Abstractas senaste nyhet Akunok är ett akustiskt möbelkoncept designat av Maja Ganszyniec och lanseras våren 2024. Konceptet Akunok skapar bättre ljudlandskap och platser för fokuserat arbete, som en av de större utmaningarna på dagens arbetsplatser.

Akunok är designad för dynamiska miljöer som kännetecknas av ljud och rörelse, som öppna kontorslandskap. Konceptet är också idealisk för möblering av lobbyer, bibliotek och läsrum, eller för att förbättra ljudbilden och skapa rumslig variation i stora, öppna miljöer. Akunok är en lek med orden ’akustik’ och ’nook’, och handlar om att skapa omsorgsfull och genomtänkt avskildhet – snarare än att skapa helt slutna rum. Konceptet består av en generöst djup och bekväm akustikfåtölj/soffa i en- och tvåsitsigt utförande, en innovativ golvskärm samt två bord, ett runt och ett ovalt.

– Maja Ganszyniecs entusiasm och stora engagemang har varit ovärderligt i projektet. Hon har varit delaktig i hela processen för att säkerställa den höga kvaliteten. Det här är produkter som verkligen levererar när det handlar om akustik, vilket inte bara beror på materialkombinationerna, utan också på formgivningen. Det märks att Maja Ganszyniec har designat akustikprodukter tidigare, berättar Linus Berglund, Marketing Director på Abstracta.

Ur ett akustiskt perspektiv spelar Akunok i den allra högsta ligan, med toppbetyg från Acoustic Facts, en oberoende expert på akustiklösningar. Formspråket är elegant, rent och ärligt, med en lätt association till japansk arkitektur.

– I teorin och i testlabb kan fullständiga avskärmningar framstå som det mest effektiva. Men paradoxalt nog kan det vara bättre för ljudmiljön att bara delvis skärma av. För stora avskärmningar leder till att människor höjer rösten, eftersom de upplever sig vara isolerade från omgivningen och inte tror att de hörs, syftet motverkas av beteendet. Akunok tar människors beteende i beräkningen, berättar Erik Graesén, Product Development Manager på Abstracta.

I Akunok förenas Abstractas långa erfarenhet och kunskaper om akustikprodukter med Maja Ganszyniecs spännande sätt att arbeta med formgivningen för att förstärka de akustiska egenskaperna.

– Inspirationen kommer från japansk arkitektur och dess interiörer med flyttbara väggar. Akunok är en komposition av platta ytor. Ingenting är helt och hållet slutet, berättar Ganszyniec, och förklarar att det intrikata formspråket är ett resultat av ambitionen att åstadkomma en radikal förbättring av ljudlandskapet.

– Det är inte bara det ljudabsorberande materialet inuti soffan som dämpar ljud. Akunoks hörn och mellanrum fungerar som fällor för ljudet.

– En annan smart lösning som gör stor skillnad för akustiken är kombinationen av en hög rygg, med en tjock sits, som gör att både hög- och lågfrekventa ljud dämpas, tillägger Erik Graesén.

En- och tvåsitsarna i Akunok-serien är generöst tilltagna, med pocketfjädring för maximal komfort och ljudabsorberande fyllning, vilket gör dem till mysiga bås för lugn, reflektion och vila i miljöer som präglas av öppenhet och rörelse, som kontorslandskap och lobbyer.

Fåtöljen och soffan kännetecknas av kompromisslös kvalitet och omsorg om detaljer, som den vackra franska sömmen och en stålrörsbas som sticker ut precis tillräckligt för att ge Akunok sin unika karaktär. Konceptet går att få i ett urval av tyger och färger, likaså finns basen också i flera färger.

Akunok-golvskärmen består av massiva fururamar, mjuk ljudabsorberande fyllning och tyg med en elegant fransk söm, tvillinggolvskärmen är en enkel men effektiv akustiklösning. De två delvis överlappande skärmarna betonar Akunoks rumsliga närvaro samtidigt som de förbättrar den akustiska prestandan avsevärt. Utrymmet som skapas mellan de två skärmarna fungerar som en ljudfälla. Den självbärande golvskärmen saknar utskjutande ben som vanligen försvårar möbleringen.

Akunok-serien innehåller även två praktiska och mångsidiga bord, ett runt och ett ovalt, passande för en bärbar dator. Båda bordsskivorna är tillverkade av ek med en bas av två stålrörsben som gör att användaren kan dra bordet framåt så att bordsskivan överlappar sittdynan något, underredet finns tillgängligt i flera färger.

Produktinformation Akunok
Design
: Maja Ganszyniec
Material: Noggrant utvalda tyger, varav flera är märkta med EU Ecolabel. Furu. De tubformade benen finns i flera färger. Bordsskivor i ek.
Storlek: En-sits: 1090 x 1290 x 980 mm; två-sits: 1990 x 1290 x 980 mm. Golvskärm: 1570 x 1610 x 312 mm. Runt bord: 348 x 380 x 620 mm. Ovalt bord: 628 x 380 x 620 mm
Certifieringar: Produkter godkända av Möbelfakta. Topprankad av Acoustic Facts.

För högupplösta bilder, besök Grand Relations bildbank

För intervjuförfrågningar och ytterligare information, vänligen kontakta Maria Claesson, PR-konsult, Grand Relations, maria@grandrelations.com | +46 76 947 19 00

Om Abstracta
Abstracta har arbetat med att skapa bättre ljudmiljöer sedan 1972 – vilket gör företaget till pionjärer inom det akustiska fältet. Idag erbjuder Abstracta ett brett utbud av lösningar för olika typer av miljöer och krav –– från omsorgsfullt formgivna skärmar och absorbenter till innovativa möbler där den akustiska funktionen är integrerad. I nära samarbete med några av samtidens mest tongivande formgivare utforskar Abstracta hela tiden nya sätt att skapa bättre ljudlandskap. Abstracta tillverkar sina möbler i Småland och deras kunder finns över hela världen. Abstracta är en del av Lammhults Design Group.

Om Maja Ganszyniec
Den hyllade designern Maja Ganszyniec föddes 1981 och är baserad i Warszawa, Polen, där hon öppnade sin egen studio 2013. Ganszyniec har studerat inredningsdesign i Krakow och senare i Milano, där hon praktiserade hos Alessandro Mendini. År 2008 tog hon examen som produktdesigner från Royal College of Art i London, varefter hon bestämde sig för att återvända till sitt hemland.

Studio Ganszyniec är troget sitt motto ”Do no harm” och fokuserar på att utforma produkter som skänker människor största möjliga nytta samtidigt som de har minsta möjliga påverkan på miljön. Hennes designmetoder inkluderar traditionellt hantverk och användning av naturliga och återvunna material. Hon har redan fått många designpriser och nomineringar och nominerades till priset ”Emerging Design Studio of the Year”” av Dezeen Awards 2022. Utöver Abstracta samarbetar hon med flera andra företag, däribland IKEA, Duka, Comforty och Noti.