Svenska Abstracta har lång erfarenhet av att skapa innovativa lösningar som både förbättrar akustiken och tillför såväl ett estetiskt som funktionellt värde. Under Salone del Mobile 2023, som ägde rum mellan 18–23 april, visade Abstracta flera av sina akustiklösningar, från omsorgsfullt formgivna skärmar och absorbenter till innovativa möbler där den akustiska funktionen är integrerad. Till den sistnämnda kategorin hör den nya lampan Moon, designad av formgivaren Thomas Bernstrand, som kombinerat sin långa erfarenhet inom belysning med sitt intresse för akustik.

Två ofta avgörande faktorer för atmosfären i ett rum är ljudlandskapet och ljussättningen. I Moon förenas högpresterande belysning och effektiv akustik – lampan är både ett blickfångande designobjekt och en produkt som bidrar till bättre akustik i miljöer som kännetecknas av samtal och varierande grad av buller, vilket gör att den passar perfekt i exempel restauranger, caféer, lobbyer och olika kontorsmiljöer. Lampans form och generösa storlek gör att den effektivt absorberar såväl hög- som lågfrekvent buller. Inuti klotet döljer sig LED-belysningens drivdon. Armaturen är insänkt i lampan för att åstadkomma ett riktat, bländningsfritt ljus.

– Jag har tänkt mycket på rymden, månen, och det vakuum som råder där, vilket innebär att det finns ljus, men att det är alldeles tyst. Designmässigt har jag kombinerat två klassiska lampformer: klotet och konen, som döljer sig inuti klotet. På så sätt har det varit möjligt att skapa en klotformad lampa med ett riktat ljus, berättar formgivaren Thomas Bernstrand.

Moon föddes efter två års nära samarbete mellan Thomas Bernstrand och Abstractas produktutvecklare. Resultatet är en innovativ produkt där formen inte bara utnyttjas till att åstadkomma ett högklassigt ljus, utan också för att maximera den akustiska kapaciteten. Höljet består av två akustikfiltar, med olika egenskaper, och tack vare konstruktionen kan även luften inuti lampan utnyttjas som ett ljudabsorberande material. På så sätt blir den akustiska effekten mycket hög samtidigt som materialåtgången är låg, och därmed också lampans vikt.

 

Moon är lättplacerad och kan monteras på̊ en rad olika sätt: i kluster, i rader, eller solitärt. De akustiska egenskaperna varierar beroende på̊ var och hur den placeras i rummet. Om Moon placeras i hörn absorberar den i huvudsak samtals lågfrekventa basljud. Placeras den mer centralt tar den hand om de högfrekventa ljuden.

 

Den ljudabsorberande filtytan finns i ett flertal färger och är delvis tillverkad av polyester från återvunna PET-flaskor. Moon omfattas, precis som alla produkter från Abstracta, av Zero Waste – Abstractas återbrukstjänst för uttjänta produkter.

Produktinformation Moon
Design: Thomas Bernstrand
Mått: Ø550 mm
Färg: Svart eller vit armatur. Akustikfilt i ljusgrå, mörkgrå, beige eller mörkblå.
Dimbar: Ja
Brandklass: B-s1,d0
Övrigt: DALI- kompatibel som standard. Inuti Moon finns en LED-drivrutin.
Standardinställningen är 2700 Kelvin (K), men kan höjas till 3000K eller 4000K.
Takfäste och 4 m elsladd ingår.
Pris: från 14 000 SEK exkl. moms

För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Tove Regnander, Co-Founder & Senior PR Advisor, Grand Relations, tove@grandrelations.com | +46 76 785 58 01 eller
PR Consultant Maria Claesson, maria@grandrelations.com | +46 76 947 19 00

Om Abstracta
Abstracta har skapat bättre ljudlandskap sedan 1972 och är en pionjär inom det akustiska fältet. Idag är Abstracta marknadsledande i Norden och erbjuder ett brett utbud av lösningar för olika typer av miljöer och behov – från omsorgsfullt formgivna skärmar och absorbenter till innovativa möbler där den akustiska funktionen är integrerad. I nära samarbete med några av samtidens mest tongivande formgivare utforskar man hela tiden nya sätt att skapa bättre ljudlandskap. De tidlöst designade produkterna är alltid av bästa tänkbara material – i alla lägen det går används naturliga, hållbara eller återvunna material och tack vare valet att inte blanda material är Abstractas produkter lätta att både reparera och återvinna. I dagsläget är 86 procent av produkterna Möbelfakta-certifierade.

Abstracta har över 70 anställda och är en del av koncernen Lammhults Design Group och såväl huvudkontor som fabrik är belägna i Lammhult i Småland. Mer än hälften av försäljningen är export och man har ett antal showrooms spridda runtom i världen, bland annat i Stockholm, London, Köpenhamn, Oslo, Paris och Milano. Under våren öppnas också ett helt nytt showroom i Köpenhamn. Genom åren har Abstracta erhållit flera prestigefyllda utmärkelser och nomineringar, exempelvis utsågs Holly Acoustic Light till vinnare av både ”Best of Year Award” av Interior Design och ”Product of the Year 2022 – Lighting, Tech & Accessories” av Mix Interiors.

Läs mer på: www.abstracta.se