För de svenska akustikexperterna Abstracta är hållbarhet en central del i arbetet med att skapa innovativa lösningar som förbättrar akustiken samtidigt som de tillför både estetiskt och funktionellt värde. I sitt senaste samarbete med Verk och den legendariska svenska formgivaren Ingegerd Råman leder Abstracta utvecklingen av nästa generations akustikpaneler klädda med ett helt nytt, svenskproducerat och mycket hållbart ulltextilmaterial.
Textilindustrin har ett stort klimatavtryck, vilket gör det avgörande för alla aktörer som använder textil att aktivt söka efter mer hållbara lösningar.
– Så fort vi använder textil i produkter ökar klimatavtrycket rejält. Om vi istället kan formge eller klä om produkter med mer hållbara textilier så kommer det ha en stor positiv inverkan på det totala avtrycket, säger Simon Theimer Anund, grundare och kreativ chef för Verk.
I samarbete med svenska aktörer som Ullkontoret, Sjuhäradsbygdens Färgeri, Väveriet i Bollnäs, Rodens Spinneri och Artex, har Verk utvecklat det helsvenska ulltyget V.IR. Materialet tillverkas av ull som annars skulle ha gått till spillo. Ullen kommer enbart från svenska får och tvättas, spinns och vävs i Sverige – vilket innebär korta transportsträckor och lägre miljöpåverkan.
Innan detta initiativ startades, grävdes en klar majoritet av all svensk fårull ner eller brändes, då det saknades en fungerande värdekedja, vilket gjorde det för kostsamt att använda ullen på ett hållbart sätt.
Ull – ett perfekt material för akustikpaneler
Men nu har spillullen fått nytt liv som slitstark och mer miljövänlig möbeltextil med lägre klimatpåverkan. För Abstracta var det självklart att använda den nya textilen i sin produktion, inte bara ur ett hållbarhetsperspektiv – ullfibrer är dessutom naturligt flamsäkra, vilket gör ull till ett giftfritt alternativ till flamskyddade textilier.
– Att vi nu har tillgång till en helsvensk ulltextil ger oss en möjlighet att stärka vårt arbete för bättre ljudmiljöer, samtidigt som vi erbjuder estetiskt tilltalande och hållbara lösningar, säger Erik Graesén, produktutvecklingsansvarig på Abstracta.
Ikonisk svensk formgivare bakom textildesign
Samarbetet har resulterat i en serie högkvalitativa, ljudabsorberande akustikpaneler där textilierna är designade av Ingegerd Råman, en av Sveriges mest hyllade formgivare. Råman har förfinat ullens naturliga nyanser och strukturer genom sin unika vävteknik, vilket ger ett tidlöst och autentiskt uttryck.
– Färgschemat är inspirerat av ullens naturliga toner. Eftersom det främst handlar om ull från grå får, har färgpaletten begränsats till dessa naturliga nyanser. Vävtekniken skapar intressanta mönster och dynamik i färgerna, vilket ger en levande och harmonisk känsla, säger Ingegerd Råman.
De akustikpaneler som skapats finns i tre storlekar: 1000 x 1400 mm, 700 x 1000 mm och 500 x 700 mm, och är inramade i obehandlad svensk ek. Trots att panelerna inte är tjockare än 45 millimeter, har de en hög akustisk kapacitet och absorberar effektivt buller, vilket gör dem ideala för miljöer med mycket ljud.
Materialet bakom textilen är en effektiv svenskproducerad ljudabsorbent som består av textilspill och polyester från återvunna PET-flaskor, vilket minskar den totala miljöpåverkan.
Bättre akustik – med hög designgrad
Denna kollektion av akustikpaneler är särskilt lämpad för miljöer som restauranger, hotellobbyer, kontorslandskap, co-working-utrymmen, läromiljöer och hemmakontor, där de både förbättrar ljudmiljön och tillför ett estetiskt uttryck.
– Rent estetiskt blir dessa paneler en elegant bakgrund som passar in i de flesta interiörer. Ingegerd Råmans design är tidlös och återhållsam, vilket gör att de inte bara håller länge funktionellt utan också designmässigt, säger Linus Berglund, marknadschef på Abstracta.
Ingegerd Råman berättar att det också fanns en personlig aspekt i samarbetet som överraskade henne:
– I början av min karriär trodde jag att jag skulle bli textilare, och när jag besökte producenten för denna textil, återupptäckte jag de kunskaper jag en gång hade. Det var en fantastisk känsla att kunna prata textilt språk och diskutera olika vävtekniker, säger Råman.
Samarbete nyckeln till återupplivad textilproduktion
Både Abstracta, Verk och Råman betonar hur avgörande det breda samarbetet varit för projektet. För att textilen ska få ett långt liv är det viktigt att stora aktörer och möbelproducenter tidigt är med och arbetar med den.
