation Mugg Resa
Storlek: 30cl
Material: Keramik
Pris: 399 SEK

 

För högupplösta bilder se Grand Relations – Bildbank

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Liam Möller, PR-konsult,
Grand Relations I Liam Möller liam@grandrelations.com | +46-70 250 22 69

Om Moomin Arabia
Den första muminservisen producerades av Arabia på 1950-talet och den nuvarande muminkeramiken introducerades 1990, när designern Tove Slotte började förvandla mumin från berättelser till keramiska föremål, med inspiration från Tove Janssons originalillustrationer. Tre till fem olika nya muggar släpps ut på marknaden årligen, inklusive föremål i begränsad upplaga för sommar- och julsäsonger. Muminmuggar är extremt populära samlarföremål, Tove Slotte formulerade muminernas betydelse fint när hon sa: ”Jag tycker att alla borde njuta av en liten dos av Muminfilosofi varje dag”.

Moomin Arabia är ett varumärke registrerat av Fiskars Group

För mer information, besök moominarabia.com