NK Inrednings designinitiativ Together, och dess tillhörande stipendium, är en central del av samarbetsprojektet och utställningen Made in Sweden, som hyllar och lyfter fram styrkan i svensk design, med fokus på hållbarhet, kvalitetsmaterial och lokal produktion. Under Stockholm Design Week 2024 visar årets Together-formgivare upp läderföremål som skapats i samarbete med anrika Tärnsjö Garveri. Formgivarna Lisa Hilland, Pia Wallén, Maxjenny, Anki Gneib, Sami Kallio, Jonas Bohlin och Julie Amira samt 2023 års Together-stipendiat Olivia Åhman har alla skapat läderföremål som presenteras exklusivt på NK Inredning.
– Together har tagits emot på ett fantastiskt sätt av både designbranschen och den designintresserade allmänheten. Det är också glädjande att se hur antalet ansökningar till Together-stipendiet har skjutit i höjden, säger Kadi Harjak, VD för NK Inredning, och fortsätter:
– Det känns väldigt roligt att årets samarbete sker med en av Sveriges äldsta och mest välrenommerade designaktörer, som i Together och Made in Swedens anda står för hållbar, lokal produktion och svensk kvalitet av högsta klass, Jag är så tacksam för alla, som varit delaktiga i Together-projektet och den enorma entusiasm, engagemang och glädje de visat. Jag hoppas att det syns och smittar av sig och att vår Together-familj kan fortsätta växa, inspirera och visa att vi är starkare tillsammans.
Tärnsjö Garveri har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1873. Idag är Tärnsjö ett av världens ledande företag inom vegetabilisk och hållbar garvning och står för ett enastående sadelmakerihantverk. Redan 1988 tog man beslutet att enbart garva vegetabiliskt med barkextrakt samt att endast använda vattenbaserade finishprodukter. Resultatet av Tärnsjös garvningsmetod är en naturlig produkt med ett vackert och tidlöst estetiskt uttryck som fortsätter att formas och patineras. Att vara en del i årets Together – som framhäver just hållbar, lokal produktion – var för Tärnsjö Garveri en självklarhet.
– När NK Inrednings VD Kadi Harjak kontaktade oss tyckte vi att det lät väldigt spännande eftersom vi har en fullt integrerad fabrik där allt produceras under ett tak i Tärnsjö. Vi har tagit fram rätt läder, färger samt ytbehandlingar utifrån formgivarnas önskemål, och sedan låtit våra hantverkare tillverka produkten i vårt sadelmakeri. Svenskt, hållbart och närproducerat, säger Ulrika Andersson, VD för Tärnsjö Garveri och fortsätter:
– Vi anser att det är jätteviktigt att främja och bevara design, produktion och hantverk i Sverige. Därför var det här otroligt kreativt, kul och spännande. Formgivaren har skapat sina objekt tillsammans med våra erfarna och kunniga hantverkare i vårt sadelmakeri i Tärnsjö. Vi hade även en tät dialog med formgivarna och gav förslag när det gällde läder samt färg och ytbehandlingar. Resultatet blev fantastiska och kreativa verk i vackert läder och med gediget hantverk.
Nedan kan du läsa mer om de deltagande formgivarna i årets Together och de olika läderföremålen de skapat tillsammans med Tärnsjö Garveri:
Julie Amira – Grammy
Grammy är en skrivbordslampa noggrant tillverkad av högkvalitativt läder, inspirerad av den tidlösa elegansen hos grammofonen. Designen av skärmen, inspirerat av ett enkelt mönster, lägger vikt vid sömnadsarbetet för att skapa denna blomform. Det är en detaljfokuserad produkt där varje söm har sin betydelse för att skapa en kvalitativt färdig produkt. Målet är också att visa upp kunnandet och hantverket, i detta fall färdigheterna hos Tärnsjös sadelmakare samt skönheten och det unika med läderarbetet.
