Det är ingen överdrift att påstå att våra arbetsliv – och arbetsmiljöer – förändrats i grunden under de första åren av 2020-talet. Och nya tider kräver som bekant nya lösningar. För det svenska företaget Abstracta har dessa förändringar varit en språngbräda för att utveckla produkter anpassade för både dagens och framtidens behov. Under Salone del Mobile 2023 visar Abstracta vägen mot mer stillsamma, inbjudande, kreativa och väldesignade arbetsmiljöer.

Idag är våra arbetsmiljöer paradoxalt nog ofta antingen under- eller överdimensionerade och dessutom ofta dåligt anpassade för att främja kreativitet och fokuserat arbete. Svenska Abstracta har lång erfarenhet av att skapa innovativa lösningar som både förbättrar akustiken och tillför såväl ett estetiskt som funktionellt värde.

– Akustiken är utgångspunkten, det är det vi är experter på, men vi hittar vägar att nå ut med akustiken via nya produktkategorier och förstklassig design. Hur och var vi applicerar vår expertis spelar ingen roll, så länge vi uppfyller syftet med produkten. Därför behöver vi heller inte begränsa oss eller nischa in oss utan kan ha en bred portfölj. Poängen är att det ska vara ett mångfacetterat produktsegment, för att vi ska kunna erbjuda akustiska lösningar till inte bara den nya tidens arbetsplatser och kontorshubbar utan även till hotell, restauranger, universitet och många andra typer av miljöer, säger Linus Berglund, Marketing Director på Abstracta.

Under Salone del Mobile 2023, som pågår 18–23 april, visar Abstracta flera produkter som fullt ut omfamnar framtidens behov, däribland varumärkets senaste stora nyheter: Zen Pod® och Abstracta Agile.

– Båda är produkter anpassade för framtidens allt mer mobila arbetsplats som ställer nya krav på både inredning och innovativa verktyg. Vi samarbetar med några av dagens mest framstående formgivare för att ligga i framkant av den utvecklingen. Och vi märker att den här typen av produkter efterfrågas i allt högre grad av både människorna som arbetar på kontoren och av arkitekter och inredningsarkitekter, säger Linus Berglund.

 

Zen Pod – en stillsam plats du inte vill lämna
Zen Pod är ett tyst arbetsrum designat av den prisbelönta formgivaren Staffan Holm. Rummet är utrustat med mängder av funktioner och egenskaper – såväl tekniska som designmässiga. Grundtanken är att erbjuda en kreativ och akustisk oas som elegant smälter in i miljöer som präglas av möten och rörelser, som exempelvis sjukhus, universitet och kontorsmiljöer. Zen Pod erbjuder en stillsam, trygg och välkomnande miljö samtidigt som den är mycket mer än en tyst tillflyktsort att hämta andan i. Tack vare den tysta men högpresterande ventilationen och varma, naturliga material som trä och textiler av ull i kombination med glas, aluminium och stål, är Zen Pod också ett utrymme att trivas i. För formgivaren Staffan Holm var det viktigt att skapa ett rum som kändes inbjudande och inte det minsta instängt.

– Helt tysta rum kan vara ganska obehagliga att vistas i. Zen Pod tillåter den omgivande miljön att framträda, men utan att störa. Rummet är tyst, inte tillslutet, säger Staffan Holm.

Rummet är enkelt att montera, enkelt att använda, och är formgivet för att smälta in i den omgivande miljön. Rummets sparsamma och harmoniska design är influerat av japanska interiörer – något som inte minst återspeglas i de rena linjerna och den kvadratiska kompositionen. Detta uttryck kan förstärkas ytterligare genom att lägga till en valbar ribbvägg i vacker ek på glasväggen. Zen Pod har också en dubbel akustisk funktion genom att akustikväggarna ser till att ljudet absorberas istället för att studsa tillbaka – vilket bidrar till att förbättra ljudlandskapet även i omgivningen utanför. Även de tekniska lösningarna i rummet är i toppklass, med förstklassig bild och ljud från Sharp/NEC och BOSE.

– Vår design och akustiklösning är tidlös och vi har därför inte byggt in någon teknik som riskerar att bli daterad, utan produkten kan hela tiden följa utvecklingen och kombineras med relevant teknik, säger Linus Berglund.

Zen Pod finns i två versioner: Essential och Advanced, samt i tre storlekar.

 

Abstracta Agile – digitalt möter analogt
Abstracta Agile är som namnet antyder en produkt som underlättar ett agilt arbetssätt, skapad av den svenska arkitektfirman Studio Stockholm. Det är också den perfekta sammansmältningen av digitalt och analogt. I Abstracta Agile samlas de viktigaste verktygen för att kunna arbeta agilt på riktigt i en och samma möbel – ett mobilt projektrum på hjul – som designats utifrån observationer av hur dagens snabbfotade techbolag arbetar. Abstracta Agile gör det enkelt för ett team att spontant och snabbt samlas för ett fysiskt möte – medan de som inte är på kontoret kan delta digitalt.

