I år presenterar Abstracta nya belysningslösningar, informella och bekväma sittmöbler samt smarta golvskärmar som skapar avskilda platser, för samtal eller fokuserat arbete. Tillsammans med de prisbelönta formgivarna Maja Ganszyniec och Khodi Feiz presenterar Abstracta i år nya produkter och som alltid med ljudlandskapet som utgångspunkt.

En ny undersökning, som kartlägger svenska kontorsarbetares behov och förväntningar på sin arbetsmiljö, visar att bristen på tysta miljöer för fokuserat arbete efterfrågas på flera arbetsplatser (Demoskop på uppdrag av MER Arkitekter, 2023). Med sina designnyheter har Abstracta ambitionen att förbättra arbetsmiljöer och kontorslandskapen.

Den uppmärksammade polska designern Maja Ganszyniec står för den ena av årets nyheter, Akunok. Namnet är en lek med orden ’akustik’ och ’nook’, som betyder hörn eller avskild vrå. I Akunok-serien introduceras fyra olika typer av produkter, en bekväm akustikfåtölj, en tvåsitssoffa, en lika smart som elegant golvskärm samt två mindre bord. Målet är att skapa ljudlandskap som främjar välmående och arbetsglädje, samt avskilda och trivsamma platser för fokuserat arbete.

– Inspirationen kommer från japansk arkitektur och dess interiörer med flyttbara väggar, förklarar Maja Ganszyniec. Akunok har fått toppresultat av oberoende expertorganet Acoustic Facts.

Årets andra nyhet, Vika, ett nytt spännande samarbete mellan Abstracta och den inflytelserika industridesignern Khodi Feiz. Vika är en skulptural golvskärm som hanterar både högfrekventa och lågfrekventa ljud, samtidigt som den sprider ett behagligt ljus.

– Det är ett annat sätt att tänka kring ljud och ljus. Vikas funktion är att skapa en lugn atmosfär, säger Khodi Feiz.

I år lanseras även två större versioner av Abstractas och Staffan Holms succéprodukt Zen Pod. Dessutom fortsätter Abstracta och Wall of Art samarbetet av akustiktavlor, med verk av illustratören Lena Wigers.

– Vi på Abstracta är stolta över att erbjuda ett ständigt växande sortiment av omsorgsfullt formgivna akustiklösningar, skärmar, möbler, tysta rum, och hybridprodukter som akustiklampor. Det är lösningar som direkt gör stor nytta på dagens arbetsplatser. De skapar inte bara ökad trivsel bland medarbetare, utan har också en flexibilitet som passar moderna företag, säger Linus Berglund, Marketing Director på Abstracta.

För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank

För intervjuförfrågningar och ytterligare information, vänligen kontakta Maria Claesson, PR-konsult, Grand Relations, maria@grandrelations.com | +46 76 947 19 00

 

Om Abstracta
Abstracta har arbetat med att skapa bättre ljudmiljöer sedan 1972 – vilket gör företaget till pionjärer inom det akustiska fältet. Idag erbjuder Abstracta ett brett utbud av lösningar för olika typer av miljöer och krav –– från omsorgsfullt formgivna skärmar och absorbenter till innovativa möbler där den akustiska funktionen är integrerad. I nära samarbete med några av samtidens mest tongivande formgivare utforskar Abstracta hela tiden nya sätt att skapa bättre ljudlandskap. Abstracta tillverkar sina möbler i Småland och deras kunder finns över hela världen. Abstracta är en del av Lammhults Design Group.

Om Khodi Feiz
Den inflytelserika designern Khodi Feiz föddes 1963 och bor och arbetar i Amsterdam. Hans mångsidiga designportfölj sträcker sig från möbler och akustiska föremål till hemelektronik och hushållsprodukter. Vika är hans första produkt för Abstracta. Feiz har också samarbetat med Alessi, Logitech, Philips, Artifort och Swedese. Hans designuttryck är organiskt, enkelt, taktilt och mänskligt. Hans design har en grundläggande vänlig kvalitet, som gör att både blicken och fingrarna söker sig till dem.

Om Maja Ganszyniec
Den hyllade designern Maja Ganszyniec föddes 1981 och är baserad i Warszawa, Polen, där hon öppnade sin egen studio 2013. Ganszyniec har studerat inredningsdesign i Krakow och senare i Milano, där hon praktiserade hos Alessandro Mendini. År 2008 tog hon examen som produktdesigner från Royal College of Art i London, varefter hon bestämde sig för att återvända till sitt hemland.

Studio Ganszyniec är troget sitt motto ”Do no harm” och fokuserar på att utforma produkter som skänker människor största möjliga nytta samtidigt som de har minsta möjliga påverkan på miljön. Hennes designmetoder inkluderar traditionellt hantverk och användning av naturliga och återvunna material. Hon har redan fått många designpriser och nomineringar och nominerades till priset ”Emerging Design Studio of the Year”” av Dezeen Awards 2022. Utöver Abstracta samarbetar hon med flera andra företag, bland annat IKEA, Duka, Comforty och Noti.