NK INREDNING HYLLAR SVENSK DESIGN,
HANTVERK OCH LOKAL PRODUKTION
Fotograf: Cornelia Wahlberg
2022 startade NK Inredning designinitiativet och stipendiet Together, som i år är en central del i Made in Sweden – ett samarbetsprojekt och utställning som hyllar och lyfter fram styrkan i svensk design, med fokus på hållbarhet, kvalitetsmaterial och lokal produktion. Under Stockholm Design Week 2023 visar årets Together-formgivare upp experimentella glasobjekt som skapats i samarbete med Reijmyre Glasbruk.
I år sker Together-initiativet i samarbete med anrika Reijmyre Glasbruk som tillverkar dekorativt formgivna och handgjorda bruksföremål i kristallglas. Formgivarna Lisa Hilland, Pia Wallén, Monica Förster, Jonas Bohlin, Maxjenny, Anki Gneib samt 2022 års Together-stipendiat Julie Amira har skapat glasobjekt som presenteras exklusivt på NK Inredning.
– Together lyfter fram vikten av hur vi tillsammans kan inspirera och inspireras av varandra och bygga en gemenskap – något vi nu behöver och längtar efter mer än någonsin. Första upplagan blev ett lyckat samarbete, som ledde till nya kontakter och möjligheter. Genom designern Maxjenny kom vi i kontakt med Viktor Söderberg som är VD på Reijmyre Glasbruk och han välkomnade Together till bruket. Vi vill båda värna om lokal och hantverksmässig produktion och skapa spännande nya samarbeten mellan designers och glasbruket, säger Kadi Harjak.
– Det svenska glasets internationella framgång de senaste hundra åren grundar sig givetvis i hantverksskicklighet men också i stor utsträckning i insatsen från våra talangfulla formgivare. I begynnelsen av 1900-talet etablerades den viktiga idén om ”vackrare vardagsvara”, och att formgivare och fabriker skulle samarbeta för att kombinera hantverk och dekorativ formgivning. Att serietillverka handgjorda bruksföremål kräver lagarbete och formgivaren är en viktig lagmedlem. Om hantverket, som idag blivit en del av Sveriges såväl kultur- som industrihistoria, ska leva kvar måste samarbetet mellan våra hantverkare och formgivare fortgå. Vi på Reijmyre uppskattar därför hur Together har skapat nya möten mellan glashantverkarna och formgivarna, säger Viktor Söderberg, VD för Reijmyre Glasbruk.
Han berättar att vissa av formgivarna redan hade en relation till Reijmyre och lång erfarenhet av att arbeta i glas, medan andra aldrig hade satt sin fot på ett glasbruk. Objekten som skapades i Together-samarbetet är också att betrakta som experimentella prototyper, där formgivarnas idémässiga och konceptuella värden stått i fokus, snarare än verk med estetisk perfektion och finish.
– Det har varit en lärorik process för alla inblandade och ur denna kommer förhoppningsvis i nästa steg flera produkter för serieproduktion att kunna utvecklas. Produkter som kan bidra till att bevara hantverket,säger Viktor Söderberg.För fjolårets Together-stipendiat Julie Amira har det utan tvekan varit en speciell upplevelse att få delta i samarbetet med Reijmyre och att nu få visa sitt verk på NK Inredning.
– Att få vara med och samarbeta med Reijmyre Glasbruk i detta projekt har varit en fantastisk möjlighet och resa. Detta samarbete och att få skapa ett föremål av glas var en vacker utmaning. Samarbetsinitiativ som Together är verkligen värdefulla. Samarbete är, tror jag, det bästa sättet att skapa. Alla delar olika kunskaper och tar fram sin unika karaktär och plötsligt blir projektet bättre än förväntat. Ingen har samma upplevelse eller samma känslor och det är därför du har kraften att skapa så vackra föremål. Jag hoppas att fler projekt som NK Together kommer att dyka upp eftersom det är en fantastisk upplevelse, speciellt för studenter. Jag är mycket tacksam för upplevelsen, säger Julie Amira.
Under Stockholm Design Week måndag 6 februari presenterar Kadi Harjak Made in Sweden och Together tillsammans med medverkande svenska varumärken och formgivare. Nedan berättar de deltagande formgivarna om glasobjekten de skapade tillsammans med Reijmyre Glasbruk (se bilder på formgivarna och objekten här):
Lisa Hilland
”I min ljusstake Sprout pressar glasblåsarna kristallens egenskaper till sin yttersta gräns med hjälp av tyngdkraften och genom att forma kristallen för hand. Det krävs tre glasblåsare, sex stycken händer i fokuserat teamwork i hyttan för att få till denna unika design. Med ljusstaken vill jag skapa en flödande form, för ögat att följa, lite som när jag skissar och pennan finner sin väg på pappret. Jag tycker att ljusstaken liknar ett växtskott som skjuter upp genom jorden och finner sin väg upp mot ljuset. Varje kandelaber blir lite olik den andra och får därigenom sin helt unika karaktär.