De två sidorna kompletterar varandra perfekt: den ena sidan har en generös bildskärm för digitala möten och presentationer, medan den andra har en magnetisk skrivtavla av högsta kvalitet.

– Framtidens kontor är en plats människor vill vara på. En attraktiv miljö som bygger gemenskap och arbetsglädje är avgörande i konkurrensen om talangerna. Med den här produkten vill vi bidra till mer kreativa miljöer och kulturer, säger Anders Johnson på Studio Stockholm, som formgivit Abstracta Agile tillsammans med sina kollegor Martin Eckerberg Ollas och Marco Checchi.

Abstracta Agile bidrar till ett bättre ljudlandskap genom att skärma av och absorbera ljud. Störande ljud från omgivningen dämpas samtidigt som människorna som arbetar runtomkring slipper störas. Materialen är av högsta kvalitet. Akustiktavlan är klädd i textil av återvunnen ull, och den eleganta stommen är gjord i aluminium med låg miljöpåverkan. De generösa hjulen ger stabilitet och gör att skärmen är enkel att flytta. I sidan finns ett smart, utfällbart bord att ställa en laptop på, samt en integrerad usb-c-kabel för strömförsörjning och anslutning till bildskärmen och kameran. På insidan finns dolda kabelgångar, utrymme för minidator och högtalare. Akustikfyllningen i Abstracta Agile kommer från återvunnet textilspill. Dessutom är hela produkten 100 % återvinningsbar.

Abstracta Agile är ett perfekt möte mellan teknologi och humanistisk design – skapad för arbetsplatser som ställer höga krav på både funktionalitet, estetik och ljudmiljö.

Zen Pod och Abstracta Agile visas tillsammans med flera andra av Abstractas innovativa produkter på Salone del Mobile i monter B01 i hall 10 mellan 18–23 april. Under veckan kommer flera av Abstractas formgivare, produktutvecklare och internationella medarbetare att vara på plats för att berätta mer om produkterna.

Zen Pod Small
Design: Staffan Holm
Mått: 1200x1200x2310 mm,
Rekommenderat ca pris: från 127 075 SEK exkl. moms

Zen Pod Medium
Design:
 Staffan Holm
Mått: 1200x2310x2310 mm
Rekommenderat ca pris: från 182 425 SEK exkl. moms

Zen Pod Large
Mått: 2320x2320x2310 mm
Design: Staffan Holm
Rekommenderat ca pris: från 249 315 SEK exkl. moms

Abstracta Agile
Design: Studio Stockholm
Mått: 1300x1900x540 mm
Rekommenderat ca pris: från 40 140 SEK exkl. moms

 

För högupplösta bilder besök Grand Relations Pressrum

För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Tove Regnander, Co-Founder & Senior PR Advisor, Grand Relations, tove@grandrelations.com | +46 76 785 58 01 eller
PR Consultant Maria Claesson, maria@grandrelations.com | +46 76 947 19 00

Om Abstracta
Abstracta har skapat bättre ljudlandskap sedan 1972 och är en pionjär inom det akustiska fältet. Idag är Abstracta marknadsledande i Norden och erbjuder ett brett utbud av lösningar för olika typer av miljöer och behov – från omsorgsfullt formgivna skärmar och absorbenter till innovativa möbler där den akustiska funktionen är integrerad. I nära samarbete med några av samtidens mest tongivande formgivare utforskar man hela tiden nya sätt att skapa bättre ljudlandskap. De tidlöst designade produkterna är alltid av bästa tänkbara material – i alla lägen det går används naturliga, hållbara eller återvunna material och tack vare valet att inte blanda material är Abstractas produkter lätta att både reparera och återvinna. I dagsläget är 86 procent av produkterna Möbelfakta-certifierade.

Abstracta har över 70 anställda och är en del av koncernen Lammhults Design Group och såväl huvudkontor som fabrik är belägna i Lammhult i Småland. Mer än hälften av försäljningen är export och man har ett antal showrooms spridda runtom i världen, bland annat i London, Köpenhamn, Oslo, Paris och Milano. Under våren öppnas också ett helt nytt showroom i Köpenhamn. Genom åren har Abstracta erhållit flera prestigefyllda utmärkelser och nomineringar, exempelvis utsågs Holly Acoustic Light till vinnare av både ”Best of Year Award” av Interior Design och ”Product of the Year 2022 – Lighting, Tech & Accessories” av Mix Interiors.

Läs mer på: www.abstracta.se