Utöver dess estetik har Grammy en stark koppling till hållbarhet och de rådande använd-och-släng-trenderna. Lädret som används är från Sverige och avsikten är att omvandla lampans elegans och materialkvalitet till en lockande berättelse som uppmuntrar långvariga band.
I samarbete med Tärnsjö fördjupar vi vårt åtagande för hållbarhet genom att omdefiniera materialanskaffningspraxis. Grammy exemplifierar integrationen av hantverk och miljömedvetenhet och ger en annorlunda synvinkel på varaktig design och medveten produktionspraxis.
Lisa Hilland – Pirouette
Lisa Hilland ville skapa en flätad struktur av högkvalitativt Tärnsjö-läder som används till tyglar och sadelmakeri för hästar, där själva flätningen skapar ett ornamentalt, ett centrerat mönster som svävar i luften. Även om hantverksprocessen är komplex, med flätning utförd av skickliga sadelmakare och hantverkare från Tärnsjö Garveri, är resultatet en lätt och naturligt organisk design.
Namnet Pirouette kommer från en av de svåraste rörelserna inom hästdressyr: en färdighet som tar år att bemästra, där hästen fokuserar sin energi på att vända sig runt sina bakben och skapa ett cirkulärt rörelsemönster – vilket återspeglas i designen.
Anki Gneib – Piaff
– Hästar har en speciell plats i mitt hjärta. Som ung arbetade jag som hästskötare med både travare och hopphästar. Timmar har spenderats med att rengöra och ta hand om hästarnas utrustning och att förbereda hästarna inför deras träning. Rumsavdelaren Piaff är en hyllning till Tärnsjö Garveri´s rötter och kunnande inom sadelmakeri och kärleken till hästar, säger Anki Gneib.
Maxjenny
– Det här är en puff som inte bara är en möbel, utan också ett konstverk. Min barnsliga förtjusning för konst som dominerar rummet är djupt rotad. För mig är det en oumbärlig näring, vital för min existens. Jag är ständigt på jakt efter detta. Som uppväxt med Memphis-gruppens och Ettore Sottsass design, samt Gaetano Pesces ikoniska ’Big Mama’ och rymliga ytor, har jag format en uppfattning att möbler bör vara mer än bara funktionella. De ska göra ett uttalande, synas och ta plats.
I samarbete med Tärnsjö garveri, omdefinierar vi begreppet lyx. För den moderna, yngre generationen innefattar lyx även miljömedvetenhet och framtidstänk. Det handlar om ekologi i alla aspekter, både socialt och tekniskt, en fusion som jag strävar efter i min design, säger MaxJenny.
Pia Wallén – First Aid Bag
Pia Wallén har arbetat med färg och form och använt sig av sina ikoniska kors – som är starkt förknippade med hennes design – vid framtagandet av en väska. Väskan är tillverkad av svenskt vegetabiliskt färgat läder, med ett kraftigare läder på utsidan för stabilitet och ett betydligt mjukare på insidan. Väskan är på samma gång minimalistisk i sitt formspråk och maximalistisk genom användandet av maxi-kors. Rött skinn kändes naturligt, för att det signalerar på samma gång både fara och kärlek.
– I dessa oroliga tider, kände jag att ville fortsätta arbeta med den symbol jag arbetat med länge i mitt formspråk. Korset är alltid relevant, men det kändes också som det passade in både just nu och i det här samarbetet Together. Jag kände intuitivt att jag ville designa en väska. En väska för mig är en följeslagare, till och med ibland en ”räddare i nöden”.
Sami Kallio – Pixel pall & bänk
Sami Kallio har skapat en bänk i massiv rökt ek och Tärnsjö-läder, samt en pall i massiv ask och Tärnsjö-läder. Syftet med denna möbel var att utforska flätning och nya geometrier i experimentform.
Genom att använda olika riktningar och distanser var tanken att kunna fläta på ett nytt sätt genom en innovativ konstruktion. Denna unika konstruktion och smidiga flätteknik kan användas i olika bredder och material för att skapa variation och kontraster.