Jag älskar att samarbeta med skickliga hantverkare och glasblåsarna på Reijmyre. I mer än 200 år har det tillverkats glas på denna plats. Bruket är känt för genuint hantverk och stilfull design både i klar kristall och färgat glas. Liksom den växande grodden som pressar sig fram genom jorden, så är jag envis och nyfiken när jag utmanar det konventionella. Att utmana materialens begränsningar för att maxa dess skönhet i tillverkningsprocesser är inte något nytt för mig, det har alltid varit en av mina stora drivkrafter som designer, det är lika naturligt för mig som för fröet att växa mot ljuset.”
Sprout ljusstake: 3 950 SEK
4 unika exemplar i grönt, klarglas fri upplaga.
Maxjenny
”Min strävan att skapa ornamentala och taktila mönster i textil har i det här projektet applicerats på glaset som material, lika naivt som ett barns enkla tillvägagångssätt. Jag har blåst glas i handgjorda stålformar för att skapa tjocka, pumpaliknande taktila silhuetter, som ger glaset dess avsedda form – allt för att får materialet att framstå som så mjukt och svulstigt som möjligt. Tekniken är en nytolkning av det formblåsta glaset där objekten sväller ut mellan de individuellt formade järngaller.
Att vara varsam över och jobba tillsammans med slumpen gör att skulpturen sätter sig i vilken form den nu, lite lätt, råkar anta, vilket säkerställer att verken blir unika, precis som mina klädesplagg. Det är en konstant utmaning och balansgång mellan handens verk och massproduktion, det vill säga industriella produktionsmetoder men styrda av en större, friare konstnärlig intention. Detta skapar ovillkorligt dekadenta och vällustiga skulpturer. Naturen är ständigt närvarande i mitt liv och arbete, i det senare både som referens för formspråket och som ett intensivt intresse för material och dess ursprung. I projektet ”Together” undersöker jag glaset hela vägen tillbaka till mina psykedeliska och magiska upplevelser i naturen under tonåren, samtidigt som jag visar på vilket sätt jag ser och behandlar naturen som inspiration i mitt skapande, då färgskalan är allt annat än naturlig.”
Maxjenny objekt: 9 500 SEK
2 unika exemplar
Monica Förster
”Klimatet är en av de stora frågorna i vår tid och vi påminns ständigt om vikten av resurshushållning, inte minst med den pågående energikrisen. Med energi- och klimatfrågan som utgångspunkt hittade vi en ingång genom ljusstaken som en kommentar till energikrisen. Vi ville skapa maximal volym med minimalt material. Resultatet blev ATMOS, en serie sfärer i glas, där glasets bräcklighet blir en symbol för klimatet.
”ATMOS ljusstake liten: 2 500 SEK
2 exemplar
ATMOS ljusstake mellan: 3 500 SEK
1 exemplar
ATMOS ljusstake stor: 4 500 SEK
2 exemplar
Anki Gneib
”Ordet LYCKA, som är namnet på min vas, betyder också en inhägnad äng – och visst kan man bli lycklig av en bukett blommor. Friblåsta och handskulpterade blommor i fyra stiliserade blomsorter; Klocka, Solboll, Vallmo och Kaveldun. Vasens levande yta har skapats med hjälp av luftbubblor som ger en känsla av sprudlande vatten. En evig blombukett.”
LYCKA vas: 10 500 SEK
3 unika exemplar
Pia Wallén
”Min önskan var att få fram ett funktionellt bruksföremål i opakt glas i klara färger. Dessa färger finns starkt förankrade i min designidentitet. Tanken var att tillverka en vas där en fläta skulle appliceras. Flätan skulle representera NK:s Together-initiativ där vi alla är just sammanflätade. Hårflätan och kvinnors hår har också berört mig genom händelserna i Iran. En annan inspiration var skönheten i min dotters midjelånga fläta, medan stickade flätor representerar min bakgrund inom textilt mode. Det var en stor utmaning att försöka förverkliga min vision om flätor i glas. I denna experimentella och skissartade fas blev det en kringla som till slut fick symbolisera min idé.”
Pia Wallén vas: 7 500 SEK
1 unikt exemplar
Jonas Bohlin
”Vasen LIV är tillägnad de farvatten som leder från Riddarholmen i Stockholm till Pont Neuf i Paris. Vasens kontur är inspirerad av en ultraljudsbild av mitt barn 1997.
”LIV vas: 7 500 SEK
2 unika exemplar
Julie Amira
”Glas är ett hårt material och endast glasblåsare med många års erfarenhet kan forma så vackra föremål. Jag ville att det här projektet skulle vara ett sant samarbete med glasblåsarna. Tillåtelsen av ofullkomligheter möjliggjorde en friare produktionsprocess och skapade oväntade detaljer. Syftet var att undersöka vad perfektion och ofullkomlighet betyder idag i vårt samhälle. Särskilt med massproduktion har vi en besatthet av detaljer eftersom vi förväntar oss att varje produkt ska likna bilden vi kan se i en katalog.
Den här vasen har en ovanlig form, några bulor och några fläckar. Tanken var att ta ett steg tillbaka från att kontrollera allt och sträva efter perfektion – ingenting måste vara perfekt. Jag frågade mig själv om vi kunde hitta skönhet i något ofullkomligt. Att visa upp brister är också ett sätt att göra ett objekt unikt och i denna mening mer värdefullt.”
Julie Amira vas: 5 900 SEK
3 unika exemplar