– Det är fantastiskt att kunna lägga konkurrens åt sidan och jobba tillsammans för att säkerställa att detta initiativ blir långvarigt. Att vi nu har satt denna textil i produktion är historiskt – det är första gången på över 60 år som vi har en helsvensk textilproduktion, säger Simon Theimer Anund, och avslutar:
– Vi hoppas att detta initiativ inspirerar fler inom industrin att omfamna svensk produktion och samarbeta för att skapa en mer hållbar och helsvensk textilindustri.
Under Stockholm Furniture Fair, den 4–8 februari, deltar Abstracta tillsammans med Gemla, Gärsnäs och initiativtagaren Verk i utställningen Reinventing Textile, där de tre producenterna visar hur de på olika sätt använder V.IR. i sina produkter.
Produktinformation Abstracta x Verk akustikpaneler
Design: Ingegerd Råman
Material: Textil i 100 % svensk ull. Tillgänglig i tre textilvarianter, V. IR. 2 ljusgrå, V.IR. 3 mörkgrå och V. IR. 4 vit. Färgerna är inspirerade av ullens naturliga skiftningar. Akustik-absorbent av textilspill och polyester av återvunna PET-flaskor. Tillverkad i Sverige. Ram i obehandlad svensk ek.
Mått: 1000 x 1400 x 45 mm, 700 x 1000 x 45 mm och 500 x 700 x 45 mm
Produktion: Abstracta tillverkar och levererar sina akustikprodukter från sin produktionsanläggning i småländska Lammhult som drivs helt på förnybar energi.
Pris: från SEK 9975 exkl. moms. / EUR 999
För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank
För intervjuförfrågningar och ytterligare information, vänligen kontakta Maria Claesson, PR-konsult, Grand Relations, maria@grandrelations.com | +46 76 947 19 00
Om Abstracta – så skapas bättre ljudlandskap
Sedan 1972 har Abstracta arbetat med att förbättra ljudlandskap i olika miljöer. Abstracta erbjuder ett brett utbud av akustiska lösningar, från bord- och golvskärmar, väggabsorbenter och akustikarmaturer till innovativa möbler med integrerad akustik samt tysta rum-lösningar. Verksamheten präglas av hög kvalitet i kombination med resurseffektivitet, och Abstracta strävar efter att minska sin miljöpåverkan genom att använda återvunna material och samarbeta med lokala leverantörer. Visionen är att fortsätta skapa bättre ljudlandskap och bidra till en mer hållbar framtid genom designlösningar som både är funktionella och estetiskt tilltalande. Samarbetet med Verk och Ingegerd Råman är ett exempel på hur Abstracta vill vara med och bidra till att återuppliva den svenska textilproduktionen och skapa nya arbetstillfällen tillsammans med den svenska möbelindustrin. Abstracta är en del av Lammhults Design Group.
Läs mer: abstracta.se
Om Ingegerd Råman – en ikonisk svensk formgivare
Ingegerd Råman, född 1943, har länge varit en av Sveriges mest respekterade formgivare. Hennes karriär började med keramik och glas, och hennes minimalistiska stil och hängivenhet till hantverket har belönats med flera utmärkelser, bland annat Prins Eugen-medaljen. Råman har genom sin karriär även arbetat med arkitektoniska projekt, inklusive samarbeten med arkitekten Gert Wingårdh i projekt som Svenska ambassaden i Washington och Aula Medica vid Karolinska Institutet i Solna, vilket gör henne till en central figur inom svensk design. Tillsammans med VERK har hon nu skapat en kollektion av möbeltextilier i helsvensk ull, där naturliga färgtoner och genomtänkta vävtekniker ger ett hållbart och genuint uttryck. Med sin fingertoppskänsla har Råman format textiliernas estetik och funktionalitet, vilket resulterat i fyra textilvarianter inspirerade av ullens naturliga skiftningar.
Läs mer: ingegerdraman.se
Om Verk – en svensk producent som fokuserar på hållbar och lokal produktion
Verk är ett svenskt möbelföretag etablerat 2021 som tillverkar möbler med fokus på hållbarhet och autenticitet. Med en produktionsprocess som bygger på lång erfarenhet och noggrannhet använder Verk enbart svenska råvaror, där alla produkter tillverkas i Sverige. Verks filosofi strävar efter att inspirera till en mer genuin hållbarhetspraktik, fri från greenwashing, med en särskild betoning på kvalitet, spårbarhet och funktionalitet. Genom att välja svenska material som trä, läder och ull, hoppas Verk bana väg för mer ansvarstagande och transparenta lösningar i möbelbranschen. I samarbete med formgivaren Ingegerd Råman och genom sitt arbete för en helsvensk textilproduktion – i samarbete med andra svenska möbelproducenter – tar Verk viktiga steg för att främja en hållbar utveckling. Detta initiativ stärker inte bara miljön utan skapar även fler svenska arbetstillfällen.
Läs mer: verk.se