Olivia Åhman – Leather chair
För förra årets Together-stipendiat Olivia Åhman har det utan tvekan varit en fin erfarenhet och upplevelse att få delta i samarbetet med Tärnsjö Garveri och att nu få visa sitt verk på NK Inredning.
Leather chair härstammar från Copper chair där leken med gravitation och tyngd ur en estetisk synvinkel ständigt varit en ledande faktor. Vikten av att kunna sitta bekvämt, trots att det kanske inte förväntas av möbelns form.
– Together-stipendiet och samarbetet med Tärnsjö har gett min möbel nya möjligheter att utforska material och tekniker. I Leather chair står detaljerna i fokus. Genom olika dimensioner, sömmar och kulörer framhävs både formen och materialets förutsättningar. Tiden kommer att påvisa det vackra i att låta våra möbler åldras.
Jag drivs av att vara i ett ständigt lärande och möjligheterna att kunna påverka och underlätta genom att ge funktion form. I min design är sambandet mellan funktion, form, material och användare alltid av yttersta vikt. Formen får inte ta över det ursprungliga syftet – om det är funktionellt, är det vackert!
Olivia tog examen från Konstfack i våras och har sedan dess praktiserat hos Claesson Koivisto Rune i Stockholm.
Jonas Bohlin – Larv
Även om Jonas Bohlins ikoniska lampa Larv inte skapades i årets Together-samarbete är den ett utsökt exempel på hur vegetabiliskt garvat Tärnsjö-läder kan användas på de mesta kreativa och experimentella sätt. Larv, som Bohlin formgav redan 1986, är en mycket mångsidig lampa och kan placeras på golv, hängas från vägg eller tak, samt placeras på stativ eller tillsammans med andra objekt. Under det kommande året kommer Larv att säljas exklusivt på NK Inredning.
För högupplösta bilder, vänligen besök Grand Relations bildbank
För ytterligare information och intervjuförfrågningar, kontakta Karolina Klingvall, Senior PR-konsult, Grand Relations karolina@grandrelations.com | +46-76 065 65 45
Om Tärnsjö Garveri
Tärnsjö Garveri har cirka 45 medarbetare. Tillsammans har dessa personer en minst sagt gedigen kunskap och erfarenhet inom vegetabilisk garvning och sadelmakerihantverk. Tärnsjö Garveri producerar årligen 700 000 kvadratfot av finaste tänkbara läder, enbart med vegetabilisk garvningsmetod och med hudar från Svenska gårdar. En stor del av lädret skeppas till kunder som finns inom många olika branscher över hela världen men en växande andel går även genom Tärnsjös egen sadelmakeriproduktion och förädlas till produkter både till kunder och till Tärnsjös egna kollektioner. Verksamheten har bedrivits på en och samma plats i Tärnsjö sedan 1873. Produktionsmetoderna har förändrats och moderniserats men hantverkstraditionen lever kvar och överförs från generation till generation.
Hållbarhet i alla led genomsyrar företaget. Tärnsjö är sedan 1988 ett helt kromfritt, vegetabiliskt garveri. Endast 5% av väldens garverier är 100% vegetabiliska – och Tärnsjö är ett av dem. Tärnsjö garvar helt vegetabiliskt med mimosabark och använder enbart vattenbaserade färger för finish. Dessutom är garveriet TUV-certifierade vilket innebär att allt läder är testat och godkänt för att inte uppnå gränsvärden för skadliga ämnen. 2019 bytte Tärnsjö Garveri från olja till fossilfri energi, vilket minskade företagets koldioxidutsläpp till luften med 93%. Tärnsjö köper enbart svenska hudar från slakterier i närområdet och tar dessutom hand om restprodukterna i produktionen och säljer det för tillverkning av gelatin och biogas.
Läs mer på tarnsjogarveri.com