Inför Milano Design Week 2024 lanserar Foscarini den globformade och oregelbundna lampan Hoba. Lampan är resultatet av en undersökande process av formgivarparet Ludovica+Roberto Palomba , där blåst glas tar sig anti-geometriska former i en slags perfekt operfektion.

Hoba är en komplett kollektion som finns som hängande och som bord-, vägg- och takversioner i storlekarna mini, medium och stor. Lamporna har ett hantverksmässigt uttryck, men produceras i industriell skala. Hoba, som presenteras under Milano Design Week 2024, förmedlar ett konstnärligt uttryck sprunget ur det långa forskningsarbetet kring blåst glas som Foscarini gjort tillsammans med Ludovica+Roberto Palomba. Syftet med arbetet var att utforska nya former av blåst glas, utöver traditionella former och metoder.

Lamporna i kollektionen har inspirerats av nedfallna meteoriter, vilket kan liknas vid ett icke-perfekt objekt. Detta gestaltas i en organisk form, eller som Foscarini uttrycker det: anti-geometri. Hoba tillverkas i rustikt blåst opalglas vars form för tankarna till organiska meteoritstenar som blivit formade av sitt fall till marken. Kollektionen har också fått sitt namn från Hoba-meteoriten, som landade på Hoba West-gården i Namibia. Meteoriten är den tyngsta som någonsin fallit till jorden.

Målet med Hoba var att formge en industriell lampa som uppbär den unika känsla som endast hantverksföremål kan ge – men som samtidigt är överkomlig att köpa tack vare att den serietillverkas.

– Precis som alla saker som är skapade av mänskliga händer har Hoba ett tvetydigt förhållande till sin form, och framhäver den perfekta ofullkomligheten som utlöser magi, nyfikenhet och släktskap med människor, säger formgivaren Roberto Palomba.

För att skapa Hoba utvecklades en process där lampan får sin form i blåsningsfasen, när glaset fortfarande är varmt. Arbetet utförs av glasblåsarmästare och ingen lampa blir identiskt lik en annan.

För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum.
För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Maria Claesson, PR-konsult,
Grand Relations maria@grandrelations.com | +46 76-947 19 00

Om Foscarini
Foscarini grundades år 1981 på ön Murano i Venedig som är känd för sin glaskonst. Där
stack de ut från andra tillverkare av Murano-glaslampor genom att de inte hade en egen ugn,
något som resulterade i att Foscarini kunde välja den mest lämpliga leverantören för sina
projekt och även utforska andra tekniker och material än blåst glas. Idag är Foscarini ett av
de ledande designvarumärkena inom belysning.

Läs mer på www.foscarini.com